Tarife mai mici platite de operatorii care castiga numere portate din alte retele: 5,6 euro pentru fiecare numar de telefonie mobila, 7,8 euro pentru numerele fixe

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 29 aprilie 2010, 13:03 Economie | Telecom

Tarifele suportate de operatorii de telefonie care castiga clienti prin portabilitate (facilitate prin care utilizatorii de telefonie isi pot pastra numarul atunci cand isi schimba furnizorul) vor fi de 5,6 euro pentru fiecare numar de telefonie mobila si de 7,8 euro pentru fiecare numar de telefonie fixa, conform unei decizii aprobate de autoritatea de reglementare in comunicatii. Pana in prezent, in tara au fost portate peste 255.000 de numere, 65% dintre acestea fiind numere de telefonie mobila.

Costurile determinate de portarea unui numar de telefon sunt suportate de furnizorul acceptor, iar tarifele pe care le plateste operatorul in cauza sunt destinate sa acopere costurile cu care se confrunta operatorii donori pentru activitatile tehnice, operationale si administrative efectuate pentru fiecare numar portat in parte.

Anterior acestei decizii, nivelurile maxime ale acestor tarife, stabilite de autoritate in anul 2006, erau de 13 euro in cazul numerelor de telefonie fixa si de 11 euro in cazul numerelor de telefonie mobila.

In proiectul de decizie, scos spre consultare la inceputul acestui an, autoritatea a propus ca nivelurile maxime ale acestor tarife sa fie de 5 euro pentru fiecare numar de telefonie mobila si la 7 euro in cazul numerelor fixe.

  • Peste 255.000 de numere de telefon portate in Romania pana acum

Tarifele stabilite in final si anuntate joi au fost stabilite prin metoda benchmark, pe baza datelor disponibile ponderate cu populatia. Potrivit datelor culese de ANCOM, operatorii din Slovacia practica cele mai mari tarife intre operatori - 49,79 euro pentru portarea numerelor de telefonie fixa si 33,19 euro pentru portarea numerelor de telefonie mobila. La polul opus, cele mai mici tarife practicate intre operatori se inregistreaza in Marea Britanie - 0,53 euro pentru portarea numerelor de telefonie fixa si 0,91 in Turcia pentru portarea numerelor de telefonie mobila.

In Romania, pana in prezent au fost portate 255.815 de numere, 65% (165.956) dintre acestea fiind numere de telefonie mobila, in timp ce in segmentul telefoniei fixe s-au portat 89.859 de numere.

Portabilitatea, facilitatea prin care utilizatorii de servicii de telefonie isi pot pastra numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul, a fost introdusa in Romania pe 21 octombrie 2008.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

499 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică