AUDIO: Ministerul Comunicatiilor, dat in judecata de fostii angajati ai ASSI. Miza: Plati compensatorii de peste doua milioane euro

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 1 februarie 2010, 22:56 Economie | Telecom


Peste 140 de angajati ai fostei agentii guvernamentale ASSI, care administra printre altele sistemul electronic national SEN, prin care marii contribuabili transmit declaratiile fiscale, au dat in judecata Ministerul Comunicatiilor. Acestia spun ca ministerul vrea preluarea fortata a lor in cadrul a doua centre nationale infiintate prin restructurarea ASSI, metoda prin care se incearca neplata unor salarii compensatorii de peste doua milioane de euro. De cealalta parte, Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor, spune ca a actionat legal, acuzandu-i de incercare de santaj prin blocarea sistemelor de e-guvernare.

Dana Popescu, fost sef de relatii publice in cadrul fostei ASSI, despre situatia din ASSI:„Restructurarea ASSI era necesara si s-a facut cu respectarea legilor in vigoare si cu respectarea strategiei Guvernului de reducere a cheltuielilor. In cazul acestei Agentii vreau sa punctez faptul ca in intregul proces de reorganizare am avut in vedere si interesul personalului angajat in sensul de a nu arunca oamenii in somaj. Tocmai de aceea, conform legii, am procedat la preluarea personalului pe cele doua centre infiintate. Mare parte a fostilor angajati ASSI au agreat solutia preluarii de catre CNMSI si CNRD considerand-o optima. Acesti oameni au acum un loc de munca si cu acestia reusim sa sustinem sistemele de e-guvernare.

Desigur ca exista si elemente opozabile, adica o mica parte din personalul fostei Agentii care, in urma cu un an beneficia de salarii de peste 100 milioane ROL. Tot acesti angajati (...) au incercat chiar un santaj prin blocarea tuturor sistemelor, insa cu eforturi sustinute am reusit sa evitam potentiale pierderi masive", a atentionat marti, ministerul Comunicatiilor.

Reprezentanti ASSI: Ministerul incearca sa sara peste plata unor salarii compensatorii de peste doua milioane euro

De cealalta parte, angajatii fostei ASSI se plang de faptul ca desi autoritatea a fost restructurata inca de anul trecut, nici pana in prezent nu li s-au inchis cartile de munca, nu se pot angaja in alta parte, nu li s-au platit salariile pe decembrie si ianuarie si ca se incearca preluarea fortata a lor in cadrul celor doua centre nationale, ca apoi sa fie concediati. De ce? Pentru a nu li se mai plati salariile compensatorii asa cum se prevede in contractul colectiv de munca.

"Miza care este? Se invoca aceasta preluare pentru a nu se acorda compensatoriile prevazute in contractul colectiv de munca. Intr-adevar este o suma mare, e vorba de peste doua milioane de euro, n-as putea sa va spun cifra exacta si se incearca toate caile posibile pentru a se evita acordarea acestor compensatorii", sustine Dana Popescu, fostul sef al serviciului de Relatii Publice in cadrul fostei ASSI.

Potrivit acesteia in Hotararea de Guvern de infiintare a celor doua centre nationale care au preluat atributiile ASSI, se mentiona ca "preluarea se face cu incadrare la nivelul salariilor din cadrul centrelor si aici a aparut problema. In contractul nostru colectiv de munca nu se interzice scaderea salariului, dar scaderea salariului se face cu acordul salariatului. In varianta in care nu esti de acord, pleci prin acordul partilor, cu salarii compensatorii".

Spusele Danei Popescu sunt intarite si de Simion Claudiu, unul din liderii Grupei Sindicale a Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP) din cadrul ASSI. Acesta sustine ca potrivit legii de restructurare a ASSI, pe 7 decembrie, au fost emise decizii de concediere pentru tot personalul ASSI, respectiv pentru toti cei 154 de angajati, iar aceasta concediere colectiva cu respectarea legislatiei in vigoare a fost atestata recent si de catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca).

"Ideea e ca acum se incearca preluarea fortata a tuturor angajatilor si concedierea lor inca o data de catre centrele nationale, in conditile in care decizia de concediere de la ASSI, din 7 decembrie, nu a fost contestata sau revocata. Suntem niste oameni care vor fi concediati de 2 ori", a spus Simion Claudiu.

Sistemele de e-guvernare din Romania functioneaza in prezent la limita minima

Conflictul a afectat destul de serios functionarea sistemelor de e-guvernare din Romania.

"(...) sistemele operate de defuncta ASSI erau sisteme de importanta strategica: sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), sistemul electronic national (SEN – prin care marii contribuabili transmit declaratiile fiscale), sistemul de atribuire electronica a autorizatiilor de transport (SAET). Din 12 ianuarie 2010, data la care au incetat raporturile de munca ale fostilor salariati ai ASSI, aceste sisteme au functionat in sistem de avarie, cu repetate intreruperi si cu mari prejudicii pentru beneficiari, mai ales in conditiile in care acestora nu li s-a raspuns la telefoane sau la solicitarile adresate in scris", noteaza Dana Popescu.

In conditiile in care ministrul Comunicatiilor sustine nu are libertatea de a decide plata de "salarii compensatorii pentru personalul ASSI care refuza angajarea pe cele doua centre" si ca intreg procesul restructurarii ASSI s-a facut tinand cont de punctele de vedere oficiale ale Ministerului Justitiei, Ministerului Muncii si Guvernului, instanta pare sa fie singura solutie ramasa.

Datele remise HotNews.ro arata ca peste 140 de angajati ai fostei ASSI au depus in ianuarie cereri de chemare in judecata impotriva Ministerului Comunicatiilor, termenele de judecata fiind peste cinci luni de zile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2132 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  da da (Luni, 1 februarie 2010, 23:34)

  dares [utilizator]

  centrul national de spalare a creierelor..sigur ..
  ce terorism visati ma ?
  voi scrieti la gazeta electronica visati ziua ?
  da ce suntem noi in lumea asta sa fim teroristi ?
  faceti si voi o fiara mai mica de aia de la Bruxelles ?
  faceti un pui de fiara in Romania sa colectati date personale ?
  nu zau ?
  • +1 (1 vot)    
   interese (Marţi, 2 februarie 2010, 8:37)

   tyty [utilizator] i-a raspuns lui dares

   interese coane "dares" interese. Supercomputingul este o afacere de urmarit, prietenii stiu de ce!
 • 0 (2 voturi)    
  MCSI si perdelele de ... zgomot (Marţi, 2 februarie 2010, 0:52)

  Bogdan [anonim]

  MCSI face mult zgomot pentru a acoperii cateva fapte: decizia unei persoane de a se angaja sau nu intr-un post apartine acelei persoane; se incalca legea si bunul simt prin refuzul conducerii ASSI si MCSI de a indeplinii formalitatile la incheierea contractelor de munca: inchiderea cartilor de munca si inmanarea acestora.

  Un bun manager este acela care prevede si gandeste in avans la posibile alternative. MCSI trebuia sa se gandeasca ca exista posibilitatea ca multi oameni sa NU doreasca sa se angajeze in noile centre. Astazi MCSI se victimizeaza cum ca oameni NU vor sa se angajeze in noile centre.

  Decizia de a se angaja intr-o organizatie apartine acelei persoane, nu poate fi impusa de organizatie!
  • +1 (1 vot)    
   cei 300 de spartani (Marţi, 2 februarie 2010, 8:44)

   tyty [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

   Daca adunam salariatii preluati pe cele doua centre 140 + 140 ajungem la aproape 300 de salariati preluati, in conditiile in care ASSI numara vreo 160 de salariati, miracolele matematicii ministeriale. Indiferent de ce matematiki aplici 80 tot ajung someri, sau poate ministrul Sandu vrea sa ii tina pe toti cu program redus, de 4 ore? Cred ca la asa ceva nu s-a gandit, ca incerca :)). Bine ca exista instante independente de comanda politica, altfel totul era aranjat din pixul ganditorilor de la ministere.
 • -1 (1 vot)    
  pe banii cui (Marţi, 2 februarie 2010, 9:03)

  DlGica [anonim]

  pe banii cui toate astea ?
  pe banii cui imensul aparat administrativ ?

  a celor cateva intreprinderi care inca mai lucreaza in tara asta si pe baza imprumuturilor de la FMI sau banci care compromit securitatea viitoare a tarii ?
 • -1 (1 vot)    
  Smecherii (Marţi, 2 februarie 2010, 9:06)

  nico2 [utilizator]

  Contractele Colective incheiate cu salariatii sistemului bugetar sunt adevarate mine de aur.La "negocieri" s-au trecut tot felul de articole care fac aproape imposibila incercarea de a schimba ceva.Este normala reactia celor care au avut salarii f. Practic ei refuza sa se angajeze in alte departamente cu salariile mai mici.Scrie in contract ca trebuie sa ia X salarii compensatorii, atunci de ce sa nu ia. De multe ori ma intreb daca respectivele contracte de munca le citeste cineva din departamentul Juridic al institutiilor.Daca le citesc si sunt de acord cu aceste articole atunci Guvernul trebuie sa intervina vin sensul eliminarii lor sau sa se specifice in ce situatii se pot acorda.Veselia celor de la buget este explicabila.Vrea Guvernul sa restructureze, atunci sa ne dea bani vere.Mai mult ca sigur, dupa ce vor incasa salariile compensatorii, se vor angaja tot la stat .El Dorado cu acte in regula.
  • +1 (1 vot)    
   fara smecherii (Marţi, 2 februarie 2010, 10:11)

   dana [anonim] i-a raspuns lui nico2

   In conflictul dintre fostii salariati ai ASSI si ministrul comunicatiilor, Gabriel Sandu, este vorba in primul rand de salariile cuvenite pe lunile decembrie 2009 si ianuarie 2010. In plus, salariatii disponibilizati vor sa le fie eliberate carnetele de munca, pentru a putea beneficia de somaj sau pentru a se angaja in alta parte.

   Compensatoriile sunt un ultim aspect. Si nu e vorba de compensatorii, este vorba de respectarea Codului Muncii si a Contractului Colectiv de Munca, ca lege a partilor. Contractul nu a fost denuntat de niciuna dintre parti, nu a fost declarat ilegal sau neconstitutional :) si ca urmare, trebuie respectat. Domnul Gabriel Sandu stia care sunt costurile restructurarii ASSI, inclusiv ca trebuia sa acorde compensatoriile, asa ca putea sa astepte cu restructurarea pana la expirarea CCM (vezi recentele declaratii ale premierului si colegilor sai de cabinet cu privire la CCM-urile altor institutii finantate din venituri, care, in paranteza fie spus, nu au fost desfiintate :)
   • +1 (1 vot)    
    Nu cred (Marţi, 2 februarie 2010, 12:11)

    nico2 [utilizator] i-a raspuns lui dana

    La cat se ridica salariile compensatorii?Care sunt criteriile care se iau in calcul - vechimea,salariul de baza, venitul lunar, salariul mediu din unitate?Cate salarii compensatorii(1,2,3,.........n)?
    • +1 (1 vot)    
     raspuns pentru nico2 (Marţi, 2 februarie 2010, 15:12)

     dana [anonim] i-a raspuns lui nico2

     Minim 12 salarii medii de baza brute pe institutie, adica minim 12 ori 3250. In rest, 12 salarii de baza.

     Cifra e asa mare pentru ca se platesc si contributiile catre bugetul de stat si bugetul de asigurari sociale si de sanatate (contributia angajatului si angajatorului)
 • +1 (1 vot)    
  ASSI (Marţi, 2 februarie 2010, 9:47)

  andra [anonim]

  Dle SANDU, inainte sa desfintezi trebuia sa te gandesti daca este profitabila sau nu, daca exista contract colectiv de munca in care sunt prevazute plati compensatorii. Dar ce sa stie dl BOC si dl SANDU.... e greu..., au fost fericiti ca veniturile/incasarile din conturile ASSI (si nu putine)au fost luate la bugetul statului. Bine ca a ramas ICI care aduce o gramada de venituri (vorba vine), cine mai face cursuri in ziua de azi...., va spun eu ca NIMENI.
  A uitat dl SANDU cand pe posturile tv aparea ca posibil canditat la postul de minustru o persoana din UDMR, de... acum "s-a vazut din nou pe post" si ce mai conteaza....tot ex-salariatii ASSI sunt de vina ca isi vor drepturile....
  Sa nu uitam dle SANDU ca fiecare salariat are in spate o familie, obligatii, datorii si bancile deja pun presiune pe ei...., nu v-as dori sa ajungeti in situatia in care sunt ex-salariatii ASSI acum.
  NU uita dle SANDU ca inainte de toate indiferent de functia pe care o avem trebuie sa fim OAMENI!!!
 • +1 (1 vot)    
  Sistemele electronice (Marţi, 2 februarie 2010, 10:32)

  rares [anonim]

  Buna ziua,

  Simt nevoia de a dezvalui anumite aspecte din ziua de azi. Am urmarit de foarte aproape dezvoltarea acestor sisteme si pragurile politice peste care a trecut. In urma cu 6 ani a fost chemat DNA-ul cand PD-ul se instala la putere, pentru a verifica aceste sisteme. Raspunsul lor a fost ... frumos: "Nu am vazut sisteme mai curate ca acestea".
  Acum problema este alta: Se incearca distrugerea si relocarea lor prin conducerea total idioata a domnului Sandu. Este lasat in continuare ...pana isi va rupe capul.

  Problema este urmatoarea: Ce vina au acei oameni ca nu li se inchid cartile de munca. Daca refuza sa ramana la centre e problema lor. Sa nu uitam ce scrie in constitutie despre dreptul la munca!!!

  MCSI-ul prin conducerea "limbricului" Sandu nu face altceva decat abuz in serviciu si incalcarea drepturilor oamenilor. Hai sa fim seriosi cu acele compensatorii. Nu cred ca ele sunt problema. F simplu pot sa dea un HG prin care compensatoriile se vor plati esalonat timp de 30 ani ...asa cum au si declarat la televizor.

  Nu compensatoriile sunt problema, nu oamenii care refuza un loc de munca CI ACELE SISTEME CARE SE REGASESC ACOLO. Miza e MARE!
  • +1 (1 vot)    
   ca sa nu mai vorbim de PCU :) (Marţi, 2 februarie 2010, 10:49)

   dana [anonim] i-a raspuns lui rares

   Decizia domnului Gabriel SAndu de desfiinţare a ASSI atrage si imposibilitatea realizării Punctului de Contact Unic electronic, obligatoriu a fi realizat, conform acordurilor convenite cu UE, asa cum rezida din Directiva Serviciilor si din OUG 49/2009. In curand aceasta va atrage declansarea a inca unei procedurii de infringement pe domeniul IT&C la adresa Romaniei pentru neimplementarea Directivei Serviciilor 123/CE/2006.
   Abia astept sa citesc atunci comunicatele de presa ale domnului Sandu!
   • +1 (1 vot)    
    PCU (Marţi, 2 februarie 2010, 13:22)

    rares [anonim] i-a raspuns lui dana

    Ce o sa zica ... o sa o dea in altea alea.

    Sa va povestesc cum s-a facut de ras in Germania in fata noului presedinte al ENISA (unde am fost de fata): vorbea si gesticula .... ATENTIE in limba romana si noi ii traduceam .... Greutatea noastra nu a fost ca a trebui sa traducem .... CI ...ATENTIE ...tampeniile care le scotea pe gura nu stiam cu sa le interpretam in fata unor adevarati specialisti in domeniu.
    Imi este rusine ca am fost in acea delegatie cu SANDU, imi este rusine ca am lucrat cu el.

    Atuul cel mai mare al ministrului Sandel este ca e atat de dobitoc in ceea ce spune incat pana sa te prinzi ce a zis si sa-ti dai seama ca este penibil, trece la alta idee intr-o mare graba. Este un atuu pana la urma. Pacat ca e dobitoc si reprezinta TI in Romania.
    • +1 (1 vot)    
     vorbim de acelasi personaj (Marţi, 2 februarie 2010, 14:51)

     dana [anonim] i-a raspuns lui rares

     Buna Rares!
     Ma bucur ca avem „prieteni” comuni. Eu am facut o rubrica speciala, SANDISME, pe blog-ul meu http://traiart.blogspot.com

     Poate iti amintesti ce mai spunea Sandu intr-un interviu recent, fiind intrebat de ce in bugetul MCSI pe 2010 sunt prevazute cheltuieli de personal cu 95 la suta mai mari fata de 2009: "Cheltuielile de personal sunt mai mari cu 95 la suta in 2010 fata de 2009, deoarece exista doua centre noi - Centrul National de Management al Societatii Informationale si Centrul National "Romania Digitala" - unde activitatea a crescut cu 577 la suta (sic!). In momentul de fata, din 198 de oameni, cat aveam la MCSI, vom avea numai 80, impartiti in mod egal pe cele doua centre”.

     Domnul ministru neglijeaza cu buna stiinta faptul ca, in momentul de fata, la minister are angajate aproape 100 de persoane (din care vreo 20 sunt consilieri personali) si ca mai are pe lista infiintarilor inca un centru, cel de supercomputing. Ma intreb cum a crescut activitatea celor doua centre cu 577 la suta atat timp cat la telefoane si la e-mailuri nu raspunde nimeni, marii contribuabili nu isi pot ridica certificatele digitale pentru depunerea prin SEN a declaratiilor catre ANAF si catre celelalte institutii, operatorii economici au dificultati majore in utilizarea SEAP etc.

     Oare in marinimosul buget pe 2010 ministrul a cuprins si obligatiile financiare restante pe care le are fata de disponibilizatii de la ASSI, adica cele cateva milioane de euro pentru plata compensatoriilor, plata salariilor pe decembrie 2009 si ianuarie 2010, plata primei anuale, compensarea in bani a zilelor de concedii de odihna neefectuate in 2009? Sau domnul ministru asteapta cu mahnire hotararile definitive si executorii care vor recunoaste celor 156 de fosti salariati ai ASSI drepturile conferite de un contract colectiv de munca? Si cand va citi aceste hotarari va proceda rapid la rectificarea bugetara sau va prefera sa fie executat silit?
 • +1 (1 vot)    
  ALO, domnule Boc (Marţi, 2 februarie 2010, 11:54)

  dana [anonim]

  Se intampla ceva in Romania daca nu se respecta legile? Parca altii erau cei care calcau pe Constitutie, nicidecum cei de la PDL ... Sau Gabriel Sandu este mai presus de lege si ar putea beneficia de imunitate neparlamentara.
  • 0 (0 voturi)    
   ALO, da, Boc raspunde: (Marţi, 2 februarie 2010, 21:18)

   tyty [utilizator] i-a raspuns lui dana

   Pentru Partid, cu P mare, P de la PD-L, membrii partidului nu incalca legea. Chiar daca primarul valcean este condamnat pentru mita, el e nevinovat (pentru Partid). Mai vrei exemple, mai gasesc. Tot asa dl. ministru este nevinovat (pentru Partid).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by