Atac voalat fata de Orange, Vodafone si ANC

Cosmote isi atribuie meritul scaderii preturilor la telefonia mobila din Romania. Vodafone si Orange reactioneaza

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 25 noiembrie 2008, 14:35 Economie | Telecom


Stefanos Theocharopoulos, noul director al Romtelecom
Foto: Cosmote Romania
In ultimii trei ani, scaderea tarifelor percepute utilizatorilor finali la nivelul intregii piete a fost determinata de competitia agresiva lansata de Cosmote, si nu de reducerea tarifelor de interconectare, a declarat marti Stefanos Theocharopoulos, directorul executiv al Cosmote Romania. Operatorul, care trebuie sa faca cea mai mare reducere a acestor tarife din piata, considera ca decizia ANC este conforma cu cerintele europene si ca nu va defavoriza utilizatorii finali asa cum au sugerat Orange si Vodafone.

Reactiile fata de declaratiile Cosmote:

1. Vodafone: Se face o confuzie intre interesul utilizatorilor finali si cel al unor companii
2. Orange: Cosmote a ajuns la deplina maturitate si este impotriva principiilor europene sa aiba tarife mai mari

"In ultimii trei ani, scaderea tarifelor percepute utilizatorilor finali la nivelul intregii piete a fost determinata de competitia agresiva lansata de Cosmote, si nu de reducerea tarifelor de interconectare. Inainte de Cosmote, piata de telefonie mobila din Romania era dominata de numai doi operatori de telefonie mobila, obisnuiti cu castiguri rapide si marje de profit foarte mari", a precizat Stefanos Theocharopoulos.

Declaratia Cosmote vine dupa ce saptamana trecuta arbitrul telecom ANC a anuntat reducerea tarifelor percepute de operatorii mobili pentru apelurile venite din alte retele. Daca Orange si Vodafone, care vor avea cele mai mici tarife de la 1 ianuarie, au protestat fata de decizia autoritatii, Cosmote, care trebuie sa aplice cea mai mare reducere la aceaste tarife, a fost singurul operator care nu s-a pronuntat favorabil sau nu, precizand doar ca decizia necesita analiza.

Cosmote se detaseaza de Orange si Vodafone

In acelasi timp, Cosmote se detaseaza si de afirmatiile Orange si Vodafone referitoare la cerintele europene si felul in care afecteaza competitia si utilizatorii finali aceasta decizie.

"Cosmote este de parere ca decizia ANC, de a trece la faza urmatoare de reducere a tarifelor de interconectare pentru toti operatorii este conform celor mai recente recomandari facute de Comisia Europeana. Recomandarile au scopul de a stimula si mai mult competitia de pe piata de telecomunicatii, in beneficiul utilizatorilor finali. Decizia ANC nu defavorizeaza in niciun caz utilizatorii de telefonie mobila, asa cum a fost sugerat de catre cei doi operatori dominanti, ci incurajeaza inca si mai mult competitia de pe piata", a mai spus Theocharopoulos.

Atat Vodafone cat si Orange au sustinut saptamana trecuta ca decizia este contrara noilor recomandari ale Comisiei Europene si ca utilizatorii celor doua companii sunt afectati.

"Ne exprimam surprinderea ca ANC nu mai pune utilizatorul final pe primul loc, ignorand practic interesele celor 20 de milioane de clienti ai Vodafone si Orange, prin favorizarea operatorilor Cosmote, Telemobil si RCS&RDS. Apreciem ca declaratiile presedintelui ANC, potrivit carora tarifele pentru serviciile mobile vor scadea cu 25-30% in urmatorii 3 ani, ca urmare a diminuarii taxelor de interconectare, nu au niciun fundament de business si reprezinta doar un demers personal de imagine", au precizat atunci oficialii Vodafone.

Vodafone: Se confunda interesul utilizatorilor finali cu cel al unor companii

In replica, Vodafone sustine ca se confunda interesul utilizatorilor cu cel al anumitor companii, cei peste 20 de milioane de utilizatori ai Orange si Vodafone subventionand alti operatori.

"Vodafone Romania considera ca se face o confuzie, deliberata sau nu, intre ceea ce reprezinta interesul utilizatorilor finali si interesul anumitor companii. Dupa cum se poate observa, tarifele pentru serviciile de telefonie mobila continua sa scada, pe fondul competitiei libere de pe piata, fara a fi influentate de tarifele de interconectare. Vodafone nu a contestat tariful de 5,03 eurocenti/minut, impus de ANC, ci tratamentul discriminatoriu fata de anumiti operatori. Precizam ca mentinerea unei diferente intre tarifele de interconectare pe piata mobila reprezinta practic subventionarea anumitor operatori mobili de catre cele 20 de milioane de utilizatori ai Vodafone si Orange, precum si de catre toti utilizatorii de telefonie fixa din Romania", au declarat pentru HotNews.ro oficialii Vodafone Romania.

Vodafone: Suntem convinsi ca si Cosmote isi doreste profit

Operatorul mai avertizeaza asupra unei retorici periculoase la adresa companiilor care au obtinut profit, precizand ca si Cosmote si-ar dori trecerea pe profitabilitate.

"In momentul de fata, asistam la o retorica periculoasa, folosita impotriva companiilor care au reusit sa devina profitabile, ca si cum nu acesta ar fi sensul oricarui business, oriunde in lume. Credem ca, cu cat Romania are mai multe companii profitabile, cu atat  economia va fi mai sanatoasa, iar oamenii mai prosperi. Companiile profitabile platesc anual sute de milioane de Euro statului roman, prin taxe si impozite, asigura locuri de munca si creeaza un mediu economic stabil si de incredere.

Suntem convinsi ca si Cosmote isi doreste sa faca profit, asa cum probabil si-a dorit si Cosmorom, operatorul care, desi a activat pe piata romaneasca de la inceputurile comunicatiilor mobile, alaturi de Vodafone si Orange, nu a reusit sa aiba rezultate semnificative. Faptul ca alti operatori au reusit, prin investitii sustinute, prin competenta echipei de management si printr-o strategie adecvata, este laudabil", au mai spus oficialii Vodafone.

Orange: Mentinerea tarifelor mari pentru Cosmote si Telemobil nu are argumente rationale

Orange considera normala reactia Cosmote de aparare a deciziei ANC, in conditiile in care aceasta operatorului sa ceara tarife de interconectare nemotivat de mari.

"Cosmote este beneficiarul principal al deciziei ANC si este normal sa o apere, cata vreme aceasta mentine un nivel ridicat al tarifului sau de interconectare. Orange este de acord cu reducerea tarifelor sale de interconectare insa, pentru binele utilizatorilor finali, este necesar ca reducerea  sa  aiba loc in mod unitar, la nivelul intregii piete.

Dat fiind ca, in momentul de fata, mentinerea tarifelor mari pentru Cosmote si Telemobil este lipsita de argumente rationale, Orange solicita ANC modificarea proiectului de decizie si aplicarea aceluiasi tarif de interconectare pentru toti jucatorii din piata, fara discriminare", au precizat pentru HotNews.ro, Dorin Odiatiu, Director de Reglementare al Orange.

Orange: Cosmote a ajuns la maturitate, iar tarifele mai mari ale acestuia incalca principiile europene

Orange mai puncteaza faptul ca operatorul Cosmote a ajuns la un grad de deplina maturitate, avantajarea acestuia prin posibilitatea de a cere tarife mai mari de interconectare fiind impotriva regulilor Comisiei Europene.

"In cazul Cosmote, acesta este un operator in deplina maturitate care a obtinut licenta, in 1998 la scurt timp dupa Orange si Vodafone si a carui pozitie pe piata reflecta in mod fidel politica sa de investitii din ultimii 8-9 ani pe piata din Romania. Conform principiilor Comisiei Europene, un operator nu poate avea tarife mai mari datorita unei cote de piata mai mici.

In conditiile in care ANC nu renunta la ideea tarifelor mai mari pentru Cosmote si Telemobil, vom ajunge sa subventionam ineficientele acestora - ceea ce contravine oricaror principii concurentiale", a mai explicat Dorin Odiatiu.

Consultarea deciziei extinsa pana pe 22 decembrie

Tot marti, Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) a anuntat ca proiectul de decizie privind reducerea tarifelor de interconectare va ramane in consultare publica, timp de 30 de zile, pana la data de 22 decembrie 2008 si nu in regim de urgenta.

"Autoritatea a intentionat consultarea acestor decizii in regim de urgenta pentru ca, in conditiile reducerii de la 1 ianuarie 2009 a tarifelor de interconectare ale Orange si Vodafone, ar fi fost de dorit ca si deciziile de reglementare a tarifelor celorlalti furnizori de telefonie mobila sa intre in vigoare cat mai curand. Orange si Vodafone au solicitat insa o perioada de consultare de 30 de zile", precizeaza ANC.

Modificarea nu afecteaza insa aplicarea ultimei etape de reducere a tarifelor de interconectare cerute de Orange si Vodafone, care vor scadea pana la 5,03 eurocenti/minut incepand cu 1 ianuarie 2009. Tariful Cosmote si Telemobil va fi de 6,4 eurocenti/minut, iar cel al RCS&RDS de 7,21 eurocenti/minut din februarie 2009.

Dupa perioada de consultare publica, decizia este trimisa spre consultare si catre Comisia Europeana, urmand ca in circa o luna de zile sa intre in vigoare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1891 vizualizari

 • -1 (5 voturi)    
  titlu (Marţi, 25 noiembrie 2008, 14:47)

  alex [anonim]

  Pai si nu e asa? Ne mancau cainii cu Orange- Vodafone, unde preturile erau aproape identice pana a aparut competitia.
  • -1 (3 voturi)    
   titlu (Marţi, 25 noiembrie 2008, 19:12)

   a [anonim] i-a raspuns lui alex

   prin adevarata competitie, intelegind bineinteles, cosmote!!
   mda..
   adica pina sa para acest operator, nu aveam competitie, si apoi brusc ne-am luminat.. ha!.
 • +1 (3 voturi)    
  Competitie (Marţi, 25 noiembrie 2008, 15:28)

  S [anonim]

  Competitia e singura care decide. Cosmote a relansat piata de telefonie mobila. Romtelecom urmeaza la anul sa ia si el o bucata din aceasta piata. E clar ca epoca Connex-Dialog sau Vodafone-Orange daca vreti, s-a terminat.
  • +3 (3 voturi)    
   competitie (Marţi, 25 noiembrie 2008, 19:15)

   SS [anonim] i-a raspuns lui S

   mda.. fara cosmote, vau de noi si de piata de telefonie mobila.. ce ne-am fi facut..

   deci va incepe mareata epoca cosmote/romtelecom, condusa spre succes de acest robin hood al telecomului , pe numele sau ANC!

   mie mi se pare tragi-comica asa o afirmatie.. se duce tara de ripa si voi nu va dati seama..
 • +1 (3 voturi)    
  capitalism-socialist = Romania (Marţi, 25 noiembrie 2008, 15:32)

  costin [anonim]

  Ce a facut Consiliul Concurentei impotriva intelegerii ilegaleintre Orange Vodafone.
  Absolut Nimic ! Pna si concurenta libera si competitia este negociata de oligarhi.
  Unde e consiliul Concurentei???? Rusine...
 • +1 (3 voturi)    
  sa nu citim doar titlul (Marţi, 25 noiembrie 2008, 17:26)

  Wakeup [anonim]

  Problema apare la costul de interconectare diferentiat pe companii!!!!
  Faptul ca Orange si Vodafone au cele mai mari cote de piata este strict meritul lor. Cota de piata a fost obtinuta dupa eforturi si investitii. De ce este de dorit sa 'taxezi' mai mult o astfel de companie? Putem sa asemanam situatia cu cota unica de impozitare a salariilor... de ce am fost de acord cu asta? pentru ca e normal ca un angajat 'valoros' dpdv al competentelor sa fie rasplatit pe masura, ci nu sa il jupoaie statul cu taxe si impozite. Pentru ca Vodafone si Orange detin un numar mult mai mare de utilizatori decat alti operatori e normal ca si castigul din interconectare sa fie mai mare. Concurenta presupune ca toti sa joace dupa aceleasi reguli, nu sa fie avantajati cei mai mici, ca doar nu suntem la gradinita.
  • -1 (1 vot)    
   (Marţi, 25 noiembrie 2008, 23:06)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Wakeup

   "Concurenta presupune ca toti sa joace dupa aceleasi reguli, nu sa fie avantajati cei mai mici, ca doar nu suntem la gradinita."

   Concurenta != monopol.
   Vodafone-Orange = monopol, clar??
   Nu e clar?

   • +1 (1 vot)    
    mda (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 9:54)

    abc [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Dupa parerea ta, cam ce inseamna "MONO"?
    ca eu stiam ca e un element prin care se defineste ceva UNIC..

    Pai dupa logica ta impecabila, definitia:
    Vodafone-Orage-Cosmote-Zapp-RDS RCS= monopol, ar fi foarte corecta!!!

    Bine ca isi dau cu parerea toti cunoscatorii!!
 • +1 (3 voturi)    
  competitie amenintata de ANC (Marţi, 25 noiembrie 2008, 17:33)

  observer1 [utilizator]

  sa-mi explice si mie cineva de ce favorizeaza ANC anumiti operatori? nu ar trebuie ca legea sa se aplice la fel pentru toti?
  ce anume il face pe cosmote mai special, ca sa nu i se aplice aceleasi masuri ca cele pentru vodafone si orange?
  pina la urma, cosmote are o vechime comparabila cu a celorlalti doi, daca nu are cota de piata, nu e pentru ca abia a aparut.
  ANC ar trebui sa trateze operatorii in mod egal. Competitia ar trebui sa fie care care modeleaza piata, nu?
 • 0 (2 voturi)    
  deci (Marţi, 25 noiembrie 2008, 18:30)

  gipies [anonim]

  sha nu mai haud de orengi sh vodhafon. bv cozmote
 • 0 (2 voturi)    
  concurenta (Marţi, 25 noiembrie 2008, 20:42)

  Capsunaru [anonim]

  Se bat cimpiile cu concurenta. Dupa ce cota de piata a lu Cosmote o sa fie stabila o sa se termine si cu concurenta.
  Nu exista concurenta reala intre 3 firme. In Canada sint tot 3, iar in America cam tot 3 (ma refer intr-un oras x sint cam 3 operatri fizici disponibili avind cam 6 nume ..
  Dupa ce piata s-a stabilizat s-a format un cartel, adica au cazut la pace la preturi, produse si nu mai scade nimeni pretul ba mai precis le urca.
  Ca atare de ex in Canada toate firmele au crescut roamingul de la 25c undeva la cca $2-$3 pe minut (si roaming e la 100Km distanta de orasul tau), caller ID a crescut de la #3 la cca $6-7 (caller ID nu e inclus la nici un operator) doi operatori concurenti introduc in aceeasi luna taxa de 10c pe incomming SMS fara posibilitatea sa faci disable!!
  Iata ce se intimpla intr-o tara "civilizata" cu o economie de iata unde exista "concurenta"

  Sper ca oficiul concurentei sa nu lase sa se intimple la fel si in Ro
  • -1 (1 vot)    
   concurenta (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 9:56)

   observer1 [utilizator] i-a raspuns lui Capsunaru

   Si cite firme vrei tu sa existe pe o piata ca sa te asiguri ca exista concurenta? 100? 1000?
 • 0 (2 voturi)    
  Utilizatorii finali adica noi (Marţi, 25 noiembrie 2008, 20:49)

  moisescu [anonim]

  Ar trebui cu totii sa ne bucuram ca au inceput cu adevarat sa se bata pe clienti. Daca Vodafone si Orange bateau palma cum o facusera si Cosmote si RDS n-ar fi existat ar fi trebuit inventati pentru ca e in interesul nostru sa avem de unde alege ! Daca Vodafone si Orange isi bat joc de tine ai acum unde sa apelezi, iti portezi numarul si ai alternativa! La Cosmote, la RCS, La Zapp. La fel a patit-o si Romtelecom care si-a batut joc de clienti si i-a pasat catre RDS si operatorii alternativi.. Cum au vazut ca pierd clienti, cum au sarit cu oferta de nelimitat...si oferte mai bune...
  Hai sa fim seriosi ce investitii si infrastructura si cheltuieli au aceste companii de se claseaza an de an pe locurile 2 si 3 la profituri dupa Petrom care are peste 30000 de angajati ? Cu doar 4-5000 de angajati maxim scot miliarde pe care le trimit afara... Sunt mai tari ca Dacia- Renault ! Pai se compara salariul unui operator de call center al vreunui operator de telecom din Romania cu al unuia din Franta sau Anglia? Stiti ce bani si ce avantaje ia un expat din telecom in Romania ? Dar experimentele pe care le fac pe noi cu tot felul de tehnologii si servicii pe care le testeaza mai intai pe piata din Romania?
  ANC ia decizia corecta si apara placinta facandu-le loc la masa la toata lumea...Pai unii sunt mai mici si altii mai mari.. Tu le dai de mancare copiilor de 14 ani cu buletin in buzunar la fel ca si copilului tau de 3 ani care abia invata sa mearga ? ANC ! Trebuie sa ai putina grija de toata lumea, fiecare trebuie vaccinat , hranit si intarcat la timpul lui !
  • +1 (1 vot)    
   moisescule ,,, (Marţi, 25 noiembrie 2008, 22:12)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui moisescu

   ... cu o asa pledoarie sunt sigur ca acum esti intarcat si mai putin hranit. Dupa ce te eliberezi mai incearca atunci sa vezi cum e in lumea reala si iti trece cu aberatiile astea comuniste ...

   Proiectul e in dezbare publica si dupa care in Comisia Europeana. sper ca interesele meschine ale Cosmote sa fie puse in cui si daca e lege sa fie aceasi lege pt toti.
   • 0 (0 voturi)    
    nanii.. naanii (Joi, 27 noiembrie 2008, 10:44)

    wakeup [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Moisescu, daca tu chiar crezi ceea ce ai afirmat atunci iti doresc somn usor si vise placute!! Ideile exprimate acolo nu au nici o legatura cu realitatea.
  • +1 (1 vot)    
   oare? (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 4:24)

   Lidra [utilizator] i-a raspuns lui moisescu

   Si cine ii pazeste pe paznici ?
  • +1 (1 vot)    
   moisescule, mai citeste, mai documenteaza-te (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 11:53)

   observer1 [utilizator] i-a raspuns lui moisescu

   Da, unii sint mai mici si unii sint mai mari, dar legea e lege la fel pentru toti. Daca unii sint mai mari, este pentru au facut eforturi si investitii., de ce sa li se aplice conditii dezavantajoase?
   ANC este autoritate de reglementare si ar trebui sa fie impartial.

   Pentru Cosmote, nu se aplica aceeasi lege?Saracii, ei sint mai fragili si trebuie ajutati, sa aiba toti cite putin nu, ca doar sintem in comunism, nu? Hai sa le dam in cap celor care au reusit sa devina profitabili, sa-i facem si pe ei neprofitabili, ca doar de asta are nevoie economia romaneasca, nu?
   E greu sa cistigi cota de piata bazindu-te pe eforturile proprii. Orange si Vodafone au reusit. Dupa destui ani de cind au aparut - in 2000!!, Cosmote nu mai sint un operator aflat la inceputuri, a ajuns deja la maturitate. In 8 ani de zile, nu a reusit prea mult.. Noroc ca au un unchi care stie sa-i protejeze.
   Ca mult alte lucruri in Romania, ca si in fotbal de exemplu, arbitrul favorizeaza in mod vizibil una din echipe, doar-doar o impinge de la spate in liga celor mari.

   In conditiile actuale, cu o autoritate care favorizeaza in mod evident un anumit operator, cum sa avem o competitie reala?
  • +1 (1 vot)    
   asta e grav.... (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 12:40)

   hardcore [anonim] i-a raspuns lui moisescu

   Aici trebuie sa recunoastem ca ai batut campii... sau nu esti inca sigur pe ce lume traiesti sau esti vreun "expat " in cadrul unor compani jalnice "concurente" cu vodafone-orange. Eu zic asa: aprinde lunina ca sa vezi cui/unde vorbesti.. asta e grav la noi, periculosi din astia "neconstienti". Legea e lege, sa fie aplicata in mod egal la toata lumea, asa e cel mai corect.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by