Posibilitatea taierii conexiunii la internet, numai in urma unei proceduri echitabile si impartiale, din 2011

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 24 noiembrie 2009, 21:15 Economie | Telecom


Restrictionarea accesului la internet a celor acuzati ca descarca in mod ilegal continut de pe internet se va putea face din iunie 2011 in toate tarile UE numai dupa „o procedura prealabila echitabila si impartiala" care va include dreptul de a fi ascultat si dreptul la o cale de atac eficace si in timp util, dupa ce Parlamentul European a adoptat marti pachetul de reforme telecom din UE. Ce va insemna in practica aceasta procedura corecta si impartiala este inca neclar, noteaza BBC, care aminteste ca forma anterioara dar respinsa a acestui amendament cerea explicit obligativitatea unei decizii judecatoresti inainte de restrictionarea accesului la internet.

"Este pentru prima data cand intr-un text juridic se face referire la utilizarea internetului ca principiu de baza deci, facand astfel legatura intre internet si exercitiul drepturilor si libertatilor fundamentale. Accesul unui utilizator la internet poate fi intrerupt numai in cazul in care este „necesar intr-o societate democratica” si numai dupa „o procedura prealabila echitabila si impartiala”, care le ofera utilizatorilor posibilitatea de a-si sustine cazul si respecta prezumtia de nevinovatie", a declarat raportoarea Parlamentului Catherine Trautmann (S&D, Franta).

Eurodeputatii se lauda in comunicatul Parlamentului European ca "au reusit sa impuna accesului la internet o protectie juridica echivalenta cu cea valabila pentru un drept fundamental, prin adaugarea "prevederii privind libertatea internetului" in cadrul de reglementare UE pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice".

La Quadrature du Net: Pachetul telecom, o oportunitate ratata pentru drepturile utilizatorilor

BBC aminteste insa ca amendamentul anterior, care cerea explicit obligativitatea unei decizii judecatoresti inainte de restrictionarea accesului la internet, a fost respins si ca este inca neclar ce va insemna in practica o procedura corecta si impartiala.

"Nu este nici un motiv pentru a sarbatori adoptarea generala a Pachetului Telecom. Textul final votat astazi este departe de a fi satisfacator: in timp ce include anumite prevederi de protectie a consumatorului, acestea nu compenseaza numeroasele fisuri si amenintari asupra drepturilor fundamentale ale utilizatorilor din restul textului", atentioneaza marti La Quadrature du Net, unul dintre cele mai active grupuri care militeaza pentru respectarea drepturilor utilizatorilor pe internet.

Noile drepturi pentru utilizatori promise de noul pachet telecom din UE

Potrivit anuntului Comisiei Europene, adoptarea acestui set de reglementari va aduce utilizatorilor europeni drepturi noi precum:

 • dreptul de a‑si schimba furnizorul de servicii de telefonie fixa sau mobila intr‑o singura zi lucratoare fara a‑si schimba si numarul de telefon
 • dreptul de a fi mai bine informati in legatura cu serviciile la care se aboneaza si dreptul de a fi informati privind incalcarea securitatii datelor de catre operatorul lor de servicii de telecomunicatii. 
 • De asemenea, operatorii trebuie sa le ofere consumatorilor optiunea unor contracte care sa nu depaseasca 12 luni.
 • autoritatile nationale din sectorul telecomunicatiilor vor putea stabili niveluri minime de calitate pentru serviciile de transmisie prin retea, promovand astfel „neutralitatea retelei” pentru cetatenii europeni.

Pentru mai multe informatii cu privire la 12 dintre reformele cele mai importante incluse in noul pachet de norme UE in domeniul telecomunicatiilor, cititi aici.

Intregul pachet de reforme telecom din UE va intra in vigoare odata cu publicarea in Jurnalul Oficial al UE pe 18 decembrie 2009, iar transpunerea acestuia in legislatia nationala a celor 27 de state membre ale UE trebuie sa se faca pana in iunie 2011.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13207 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Internetul - liber (Marţi, 24 noiembrie 2009, 21:33)

  Romy [utilizator]

  Internetul trebuie sa fie liber!!!
  Nu guvernul trebuie sa decida pt individ ce are voie sa faca sau nu pe internet.
  Daca downloadez un film piratat trebuie pedepsit cel care il face disponibil, nu eu pt ca il downloadez. La urama urmei se afla intr-un mediu accesibil tuturor.
  • +1 (5 voturi)    
   Mda... (Marţi, 24 noiembrie 2009, 23:09)

   enter [utilizator] i-a raspuns lui Romy

   Pentru mine raman cateva aspecte neclare
   - cum poate deosebi o entitate juridica daca de pe calculatorul meu am descarcat EU un film sau daca l-a descarcat o terta persoana care a exploatat o vulnerabilitate a calculatorului;
   - cum ramane cu vanzatorii online care din varii motive nu isi respecta contractuali ( ex: shopping online / plata / expediere niciodata )
   Inteleg ca justitia trebuie sa isi faca treaba, dar tare banuiesc ca vor fi suficiente cazuri in care va fi acuzat X pentru traficul ilegal facut de Y, si ca vor fi mai rare cazurile in care comerciantii care nu-si respecta termenii isi vor vedea inainte de treaba nepedepsiti.
   • +2 (6 voturi)    
    ... (Miercuri, 25 noiembrie 2009, 0:17)

    _darkstar_ [utilizator] i-a raspuns lui enter

    Daca prind hot-spoturi sau routere wireless neprotejate sau daca le sparg (mai nou WPA cu TKIP poat fi spart intr-un minut) si apoi dl. ce vrea muschuiul meu, cine e pedepsit?

    Inca o dovada ca politicienii fie ei de oriunde, tot o apa si un pamant.
  • 0 (0 voturi)    
   internetu' liber (Miercuri, 25 noiembrie 2009, 7:12)

   adib [anonim] i-a raspuns lui Romy

   Inainte sa vorbesti prostii documenteaza-te! Downloadul nu este pedepsit in Romania, ci doar punerea la dispozitie a fisierelor pentru care exista copyright, deci UPLOAD-UL!!
   • 0 (0 voturi)    
    Deci e vorba despre mp3-urile (Sâmbătă, 28 noiembrie 2009, 17:11)

    enter [utilizator] i-a raspuns lui adib

    pe care le-ai descarcat de pe iTunes Store, da?
    ca ai facut o replica infidela (ex: mp3 mono/32kbps) nu se mai poate spune ca e 'continutul original', asadar nu putem vorbi despre copyright infringement.
    Teoria despre care vorbeam mai devreme (identitatea utilizatorului real) se aplica la fel de bine si la upload. Nu vad ce poate impiedica un atacator suficient de pregatit sa uploadeze continut de pe calculatorul altuia bine mersi...
 • +4 (8 voturi)    
  Rezistenţă totală (Marţi, 24 noiembrie 2009, 21:49)

  Dr. Mengele [anonim]

  Mda, trebuie să ne pregătim cele trebuincioase rezistenţei şi anume VPN-uri cu servere în ţări calde, FDE (Full Disk Encryption), TOR, routere-ceapă, elite proxy-uri, HDD-uri portabile criptate, etc, etc. Sunt sigur că comunitatea internaţională va strânge rândurile în faţa agresiunii. Enjoy, mânca-ţi-aş.
  • +4 (4 voturi)    
   Crezi tu (Marţi, 24 noiembrie 2009, 23:14)

   Torulescu [anonim] i-a raspuns lui Dr. Mengele

   Iar cand o sa aduci un episod de serial bășit de pe TOR in mai putin zece zile de download intens se va gasi o solutie si pentru asta.

   Oricum ideea celor care promoveaza legea nu e sa poata elimina complet genul asta de trafic ilegal, ci doar sa-l faca mult mai putin accesibil. Acum e o joaca de copii sa iei ceva de pe torenti. Cand vorbim de elite proxies si VPN-uri (eventual platite ca deh, calitatea costa) deja nu mai vorbim de publicul larg, ci de un cerc restrans de "cunoscatori".
  • +2 (6 voturi)    
   Pe vremea comunismului (Miercuri, 25 noiembrie 2009, 0:34)

   Dr. Mengele [anonim] i-a raspuns lui Dr. Mengele

   Pe vremea comunismului era o lege care prevedea că posesorii de maşini de scris trebuie să se prezinte o dată pe lună la Miliţie să dea o probă de scris (măsură anti-manifeste) . Taică-meu îşi lua vechitura sub braţ şi îşi pierdea regulat câte o sâmbătă dimineaţa ca să bată caractere pentru autorităţi. Dacă domnii din UE vor să ne bage pe gât legi comuniste , se vor găsi destule măsuri anti-măsură.
   • 0 (0 voturi)    
    Tare (Miercuri, 25 noiembrie 2009, 3:45)

    Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui Dr. Mengele

    Acum o sa fie cu oua...sa le ducem la numarat :) :)
 • +3 (7 voturi)    
  INTERNET (Marţi, 24 noiembrie 2009, 22:00)

  dmihalcean [anonim]

  Daca se va ajunge la taierea conexiunii la internet atunci chiar ca nu o sa ne deosebim de tari ca Afganistan, Zair, Congo...Pirateria software trebuie stopata dar nu in felul acesta.
  • 0 (4 voturi)    
   how? (Miercuri, 25 noiembrie 2009, 0:36)

   ageamiuu [anonim] i-a raspuns lui dmihalcean

   dar cum? :)
   • 0 (0 voturi)    
    Iaca asa: (Sâmbătă, 28 noiembrie 2009, 17:13)

    enter [utilizator] i-a raspuns lui ageamiuu

    Prin aplicarea unui pret asortat cu piata locala.
 • 0 (4 voturi)    
  globalizare socialista (Marţi, 24 noiembrie 2009, 22:28)

  teren de test [anonim]

  comunismul a fost testat in romania si estul europei, iar acum se aplica la nivel global. De ce credeti ca au fost lasati la conducerea tarii nivelele 2 si 3 ale fostei conduceri comuniste? pt ca au avut intelegeri cu vestul
 • 0 (2 voturi)    
  ia sa vedem noi... (Marţi, 24 noiembrie 2009, 23:54)

  ion [anonim]

  ...ce pozitie adopta europarlamentarii romani in chestiunea asta. Ca tot am votat la europarlamentare si o sa mai votez. Sa vedem daca-si merita salariul.
  • 0 (0 voturi)    
   votam (Miercuri, 25 noiembrie 2009, 0:38)

   ia sa... [anonim] i-a raspuns lui ion

   lol - mai asteapta un pic pana sa mai votezi prietene - poate nu isi merita nici votul capisci?
 • +1 (3 voturi)    
  Internet (Miercuri, 25 noiembrie 2009, 0:47)

  Morgoth [anonim]

  In primul rand: Noi nu am trimis europarlamentari ci marionetele unor partide care dupa cate stim sunt mai corupte decat un copilas lasat langa sacul de bomboane.
  In al doilea rand: nu stiu ce este in capul vostru cand ziceti ca, comunistii au condus europa de est, toata lumea este si a fost condusa de comunisti mai cu perdea sau mai fara perdea, numai ca in alte tari comunismul sa manifestat mai cu perdea si de aceea zicem ca in alte tari a fost democratie, toti urmaresc acelasi scop,daca se poate sa nu avem absolut nici un drept ar fi perfect pentru ei.
  In al treilea rand: nici o data nu vor putea opri pirateria dar ei sunt parlamentari ce stiu ei de tehnologie si de comunicatii ,cauta solutii care nu au nici o treaba cu problema, toate solutiile care au fost gasite nu observati ca sunt luate special pentru a ni se reduce drepturile cat mai mult? urmaresc planul de la punctul doi.
  In al patrulea rand: Ori cat s-ar lupta ei sa faca ceva in domeniul pirateriei pe internet, sunt mai multe soputii de a face piraterie pe internet decat solutii de a opri aceasta piraterie, Vorba lui "Rezistenţă totală" se pot face servere care rezolva total ori ce metoda ca asa zisii anti piraterie sa se uite in ograda altuia violandui astfel dreptul la intimidare, eu unul folosesc pentru majoritatea traficului pe internet TrueCript :D Nu este conceput pentru trafic pe internet dar ce cripteaza nici cel mai destept om sau puternic calculator nu decripteaza :)))))))))
 • +5 (7 voturi)    
  Jos laba de pe Internet (Miercuri, 25 noiembrie 2009, 1:21)

  nano2k [utilizator]

  Incet incet vor sa controleze Internetul sau macar o parte din el.

  Azi-maine trebuie sa dai declaratii cu ce ai pe HDD.

  Ganditi-va cat pierd televiziunile si in general presa "clasica" prin faptul ca lumea se informeaza mai rapid, mai complet, mai personalizat de pe Internet decat sa astepte informatiile din presa "clasica": TV, radio, tiparituri (ziare, reviste, etc).

  Ganditi-va ce ne-ar fi indobitocit Antenele lui Voiculescu, Realitatea lui Vantu, etc daca nu aveam ca sursa alternativa Internetul. Ceausescu, cu cele 2 ore ale lui pe zi e mic copil.
  • -7 (7 voturi)    
   gusi lupa (Miercuri, 25 noiembrie 2009, 9:20)

   master [anonim] i-a raspuns lui nano2k

   Bai ma lashi cu Voiculescu si cu Vantu ! Se putea sa nu-si bage coada si un portocaliu, sa bage subtil un fitil electoral ! kkm-as pe fata voastra de basescieni prosti !
   • +3 (3 voturi)    
    Doare (Miercuri, 25 noiembrie 2009, 10:40)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui master

    Va doare adevarul. Va e ciuda ca lumea se cam prinde cam cum functioneaza lucrurile in tara asta. Dar nu numai.

    Oricum, ideea era alta, insa de la nivelul tau nu ai reusit sa emiti decat invective.
 • +1 (3 voturi)    
  ok (Miercuri, 25 noiembrie 2009, 1:58)

  MirceaA [utilizator]

  va trebui sa invatam hacking ca sa ne postam ideile.. alea libere.
 • +1 (1 vot)    
  ar mai fi (Miercuri, 25 noiembrie 2009, 12:45)

  oarecare [anonim]

  ar mai fi si utilizarea de newsgroups o solutie. Insa cum spunea cineva mai sus astea sunt solutii pt oameni care se pricep cat de cat si care isi permit sa plateasca... Pt restu p2p va continua sa fie o varianta ...riscanta!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by