Inca o licitatie in IT&C: Fonduri publice de peste 1,5 milioane euro in extinderea unei platforme pe care ruleaza "o serie de solutii informatice guvernamentale"

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 13 aprilie 2010, 20:26 Economie | Telecom


 documente
(13 Apr 2010) DOC, 227KB
Dupa anuntul infiintarii la sfarsitul anului trecut a unui Centru National de Supercomputing (CNS) cu atributii in combaterea terorismului electronic si lansarea unei licitatii "Supercomputing1" in valoare de 1,6 milioane euro (fara TVA) pentru o platforma hardware care sa sustina mai multe aplicatii aliniate obiectivelor ministerului comunicatiilor, autoritatea a lansat o noua licitatie, Supercomputing 2, din fonduri publice de peste 1,5 milioane euro, inclusiv TVA, potrivit unui anunt publicat marti pe SEAP. Intrebati despre scopul acestui proiect si posibila legatura cu CNS, oficialii ministerului au precizat doar ca proiectul "va extinde platforma Supercomputing1 pe care ruleaza o serie de solutii informatice guvernamentale".

Conform anuntului postat marti pe site-ul e-licitatie.ro, "obiectivul general al proiectului (n.r. Supercomputing 2) il reprezinta realizarea unei platforme hardware si software consolidate, integrata cu echipamentele achizitionate in cadrul proiectului „Supercomputer 1”, capabila sa monitorizeze si sa administreze o infrastructura informatica de dimensiuni mari".

Termenul limita pentru primirea ofertelor in aceasta licitatie este 28 mai 2010, in aceeasi zi urmand sa aiba loc si deschiderea acestora. Intre conditiile minime de participare se mentioneaza ca media cifrei de afaceri a candidatului pe ultimii trei ani trebuie sa fie egala sau mai mare decat suma 2,5 milioane euro.

"Supercomputer 1" este greseala de redactare mentinuta inclusiv in textul caietului de sarcini. O licitatie similara, Supercomputing 1 - contract din fonduri publice in valoare estimata de 6,8 milioane lei (fara TVA), a fost lansata in luna noiembrie a anului trecut. Contractul final in valoare de 6,6 milioane lei fara TVA a fost atribuit companiei Cybernet in luna decembrie a anului trecut si prevedea "implementarea unei platforme hardware performante care sa sustina eficient exploatarea unei largi varietati de aplicatii aliniate obiectivelor strategice ale Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale".
 • Explicatia MCSI la cele 1,5 milioane euro alocate noului proiect Supercomputing 2
Intrebati daca este vreo legatura intre aceste doua licitatii si infiintarea Centrului National de Supercomputing, oficialii Ministerului Comunicatiilor au indicat doar ca este o continuare a proiectului castigat de compania Cybernet.

"Proiectul Supercomputing 2 extinde platforma hardware achizitionata in cadrul proiectului Supercomputing 1 (pe care ruleaza o serie de solutii informatice guvernamentale) prin adaugarea unei extensii de memorie ultra-rapida necesara realizarii de rapoarte consolidate din surse multiple de date. De asemenea, solutia prevede mecanisme de auditare a solutiilor informatice existente in vederea identificarii ineficientelor sistemice si realizarii de optimizari (la nivelul aplicatiilor care gestioneaza baze de date complexe sau la nivelul structurii bazei de date), precum si aplicatiile necesare colectarii (preluarii) online sau offline de date din mai multe surse eterogene", au precizat oficialii MCSI.
 • Ce va face Centrul National de Supercomputing si cu cati angajati?
In luna noiembrie a anului trecut, Ministerul Comunicatiilor anunta infiintarea prin Hotarare de Guvern a unui Centru National de Supercomputing (CNS), care sa cuprinda "calcul de inalta performanta pentru cercetari interdiciplinare complexe dar si o sustenabila baza tehnologica si educationala". Centrul ar fi trebuit sa aiba atributii precum: "combaterea terorismului electronic, prevenirea si minimizarea efectelor dezastrelor naturale si tehnologice sau simularea proceselor complexe nucleare".

La data respectiva se mentiona ca centrul va functiona cu 20 de posturi. In Hotararea de Guvern publicata in Monitorul Oficial abia la inceputul lunii martie a acestui an se mentioneaza insa ca "CNS functioneaza cu 8 posturi".

Oficialii Ministerului Comunicatiilor nu au oferit pana la publicarea acestui material explicatii referitoare la acest aspect.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1413 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  huh? (Marţi, 13 aprilie 2010, 20:27)

  ION I [anonim]

  "va extinde platforma Supercomputing1 pe care ruleaza o serie de solutii informatice guvernamentale"..
  care sunt alea ? (adica, aplicatiile guvernamentale)
 • +1 (1 vot)    
  Adăugare de memorie (Marţi, 13 aprilie 2010, 21:20)

  Wasile [utilizator]

  Caietul de sarcini spune ceva de genul următor:
  - hardware (cinci servere legate prin InfiniBand) cu două procesoare minim (poftim? Două? Supercomputing?)
  Deși pare că au luat specificațiile de la cei ce trebuie să câștige (precizează că trebuie să aibă un CompactFlash intern - pentru ce???), toată jucăria costă, la prețurile actuale de la distribuitori, circa 5000€ / server. Adică tot hardware-ul vreo 30.000€, cu tot cu modulul InfiniBand, QSFP-uri, montare și alte asemenea.

  Dar bătaia adevărată a peștelui este pe software. Cerințe precum "Sa ofere o functionalitate de optimizare automata a interogarilor SQL" sau "O fereastra grafica pentru a adauga si sterge urmatoarele obieacte ale bazei de date si pentru a le modifica prioritatile: tabel, index, vedere, constrangere, declansator, procedura stoacta" par a fi scoase din manualul de facilități a unei aplicații, culmea, deja existente.
  Și software-ul ăsta trebuie să coste diferența până la 1,5 milioane???

  Stimabililor, un SQL Server este suficient pentru ce vreți Dvs., și costă 40.000$ licențierea, pentru toate serverele voastre, procesoare multiple și Windows Server Database! Cum s-a ajuns la 1,5 milioane???

  Poate nu am înțeles eu din caiet, și este vorba nu de cinci servere, ci de 100...
  • +1 (1 vot)    
   Ei... (Marţi, 13 aprilie 2010, 22:02)

   Dorel [anonim] i-a raspuns lui Wasile

   CF intern - sa booteze ESXi sau XEN. Posibil insa ca nu toti furnizorii sa ofere asa ceva - si iata cum avem deja "hardcodat" castigatorul :)

   Un server cu 2 procesoare Xeon 5500 (L3 cache, bingo) si 72GB FBDIMM nu costa 5000 eur, nu e PC-ul de sub masa totusi. Nu as merge pe sisteme 4P AMD, fie ele si cu 6 sau 12 core-uri, iar 4P Intel Core i7 nu stiu sa fi iesit.

   Este incredibil cum totusi la o asemenea solutie se pune ca "server de stocare" o cioarda de server in loc sa ia o solutie de tip SAN consacrata. Sunt curios ce sistem de operare vor rula pe el ca sa poata si servi informatie in timp real (Windows ?!). Acele 200.000 IOPS trebuie sa fie agregat pe backplane, per matrice sau per logical unit number ? De abia cu SSD se scoate ceva din niste storage device-uri, cu dispozitive mecanice sanatate...

   Solutia de analiza si raportare pare slabut croita pt un buget de 1,5mil EUR - de banii aia intra si o solutie datawarehouse bunicica, sarind peste romanisme de genul tras rapoarte direct din sistemul operational, cocosand discurile pe care se mai si lucreaza inserturi si update-uri ("- Sa nu necesite replicarea datelor un server separat, ci sa foloseasca capabilitatile bazei de date sursa;").

   FOARTE MARE ATENTIE: nu se spune nimic despre servicii de instalare, configurare, implementare etc. De obicei cu investitiile se vopseste gardul si parleala (sau banul greu, pe romaneste) se scoate cu "consultanta" in spate, o chestie greu comparabila si cuantificabila.

   Ar fi frumos ca documentul sa fie semnat digital pentru a nu exista banuiala ca vreun furnizor a scris caietul.
   • +1 (1 vot)    
    Ar fi frumos ca documentul sa fie semnat... (Miercuri, 14 aprilie 2010, 4:10)

    iosiP [anonim] i-a raspuns lui Dorel

    "...digital pentru a nu exista banuiala ca vreun furnizor a scris caietul."

    Pai nici nu exista banuiala, se stie sigur!
    Inclusiv de catre cine ;)
 • -4 (4 voturi)    
  Nu stiu ce va mira asa (Marţi, 13 aprilie 2010, 21:37)

  Cristi [anonim]

  Sunt servere HP care costa 1 milion de euro. 32 procesoare, 72 hard disk-uri. Sau voi credeti ca se cumpara niste calculatoare de la firma de la colt si se face o retea de cartier intre ele.
  • +2 (2 voturi)    
   Sunt, dar nu aici... (Marţi, 13 aprilie 2010, 22:40)

   Wasile [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

   Într-adevăr, sunt servere care costă... nu chiar un milion, că este vorba doar de un server... dar un cluster de servere, un container din acela de la Sun MP sau alte asemenea costă...
   Acelea da, sunt chestii interesante. Nu cinci servere "cu minim două procesoare" și "Compact Flash integrat", cum este menționat în caietul de sarcini...

   Cine va scrie query-urile pentru regăsirea și corelarea datelor? Ce fel de date sunt? Am văzut acolo multimedia... la ce folosiți baza asta de date?
 • +2 (2 voturi)    
  Teapa! Bani publici risipiti! (Marţi, 13 aprilie 2010, 21:38)

  Ioan POP [anonim]

  Teapa! Bani publici risipiti fara rost. In caietul de sarcina se foloseste termenul GRID fara sa se stie ce reprezinta.

  Rusine! Ministrul Gabrie Sandu, un specialist in saltele "Relaxa" si mobila de bucatarie Elvila, acum este mare expert in IT.

  El a distrus Initiativa Nationala GRID. Din cauza lui, Romania a fost exclusa din European GRID Initiative.

  Atat Caietele de sarcini pentru SuperComputing 1 cat si 2 sunt foarte "subtiri" pentru valoarea pusa la bataie.

  La banii astia se putea face un DATACENTER serior nu o prostie de CNS (Centru National de Supercomputing).

  Totul este o vrajala de unde se pot "sifona" bani.

  Cum poti vorbi de o institutie cu 20 de persoane? Pai numai directoru, secretara, contabil(i), responsabill cu Proctectia Muncii, responsabil cu achizitiile publice, specialist cu aerul conditionat, specialist electrotehnic, operatori (cel putin 5 pentru a asigura permaneta 24/24h) etc.

  Deschite-ti ochii fratilor, si mai ales cei care pune-ti botul la vrajala astora.

  Trebuie sa se autosesize ANI si sa ceara expertiza internationala.
 • +1 (1 vot)    
  Pana cand va veti lasa furati? (Miercuri, 14 aprilie 2010, 1:45)

  Houstonianul [anonim]

  Am administrat server-farms in State. Un singur data-center cu 1000 de noduri si 200-TB in NAS ne-a costat $2M, cu tot cu aer conditionat, UPS industrial, amenajarea spatiului, etc.

  Dar ce sa va fac daca va place sa fiti furati si nu ziceti nici pas? Pare aceasi teapa ca si Loganul de 70 de mii de euro cand un Ford Police Interceptor dotat la maxim nu costa mai mult de 30 de mii de USD.

  Platiti, nu va mai indignati, ca daca v-ati fi indignat nu mai aveau curaj sa va fure asa pe fata!
 • 0 (0 voturi)    
  cine nu muscam precis linge.... (Miercuri, 14 aprilie 2010, 9:37)

  Dedalus [anonim]

  Daca exista 8 angajati deja, atunci:
  a) fie aia sunt doar contabili si nu inteleg de ce atunci nu sunt ajutati de cei din minister ca sa scrie sarcini clare si explicite, nu copy/paste ala din oferta cuiva
  b) fie sunt angajati drept specialisti, ceea ce chiar ma ingrozeste....

  Pai mai oameni buni, daca pana si un profan ca mine pricepe ca e o facatura, voi aia care lucrati la firme IT de ce nu contestati caietul de sarcini la CNSC?!

  Sau va ascundetui lenea si dezinteresul in spatele cunscutului "si asa nu se intimpla nimic!".

  Cine capul pleaca isi merita jugul.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce putem spune ? (Miercuri, 14 aprilie 2010, 13:28)

  gigi de la yahoo [anonim]

  Domnilor,
  E frumos si laudabil ca se intentioneaza cumpararea unor servere de inalta perfomanta. De asemenea, este laudabila intentia de a folosi sistemul informatic pentru terorismul informatic. Probabil se vor ocupa oameni cu competenta in domeniu. Le urez succes!

  Dar utilizarea ca motiv GRID pare hilara. Care tip de grid ? In Romania exista institutii care au facut eforturi financiare si umane enorme pentru dezvoltarea celor mai cunoscut tip de Grid (LCG -LHC Computing Grid) a caror resurse si functionare pote fi observate la http://goc.grid.sinica.edu.tw/gstat/ la site-urile de tip RO-XX-Institutie (si care au nevoie de sustinere financiara).
  La acest efort de pionerat CONTRIBUTIA MCSI A FOST NULA, atat in initierea de proiecte nationale de avengura in domeniu, cat si prin realizarea fizica de astfel de sisteme. Dar vorba ceea: La placinta inainte!!!
  Sa ceri bani pentru GRID o poate face oricine , de exemplu primaria din Dolhasca, dar sa ti se aprobe e alta gasca.
 • 0 (0 voturi)    
  Ceea ce vor sa faca (Miercuri, 14 aprilie 2010, 17:13)

  ik [anonim]

  astia 20 de oameni o fac alte firme specializate cu sute de oameni de ani buni si asa ca de ce sa inventezi din nou apa calda nu era mai simplu sa apelezi la ei daca chiar aveai nevoie si ieseai mai ieftin. Cum poti sa faci simulari nucleare daca nu cunosti fenomenul, trebuie sa angajezi fizicieni etc... Dar inteleg, pasul urmator va fi achizitia de softuri specializate... Pina atunci cred ca vom vedea o aplicatie tip solitairre pe un server f. scump... sper sa mearga f. bine, altfel sunt bani aruncati..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by