Vodafone a anuntat miercuri lansarea primei retele 3G din Romania in frecventa de 900 MHz, folosita anterior pentru servicii de generatia a doua, prin care promite acces la internet mobil la viteze de pana la 21,6 Mbps pentru 90% din populatia Romaniei, inclusiv in zonele izolate. Serviciile vor fi disponibile atat prin abonamente, cat si pe cartela la preturi ce pornesc de la 5 euro credit.

"Noua noastra retea UMTS 900 MHz a fost dezvoltata pe parcursul ultimului an, printr-o investitie semnificativa, folosind o solutie unica in lume prin modul in care imbina tehnologiile GMS si UMTS. Suntem primul operator din Romania care ofera acoperire nationala pentru serviciile de internet mobil de mare viteza, inclusiv in multe zone din tara unde nu exista alte solutii de acces la internet", a declarat Liliana Solomon CEO Vodafone Romania.

Solomon a mentionat ca investitia s-a cifrat la cateva zeci de milioane de euro.

  • Acoperire pentru servicii de internet mobil la viteze de pana la 7,2 Mbps in peste 12.000 de localitati din tara

Operatorul sustine ca reteaua ofera acum acoperire pentru servicii de internet mobil pana 7,2 Mbps in zone tursitice precum Vama Veche, Sulina, Cabana Balea, salina Praid, varful Semenic, partia de schi Parang, Agapia, Cheile Bicazului, Paltinis, Transfagarasan si altele.

Liliana Solomon a mai precizat ca reteaua Vodafone ofera in prezent acoperire pentru servicii de internet mobil in 12.158 de localitati din tara la viteze de pana la 7,2 Mbps, in timp ce viteze de transfer de date de pana la 21,6 Mbps sunt disponibile in 16 mari orase.

Tot miercuri, operatorul de telefonie mobila si-a largit portofoliul de servicii de internet broadband mobil cu servicii prepaid.

Serviciile prepaid de internet mobil ofera acces la internet de pe laptop sau PC cu ajutorul unui modem USB, pe baza de cartela reincarcabila.

Cartela de internet Vodafone cu credit de 5 euro are o valabilitate de zece zile, trafic inclus de 0,5 GB si o viteza maxima de pana la 3,6 Mbps. Pentru viteze de pana la 21,6 Mbps, Vodafone are in oferta cartela cu credit de 30 euro care are o valabilitate de 30 de zile si trafic inclus de 8 GB.

Mai multe detalii despre noile servicii, aici.

In afara de Vodafone, astfel de servicii mai pot fi lansate si de Orange si Cosmote, in baza licentelor detinute pentru frecventele in cauza si a unei decizii de reglementare date in luna februarie a acestui an. RCS&RDS, al patrulea operator cu licenta 3G din Romania, nu poate profita de aceasta reglementare, deoarece nu detine o licenta in benzile 900 MHz si 1800 MHz.