Microsoft a prezentat la congresul GSM de la Barcelona cea mai noua generatie a sistemului de operare Windows pentru telefoane mobile: Windows Phone 7 Series. Primele telefoane cu noul sistem apar spre sfaristul anului, iar printre producatorii care s-au anuntat se numara LG, HTC si Sony Ericsson. Conform Gartner, Microsoft are doar 8% din piata sistemelor de operare pentru smartphone-uri, fiind devansata de Symbian, BlackBerry si iPhone OS.

Compania sustine ca Windows 7 Phone Series "prezinta o abordare complet diferita a software-ului pentru telefoanele mobile". In plus, fiecare telefon 7 Series va avea un buton hardware dedicat Bing, asigurand accesul la motorul de cautare printr-un singur click, indiferent de aplicatia rulata de utilizator.

Tot la capitolul noutati trebuie mentionata introducerea "hub-urilor", care reunesc continut corelat de pe web, aplicatii si servicii intr-o singura pagina, pentru a simplifica sarcinile obisnuite. Windows Phone 7 Series include sase hub-uri construite pe teme specifice, reflectand activitatile care conteaza cel mai mult pentru utilizatori:

People: Ofera acces la retele de socializare

Pictures : Faciliteaza publicarea de poze si clipuri video pe retelele sociale.

Games: Acces la Xbox Live

Music+Video: cele mai bune aspecte ale Zune, continut de pe PC, servicii de muzica online si chiar si un radio FM incorporat

Marketplace: Permite utilizatorului sa gaseasca si sa incarce aplicatii si jocuri autentice pe telefon.

Office: Se pot edita documente prin Office, OneNote si SharePoint Workplace. E prezent si Outlook Mobile.

Primele telefoane din gama Windows Phone 7 Series vor fi disponibile anul acesta, pana in perioada sarbatorilor. Producatorii care au anuntat ca vor scoate terminale cu noul sistem Windows sunt Dell, Garmin-Asus, HTC Corp, HP, LG, Samsung, Sony Ericsson si Toshiba, iar din randul operatorilor de telefonie mobila parteneri mentionam: AT&T, Deutsche Telekom AG, Orange, SFR, Sprint, Telecom Italia, Telefónica, Telstra, T-Mobile USA, Verizon Wireless si Vodafone.

Conform datelor companiei de cercetare Gartner, Microsoft avea 8% din piata sistemelor de operare pentru telefoanele mobile, lider detasat fiind Symbian cu peste 44% din piata urmata de BlackBerry cu 16% si iPhone cu 13%.

Steve Ballmer, CEO Microsoft, despre noul sistem de operare:

Pe o piata deja aglomerata, cu telefoane care arata si se comporta la fel, am provocat echipa Microsoft sa ofere o altfel de experienta mobila. Windows Phone 7 Series este un terminal care reflecta cu adevarat dinamica vietii utilizatorului si nevoia lui de a fi conectat cu alte persoane.