Restrictionarea accesului la internet a celor acuzati ca descarca in mod ilegal continut de pe internet se va putea face din iunie 2011 in toate tarile UE numai dupa „o procedura prealabila echitabila si impartiala" care va include dreptul de a fi ascultat si dreptul la o cale de atac eficace si in timp util, dupa ce Parlamentul European a adoptat marti pachetul de reforme telecom din UE. Ce va insemna in practica aceasta procedura corecta si impartiala este inca neclar, noteaza BBC, care aminteste ca forma anterioara dar respinsa a acestui amendament cerea explicit obligativitatea unei decizii judecatoresti inainte de restrictionarea accesului la internet.

"Este pentru prima data cand intr-un text juridic se face referire la utilizarea internetului ca principiu de baza deci, facand astfel legatura intre internet si exercitiul drepturilor si libertatilor fundamentale. Accesul unui utilizator la internet poate fi intrerupt numai in cazul in care este „necesar intr-o societate democratica” si numai dupa „o procedura prealabila echitabila si impartiala”, care le ofera utilizatorilor posibilitatea de a-si sustine cazul si respecta prezumtia de nevinovatie", a declarat raportoarea Parlamentului Catherine Trautmann (S&D, Franta).

Eurodeputatii se lauda in comunicatul Parlamentului European ca "au reusit sa impuna accesului la internet o protectie juridica echivalenta cu cea valabila pentru un drept fundamental, prin adaugarea "prevederii privind libertatea internetului" in cadrul de reglementare UE pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice".

La Quadrature du Net: Pachetul telecom, o oportunitate ratata pentru drepturile utilizatorilor

BBC aminteste insa ca amendamentul anterior, care cerea explicit obligativitatea unei decizii judecatoresti inainte de restrictionarea accesului la internet, a fost respins si ca este inca neclar ce va insemna in practica o procedura corecta si impartiala.

"Nu este nici un motiv pentru a sarbatori adoptarea generala a Pachetului Telecom. Textul final votat astazi este departe de a fi satisfacator: in timp ce include anumite prevederi de protectie a consumatorului, acestea nu compenseaza numeroasele fisuri si amenintari asupra drepturilor fundamentale ale utilizatorilor din restul textului", atentioneaza marti La Quadrature du Net, unul dintre cele mai active grupuri care militeaza pentru respectarea drepturilor utilizatorilor pe internet.

Noile drepturi pentru utilizatori promise de noul pachet telecom din UE

Potrivit anuntului Comisiei Europene, adoptarea acestui set de reglementari va aduce utilizatorilor europeni drepturi noi precum:

  • dreptul de a‑si schimba furnizorul de servicii de telefonie fixa sau mobila intr‑o singura zi lucratoare fara a‑si schimba si numarul de telefon
  • dreptul de a fi mai bine informati in legatura cu serviciile la care se aboneaza si dreptul de a fi informati privind incalcarea securitatii datelor de catre operatorul lor de servicii de telecomunicatii. 
  • De asemenea, operatorii trebuie sa le ofere consumatorilor optiunea unor contracte care sa nu depaseasca 12 luni.
  • autoritatile nationale din sectorul telecomunicatiilor vor putea stabili niveluri minime de calitate pentru serviciile de transmisie prin retea, promovand astfel „neutralitatea retelei” pentru cetatenii europeni.

Pentru mai multe informatii cu privire la 12 dintre reformele cele mai importante incluse in noul pachet de norme UE in domeniul telecomunicatiilor, cititi aici.

Intregul pachet de reforme telecom din UE va intra in vigoare odata cu publicarea in Jurnalul Oficial al UE pe 18 decembrie 2009, iar transpunerea acestuia in legislatia nationala a celor 27 de state membre ale UE trebuie sa se faca pana in iunie 2011.