Reducerea tarifelor la SMS-urile si internetul mobil in roaming de la 1 iulie, vot final in Parlamentul European
Factura pentru internetul mobil in strainatate se opreste la 50 euro
Aceeasi propunere urmareste evitarea aparitiei "facturilor astronomice" pentru utilizarea serviciilor de internet mobil (care pot ajunge uneori la sume, de exemplu, de 46.000 euro pentru descarcarea programului TV preferat in strainatate), prin punerea in aplicare a unui mecanism de intrerupere a serviciului imediat ce factura atinge 50 euro (cu exceptia cazului in care consumatorul a optat pentru o limita superioara acestei sume).
De asemenea, propunerea vizeaza continuarea reducerii plafoanelor tarifare pe minut pentru apelurile in roaming: ele vor trece de la 0,46 euro pentru apelurile efectuate din strainatate si de la 0,22 euro pentru apelurile primite in strainatate, actualmente, la 0,40 si respectiv 0,19 euro in 2009, la 0,39 si respectiv 0,15 euro in 2010 si, finalmente, la 0,35 si respectiv 0,11 euro la data de 1 iulie 2011 (pret fara TVA).
Nu in cele din urma, masura introduce principiul tarifarii la secunda (in locul celei la minut) pentru apelurile in roaming, avand in vedere ca actualmente consumatorii platesc sume ce reprezinta cu 20% in plus fata de numarul de minute efectiv consumate pentru initierea sau primirea de apeluri, se mai arata in comunicarea Comisiei Europene.
Noua reglementare in domeniul roaming-ului a fost propusa de Comisie in septembrie 2008 si a primit girul ministrilor telecomunicatiilor din cele 27 de state membre UE, in noiembrie anul trecut. Votul in cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European este ultima etapa de trecut pentru ca noile reguli in domeniul roaming-ului sa intre in vigoare incepand cu 1 iulie 2009.
Context
Primul regulament UE in domeniul roaming-ului a intrat in vigoare la data de 1 iulie 2007. El introducea plafoane tarifare (intitulate „euro-tarife”) pentru apelurile initiate sau primite in timpul calatoriilor in interiorul UE. Potrivit datelor Comisiei Europene, consumatorii ce au beneficiat de euro-tarife au economisit in medie mai mult de 40%, comparativ cu preturile serviciilor de roaming la inceputul anului respectiv, iar traficul a crescut cu 30%.
Regulamentul obliga furnizorii de servicii de telefonie mobila sa transmita prin SMS clientilor lor, in momentul in care acestia intra pe teritoriul unui alt stat membru, informatii gratuite despre tarifele de roaming in respectivul stat. Anul trecut, Comisia a reexaminat efectele si modul de functionare a acestui regulament si a concluzionat ca libera concurenta pe piata serviciilor de roaming nu era inca efectiva, propunand astfel extinderea duratei regulamentului referitor la apelurile vocale in roaming cu inca 3 ani, precum si includerea de noi dispozitii referitoare la mesajele scrise si la serviciile de transfer de date in roaming.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani