Cum risca sa intre in colaps un sistem informatic pe care statul roman a platit deja 45 de milioane de euro. Studiu de caz - sistemul care asigura decontarea serviciilor medicale, dezvoltat de HP, SIVECO si STS

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 29 iunie 2010, 19:35 Economie | Telecom


Informatizarea sistemului de sanatate, departe inca
Foto: AGERPRES
Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care asigura decontarea serviciilor medicale, a costat in ultimii zece ani circa 45 de milioane de euro. Desi este operabil doar in procent de 80%, risca sa se blocheze in acest an. Sistemul este dezvoltat de HP, SIVECO si STS. Pentru problemele sistemului, oficialii CNAS si cei ai HP acuza in principal explozia numarului de furnizori. Cu toate acestea, ministrul Comunicatiilor crede ca toate componentele sistemului informatizat de sanatate, SIUI, prescriptia electronica, fisa electronica a pacientului si cardul national de sanatate vor fi functionale pana la sfarsitul lui 2011.

Informatia pe scurt:

 • Sistemul Informatic Unic Integrat, implementat de HP Romania, SIVECO si STS si in care s-au investit pana acum circa 45 milioane de euro bani publici este in pericol de a se bloca. Cauza: actualele servere nu mai fac fata exploziei numarului de furnizori de servicii medicale.
 • HP Romania recunoaste ca sistemul nu este integral operabil si ca din cauza cresterii neasteptate a numarului de furnizori exista riscul blocarii SIUI. 
 • SIVECO nu comenteaza situatia si sustine ca doar HP - conducatorul consortiului - poate da declaratii
 • CNAS solicita HP actualizarea tehnologica a sistemului pentru evitarea blocajelor.
 • In acest context, ministrul Comunicatiilor si-a exprimat marti increderea ca pana la sfarsitul anului 2011, toate componentele informatizarii sistemului de sanatate, respectiv Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), prescriptia electronica, fisa pacientului si cardul national de sanatate vor fi functionale

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) asigura la nivel national decontarea serviciilor raportate de furnizorii de servicii medico-farmaceutice.

"Se lucreaza la actualizarea bazei de date de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Anul trecut am avut 26 de milioane de asigurati. Anul acesta avem 19,5 milioane de asigurati si sper ca pana la sfarsitul anului sa avem 18 milioane asigurati. Toate cele 4 proiecte din sanatate, atat SIUI care asigura interconectarea acum, precum si ePrescription, fisa pacientului si cardul de sanatate cred ca pana la sfarsitul lui 2011 vor fi functionale", a precizat marti Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor in cadrul unui eveniment pe teme de e-guvernare organizat de IDG Romania.

Oficialul a mai precizat ca saptamana viitoare va lansa apeluri pentru ambele proiecte ePrescription si fisa pacientului, punandu-se conditii ca acestea sa asigure atat interconectarea cu SIUI cat si o baza care sa duca la aparitia cardului national de sanatate.

 • MCSI: In Bucuresti apar 3,5 milioane asigurati, desi ar trebui sa fie maxim 2 milioane de asigurati

Ministrul a mai precizat ca sunt probleme la nivelul sistemelor caselor judetene de sanatate si a datelor privind asiguratii, dand ca exemplu Bucuresti.

"Am informatii foarte clare ca in momentul asta se lucreaza la baza de date a CNAS. Se incearca actualizarea ei atat din punctul de vedere al numarului de asigurati si al exactitatii inregistrarii acestora cat si a interconectarii celor 41 de sisteme. Stiu ca 39 dintre aceste sisteme functioneaza si interopereaza, doar doua au probleme - printre care si cel din Bucuresti. La Bucuresti avem o problema reala, in conditiile in care figureaza 3,5 milioane de asigurati cand dupa socotelile noastre ar trebui sa fie maxim doua milioane asigurati", a spus Gabriel Sandu.

 • SIUI, un sistem implementat de HP Romania, SIVECO si STS

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), prima componenta a informatizarii sistemului de sanatate din Romania, a fost implementat de un consortiu format din HP Romania (integrator de sistem si furnizor de infrastructura informatica), Siveco Romania (dezvoltarea aplicatiilor software) si Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) pentru servicii de telecomunicatii.

"Licitatia pentru SIUI s-a facut in 2000, castigator a fost firma Compaq. Din anumite motive pe care nu le cunosc, probabil in urma unor contestatii, acest contract s-a intrerupt, fiind reluat in a doua jumatate a anului 2003 in sensul ca s-a produs preluarea Compaq de catre HP, si aceasta firma a trebuit sa-si dea acordul asupra termenilor contractuali la acest sistem", declara Mihai Bejat, director IT in cadrul CNAS.

Concret, acest lucru s-a facut in 2004, in perioada 2004-2006 s-a facut analiza si proiectarea sistemului, in 2007 s-a realizat testarea functionala a aplicatiei si in 2008 s-a inceput implementarea acestui sistem la nivelul celor 42 de case judetene.

 • 45 de milioane de euro, cheltuiti pana acum in acest sistem

Valoarea finala a contractului, incheiat pe 15 ani, a ajuns la 103 milioane de euro si presupune doua faze: cea de constructie si cea de operare.

"In faza de constructie care a presupus: analiza, proiectare, programare, testare si implementare si s-a desfasurat pana la 3 noiembrie 2008, s-au cheltuit circa 38 milioane euro. In faza de operare, din 2008 pana acum, s-au mai cheltuit circa 7 milioane de euro, insemnand: actualizari software, intretinere sistem (si hard si software), servicii de helpdesk etc", a mai spus Mihai Bejat.

 • SIUI: Functional 100%, operabil doar 80%. In primejdie de a se bloca in acest an

Desi functional 100%, sistemul este operabil in proportie de doar 80%, iar presedintele CNAS a avertizat recent, citat de ZF, ca sistemul va ajunge la capacitatea maxima in acest an, ceea ce poate determina blocarea platilor.

Cum se poate sa se blocheze daca este operabil doar 80%?

"In momentul in care a fost dimensionat sistemul, a fost gandit la numarul de furnizori previzibili la momentul de atunci de maximum circa 15.000 furnizori. Nimeni nu s-a gandit ca va fi o explozie. Am ajuns la momentul de fata la peste 26.000 de furnizori de servicii medico-farmaceutice (de la medicii de familie la spitale, policlinici si alte servicii medicale). Pericolul de blocare a sistemului vine din insuficienta tehnologica, adica serverele gandite la momentul respectiv nu mai fac fata la numarul de furnizori si setul de date adus de acestia care a crescut exponential", a explicat Marius Stupu, consilierul presedintelui CNAS.

Stupu sustine ca si personalul din Casele Judetene e vinovat pentru aceasta situatie: "Sunt niste aplicatii care functioneaza la casele judetene care sunt pre-SIUI si oamenii au ramas fideli acestor aplicatii vechi. Dar in acest moment si-n ultimul an rata de crestere a folosirii aplicatiilor SIUI a fost foarte mare. Acum 2 ani vorbeam de implementare la nivel de 30%. In final, toate datele ajung la noi, doar ca nu se foloseste direct interfata SIUI", a mai spus Stupu.

Si Mihai Bejat asigura ca "daca nu sunt introduse datele in SIUI, nu se poate face decontarea serviciilor furnizorilor. Indiferent ca veniti cu datele pe hartie, decontarea se face prin sistemul SIUI".

 • HP Romania recunoaste ca exista riscul blocarii SIUI si da vina pe schimbarile legislative si explozia de furnizori

Conducerea HP Romania recunoaste ca sistemul nu este operat integral si ca exista riscul blocarii sistemului.

"In prezent, aproximativ 80% din furnizorii de servicii medicale raporteaza activitatea prestata in SIUI, acesta fiind practic primul pas catre informatizarea sistemului national de asigurari de sanatate. Din cauza numarului de furnizori de servicii medicale inregistrati in sistem, numar care a crescut semnificativ fata de dimensionarea prevazuta in proiectul initial, exista intr-adevar un risc de blocare a functionarii SIUI", a precizat pentru HotNews.ro Radu Enache, director general al HP Romania.

Este normal ca, avand in vedere cat s-a investit pana acum, sa apara aceasta situatie de posibil blocaj?

"De-a lungul intregii derulari a contractului pentru furnizarea sistemului informatic SIUI au avut loc numeroase schimbari legislative si organizatorice la nivelul decidentilor din CNAS si din Ministerul Sanatatii. SIUI are o complexitate enorma, ingloband eforturile sustinute ale furnizorilor contractati de institutie, dar si ale beneficiarilor de la CNAS si CJAS-urile din toata tara. Cum numarul de furnizori de servicii medicale (utilizatori ai sistemului) a crescut in mod semnificativ fata de dimensionarea prevazuta in proiectul initial de realizare a acestui sistem informatic unic, a aparut riscul aparitiei anumitor blocaje in functionare", a raspuns seful HP Romania.

 • Solutia propusa de CNAS: Actualizare tehnologica a sistemului, inainte de termenii din contract

Drept posibila solutie la aceasta situatie, oficialii CNAS sustin ca este nevoie de o actualizare tehnologica inainte de termenele prevazute deja in contractul cu HP.

"Ne dorim nu numai ca acest sistem sa nu se blocheze, dar ca la el sa se adauge si componentele amintite prin lege, respectiv cardul national, dar si celelalte doua componente: de prescriptie si fisa electronica a bolnavului. Solutia pe care o gandim acum este apropierea actualizarilor tehnologice din contract care sa ne permita crearea platformei pentru introducerea acestor deziderate", a mentionat Marius Stupu.

Oficialii CNAS au mai spus ca sunt in discutii avansate cu HP si ceilalti parteneri de contract, carora li s-a propus aceasta retehnologizare a sistemului pentru a se crea premisele introducerii cardului, a se elimina posibilitatea de blocare a sistemului precum si a redundantelor din sistem. Presedintele HP spune ca "se au in vedere modalitati de actiune la diferite niveluri (tehnic, organizatoric etc), urmand a fi selectate cele mai potrivite pentru contextul dat".

SIVECO nu comenteaza situatia si sustine ca doar HP - conducatorul consortiului care gestioneaza acest contract - poate da declaratii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18497 vizualizari

 • +6 (28 voturi)    
  ce s-a facut frate de 45MILIOANE??? (Marţi, 29 iunie 2010, 19:43)

  cristi [anonim]

  si nici macar nu este operational 100% !! ce s-a facut cu banii???
  • +6 (26 voturi)    
   Pai sa vedem (Marţi, 29 iunie 2010, 20:01)

   roberto [anonim] i-a raspuns lui cristi

   SIVECO, unul din vesnicii abonati la licitatiile pe bani publici (si mai mereu castigator), a raportat pt 2008 o bagatela de 3.8 milioane euro profit.

   Ar fi culmea pe bani publici si cu firme facute si conduse de ageamii din Rom ania sa se gandeasca cineva la corecta dimensionare a unor echipamente pentru disponibilitatea unui serviciu.

   Probabil ca vreun absolvent de medicina din MS este de vina ca (sic!) capetele patrate de la HP Romania si SIVECO nu au gandit un sistem care sa raspunda real-time (mai pe romaneste sa nu fie stresat) pentru un numar de utilizatori dublu fata de cel prognozat de MS.

   Ca asa se face in lumea civilizata. Orice sistem care trebuie sa functioneze pe termen mediu si lung si care asigura un serviciu vital este dimensionat la cel putin dubla capacitate fata de estimari - in cazul nostru concret baza de date folosita, numarul de interogari estimate,modalitatea de transfer a datelor, hardware-ul aferent, etc.

   Dar poate ma insel.

   Oricum, proiectul ala de 500 mil iepuroi e pe teava. Pariez ca Siveco se va lipi de ceva.
   • +8 (22 voturi)    
    Incompetenta maxima (Marţi, 29 iunie 2010, 20:07)

    Lica [anonim] i-a raspuns lui roberto

    Cautati toate firmele implicate, au subcontractat o parte din proiect unor incompetenti.
    Cateva milioane de inregistrari nu forteaza o baza de date, e gresita proiectarea sistemului. Vedeti unde s-a facut asta.
    • +10 (28 voturi)    
     din contra, prea multa competenta (in hotie) (Marţi, 29 iunie 2010, 23:10)

     zero barat [anonim] i-a raspuns lui Lica

     Alo! HN, DNA! intrebati-i pe reprezentantii de la CNAS (si in special pe directorul IT, Dl. bejat) cam cum au fost realizate "testele" de "acceptanta functionala" ale "sistemului".

     Le pot face publice? Pot face publice contractul de achizitie, specificatiile functionale ale "sistemului", planul de teste si rezultatele obtinute?
     Pot sa prezinte public cine a semnat "acceptanta calitativa" si cine a semnat plata zecilor de milioane de euro pentru un program informatic ce nu functioneaza nici la ora asta?
     Se presupune ca exista semnaturi privind buna functionare a "sistemului" macar de la 2-3 case judetene de asigurari mai mari, daca nu de la toate cele 42 (acestea fiind PRIMII utilizatori ai "sistemului").

     Unde se duc in fiecare luna ~300.000 de euro catre firma ABONATA LA CONTRACTE CU STATUL CU SUME DE MINIM 7 ZERO_URI IN EURO (suntem cumva in recesiune economica?! se taie cumva salarii si pensii?! s-au terminat cumva banii de medicamente?! se inchid spitale?!).

     Unde sunt mult trambitatele rezultate pe care trebuia sa le livreze "sistemul" informatic (automatizare a proceselor, reducerea cheltuielilor cu servicii medicale si medicamente, diminuarea scurgerii banilor publici prin gaurile negre din sanatate)?


     Stiati ca toate casele judetene de asigurari de sanatate folosesc OBLIGATORIU pentru contabilitatea proprie "programe" informatice marca siveco?
     Acest lucru inseamna ~100.000 de euro pe luna nota de plata (suma care este complet separata de costurile siui-ului), in conditiile in care, pana la instituirea acestui monopol, sumele platite pentru solutii informatice multe mai performante, costau cel mult la jumatate.

     Intrebati-i si pe toti presedintii directori generali de case judetene (mai putini pe cei care au fost demisi pentru ca nu au acceptat bataia de joc a cnas) de ce au fost complici la aceasta hotie crasa.
     De ce declara toti in cor ca siui este functional?
     • +1 (1 vot)    
      pentru zero barat (Marţi, 21 septembrie 2010, 22:22)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui zero barat

      Spune-mi te rog, cine e in spatele Siveco? Chiar sunt curios cum ii cheama pe banditi.
    • +8 (16 voturi)    
     ... (Marţi, 29 iunie 2010, 23:29)

     zero barat [anonim] i-a raspuns lui Lica

     Ca sa puna capac afacerii, de ce nu s-ar mai cheltui cateva zeci de milioane pe "e-prescription" (wow, ce sexy suna), "cardul" de asigurat si alte fantasmagorii d-astea care, in alt context, alta tara si alt furnizor de solutii informatice, sunt lucruri faine si perfect realizabile.

     Aveti curiozitatea si intrebati medicii care sunt obligati sa foloseasca acest "sistem" informatic ce parere au despre el. La 45 de milioane de euro, ar trebui sa mearga "uns".

     Si acum, ultima gaselnita de a mai toca niste milioane de euro... retehnologizam.
     De ce, mama voastra de hoti!, nu retehnologizeaza furnizorul DIRECT din banii deja platiti, conform clauzelor contractuale pe care va laudati ca le-ati prevazut?
   • +8 (18 voturi)    
    dram on (Marţi, 29 iunie 2010, 20:07)

    dan [anonim] i-a raspuns lui roberto

    ce sa raspunda la un numar dublu de asigurati? nu functioneaza nici macar cu 10% din asigurati. merge de 10-20 de ori mai incet decat ar trebui. daca sunt doua persoane care introduc date simultan, se blocheaza. astfel ca la ghisee doar una din femei lucreaza, celelalte asteapta ca asta sa termine inainte de a introduce si ele datele,
   • +2 (4 voturi)    
    De pe margine ???? (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:08)

    Delta [anonim] i-a raspuns lui roberto

    Daca imi aduc aminte prin '98 prin presa se scria ca serviciile medicale din Romania sunt "la pamant" ca sunt prea putini medici. Parca cifra totala era de 7-8.000 medici. Acum am ajuns la 26.000 ? Adica suntem de 4 ori mai bolnavi sau avem o polpulatie de 4 ori mai mare decat in '98 ? Sau aici este altceva la mijloc. Eu cred ca "se prada" ca in codru in sistemul medical din Romania. Si acum intra in "colaps" singurul sistem informatic national din tara care tine piept. Pai sa aruncam totul la gunoi si sa vina baietii destepti de la IBM, InfoWorld. TotalSoft, Uti sau Asesoft sa faca alt SIUI si sa ajungem iar la concluzia ca au aparut inca 7 milioane de asigurati in plus (de la 26 milioane la 19 cum scrie). Nu de alta dar baietii destepti de mai sus au si soft de spitale si farmacii si abia asteapta sa controleze tot.
    • +1 (1 vot)    
     Furnizori, nu medici (Miercuri, 30 iunie 2010, 13:05)

     Mihai [anonim] i-a raspuns lui Delta

     Adica: medici de familie, farmacii, spitale, clinici, laboratoare, cabinete stomatologice, etc

     Se aduna :)

     Si dupa cum zice articolul au disparut 7 milioane de asigurati (probabil ca cei plecati de ceva ani in Italia/Spania/etc inca figurau ca asigurati la diverse CJAS-uri), nu au aparut.
     • 0 (2 voturi)    
      Asigurati nu furnizori (Miercuri, 30 iunie 2010, 13:41)

      Delta [anonim] i-a raspuns lui Mihai

      Pai daca au plecat in Italia si Spania de ce li se mai faceau servicii medicale in Romania. De fapt ar trebuii sa fim acum cam 17-18 milioane daca ii scadem pe cei din Spania si Italia
      Eu inteleg asa: Vine SIUI sa descopera ca se plateau servicii pentru 7 milioane de asigurati in plus Apoi se scrie in presa ca Siveco face soft prost si sa vina altii sa faca unul bun. Si brusc ne trezim inapoi cu cei 7 milioane de asigurati
      Pai nu mai bine ii lasam pe prostii astia de la Siveco sa mai descopere si alte "gogorite" ca sa stim cum stam pe real ? Nu de alta dar mai aflam si noi unde s-au dus banii din 2000 pina acum
     • +1 (1 vot)    
      pentru Mihai (Marţi, 21 septembrie 2010, 22:29)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

      Nu prea se aduna.Medicii de familie nu prea au crescut la numar. Poate au scazut cu atatea emigrari.Farmacii , da , s-au inmultit ca ciupercile pentruca mulg bine din buget.
      Spitale noi nu s-au facut. Ba chiar s-au mai desfiintat. Laboratoare, putin mai multe.
      Cabinete stomatologice , nu au contract cu casa de asigurari. La stomatolog se plateste casch,Tu stii altfel? Deci diferenta e prea mare in plus. E clar ca se fura din banii sanatatii. CINE FURA??
      • -1 (1 vot)    
       Nu e asa (Miercuri, 22 septembrie 2010, 8:53)

       Mihai [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

       Exista contracte cu tot ce-am enumerat mai sus. Si cu alte tipuri. Sunt vreo 12 categorii de furnizori in total. Inclusiv cabinetele stomatologice (e adev exista si cabinete private), kinetoterapeuti, balneoterapie, etc. Din ce tin minte numai farmacii erau estimate pe la 10000.
       • 0 (0 voturi)    
        O.K. (Miercuri, 22 septembrie 2010, 20:23)

        adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

        Cum zici tu, asa sa ramana.
  • +1 (21 voturi)    
   asta sa facut (Marţi, 29 iunie 2010, 20:03)

   dan [anonim] i-a raspuns lui cristi

   sau dat la HP care era obligata (altfel nu primea contractu) sa cumpere softul de la siveco.

   care siveco e una din miile de firme ale unor politicieni.

   smecheria cu hp a fost facuta ca sa nu faca direct statul contract cu siveco; ca batea la ochi; deja is prea multe contracte ale siveco cu statul; cred ca nici nu fac altceva
   • +1 (1 vot)    
    politicieni?! (Miercuri, 30 iunie 2010, 22:29)

    jidan [anonim] i-a raspuns lui dan

    te referi cumva la la Radu BERCEANU (printre altii)?

    cunostinta veche cu stiftveco:
    http://www.catavencu.ro/agricultorul_berceanu_a_reparat_cu_4_000_000_de_euro_un_soft_de_3_000_000-12430.html#

    bercene, iti doresc sa nu te mai primeasca nici o clinica din austria si nici pe familia ta. sa puteti si voi beneficia de serviciile medicale romanesti de care ai avut atata grija sa le informatizezi repede si bine.
  • +8 (18 voturi)    
   pai (Marţi, 29 iunie 2010, 22:33)

   pai [anonim] i-a raspuns lui cristi

   pai daca e bagat siveco, ma mir ca a costat numai 45 de milioane de euro (45 de miliarde de euro nu m-ar fi socat). siveco e sinonim cu sugativa de bani de la.. stat.

   fara suparare, dar multi bani s-ar economisi din "scuturarea" capuselor astora, gen siveco, romsys si altele (se stiu prin mediu...). ar ramane si de pensii, si de bugetari, si de autostrazi, poate chiar de rachete cosmice.

   siveco se lauda cu cea mai rapida crestere din europa, in conditiile in care 90% din afaceri le facea cu statul.
   • +5 (5 voturi)    
    spuneti adevarul!!! (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:27)

    dr. bejan [anonim] i-a raspuns lui pai

    45 mil euro reprezinta doar o transa din bani, pentru ca proiectul a costat 1.200.000.000 euro si sumele nu se opresc aici! programul nu este functional asa cum se declara in articol, sint module total inactive si inutile, altele blocheaza orice computer de la lansare, iar citeva abia se misca si ne-au intors in timp cu 20 de ani, in loc sa facem medicina, plingem pe linga niste computere care nu pot rula o aplicatie grea si ineficenta. era mult mai bine cind centralizam toate raportarile in excel, ne faceam treaba in citeva minute, acum nici in 15 zile nu reusim sa facem exact aceeasi treaba. macar sa fi furat dracului banii aia, dar sa nu ne incurce si pe noi, ca vrem sa facem treaba, nu sa ne pierdem timpul de pomana cu niste aberatii si enormitati. si intrebati-i pe astia de la pdl de ce sunt fanii cei mai inraiti ai rahatului asta de siui!
   • -1 (1 vot)    
    Pai, pai (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:42)

    Delta [anonim] i-a raspuns lui pai

    S- a intrebat cineva cati din cei 45 de milioane sunt pentru Hard. Pai daca calculez cu preturile afisate de prietenii de la IBM ajung la o cifra dubla.
    Eu am auzit ca daca te angajezi la Siveco te-ai maritat cu job-ul. Pai daca astia sunt ahtiati dupa munca cine ai vrea sa faca soft: pentru stat: InfoWorld, Asesoft, Total Soft, - Care iti vand o hartie si apoi dispar ?
    • +2 (2 voturi)    
     Cine e actionar la Siveco? (Miercuri, 30 iunie 2010, 14:18)

     cos [anonim] i-a raspuns lui Delta

     Daca va uitati bine prin actionariatul de la Siveco o sa fiti surprinsi sa constatati ca Asesoft are actiuni...
  • +7 (23 voturi)    
   Sivecoooooooo (Marţi, 29 iunie 2010, 23:01)

   DanOprea [utilizator] i-a raspuns lui cristi

   Siveco sint recunoscuti ca si hoti in breasla.
   Tot ce vind ei e pe spaga. Aplicatia e infecta. HP e victima colaterala... a data hardu' STS comunicatia. Softul e dat de Siveco. E doar vina lor. Si ghici ce... nu le pasa!
   Spor
   • -2 (4 voturi)    
    Gandeste (Miercuri, 30 iunie 2010, 12:31)

    Delta [anonim] i-a raspuns lui DanOprea

    Asa este cum zici tu "neica bobocule"
    - Calculeaza cu pretul de pe site de la HP sau de la IBM ca sa vezi cat face hard-ul,
    - Si fa un calcul cu preturile de la Orange sau Vodafone ca sa vezi cat face comunicatia.
    - Ce iti ramane pentru soft este apa de ploaie.
    - Dar nu conteaza Doar da vina pe Siveco ca sa dai jos SIUI si sa aiba de unde se fura.

    Si ghici ce: eu cred ca le pasa daca pe banii care au ramas au micsorat cu 7 milioane numarul de asigurati.
  • +1 (1 vot)    
   sistemul SIUI (Miercuri, 30 iunie 2010, 20:29)

   un informatician [anonim] i-a raspuns lui cristi

   cum poti sa spui ca se va bloca sistemul ca ai mai multi asigurati?

   Inseamna ca nu este parametrizat cum trebuie, chiar daca numarul utilizatorilor si al datelor cresc.
   Faceti parametrizarile care trebuie pt a permite acest lucru.
   Faceti operatiile de mentenanta asupra bazei de date si a sistemului de autentificare.

   Nu cred ca acest sistem este un sistem asa de mare, nu cred ca BD are mai mult de 30GB.

   serverele nu mai dispun de memorie, de spatiu de stocare? Desi nu cred acest lucru.
   Sistemul nu mai permite sa fie active mai multe procese concurential, mai mult de ....
   Daca gradul de ocupare al BD este deja la 80%, sigur aveti o problema mare. In acest caz, urgent masuri de update.

   A fi operational 100%, inseamna ca nu toate module sistemului informatic sunt functionale. Ceea ce este altceva.

   Totusi, suma mi se pare foarte mare, daca se refera numai la sistemul central, care gestioneaza informatiile.
   Daca in aceasta suma intra si costul aferent statiilor de lucru, scannerelor, imprimantelor, comunicatiilor, etc de la fiecare punct de lucru si utilizator este altceva.

   Cand precizati valoarea unui proiect este bine sa informatii corect pe ce s-au cheltuit banii.
 • +11 (13 voturi)    
  Nu inteleg (Marţi, 29 iunie 2010, 19:51)

  Orpheus [utilizator]

  Nu exista in caietul de sarcini date exacte despre capacitatea care s-a solicitat sistemului? Daca sistemul nu a fost realizat conform caietului de sarcini, sa fie penalizati HP si SIVECO. Daca, din contra, functioneaza la parametrii din caietul de sarcini, ar fi cazul sa vedem macar niste concedieri.
  • +9 (13 voturi)    
   asa (Marţi, 29 iunie 2010, 23:08)

   DanOprea [utilizator] i-a raspuns lui Orpheus

   exact cum a fost concediat imbecilul de la BNR ce a zis ca e posibil si un 6 lei pe euro. Si multe alte exemple. Au facut legea functionarului pubilic dar nu raspunde nimeni. Legea e doar pentru drepturi
 • +8 (12 voturi)    
  Profesionistii lui peste (Marţi, 29 iunie 2010, 19:52)

  carmen [anonim]

  Orice aplicatii de genul trebuie in primul rand sa fie scalabila, adicatelea in cazul cresterii volumului de date sa fie prevazute mecanisme care sa permita acest lucru.

  Data viitoare ar fi bine sa adauge asta in caietul de sarcini ca uite asa se face HP de inca ceva milioane ca sa modifice sistemul ...
  • +2 (4 voturi)    
   Esti pe aratura!!!! (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:14)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui carmen

   HP ofera numai hardware-ul! Cine ofera softul e vinovat de scalabilitatea aplocatiei! Daca aplicatia ar fi scalabila, adaugand niste hardware(de la HP) ar face-o functionala! Daca nu intelegi cum merg treburile, mai bine ai lasa-o balta!
   • +1 (1 vot)    
    Pai ... (Miercuri, 30 iunie 2010, 12:00)

    carmen [anonim] i-a raspuns lui mircea

    Ceea ce am vrut sa subliniez este ca o firma desteapta va lasa portite pentru a lua bani mai tarziu pentru modfiicari etc. in cazul in care beneficiarul lucrarii nu face un caiet de sarcini ca lumea sau nu e atent la receptie.

    Faptul ca e vorba de HP, Siveco sau NuStiuMaiCine nu are nicio importanta.
 • +1 (17 voturi)    
  Hmm Siveco (Marţi, 29 iunie 2010, 19:54)

  denvarel [utilizator]

  Au inceput sa crape serverele din cauza softurilor Siveco? Oare de ce?Ei sunt cei mai buni din bransa, cu o multime de premii internationale.
 • +10 (18 voturi)    
  haha (Marţi, 29 iunie 2010, 20:07)

  siv [anonim]

  Siveco, UTI si Teamnet s-au facut imbogatit din contractele cu statul dar s-au facut de ras. De la UTI si Teamnet au plecat programatorii in ultimele luni deoarece statul nu i-a mai onorat cu proiecte. Oare de ce ?
 • +2 (8 voturi)    
  si la o regie nationala (Marţi, 29 iunie 2010, 20:11)

  spy [utilizator]

  s-a introdus sistemu SAP si a bagat in rahat mii de oameni. nu stiu sumele si cine o fi luat caimacul.
  • +2 (6 voturi)    
   SAP e OK (Marţi, 29 iunie 2010, 23:10)

   DanOprea [utilizator] i-a raspuns lui spy

   dar doar au vindut implementarea fiind 0. SAP fara implementare sint bani aruncati...
   • +4 (6 voturi)    
    mda (Miercuri, 30 iunie 2010, 7:43)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui DanOprea

    implementarea s-a facut dupa ce s-a inceput folosirea lui 8-(
 • +4 (10 voturi)    
  audit urgent (Marţi, 29 iunie 2010, 20:16)

  contribuabil [anonim]

  Inainte de a mai cheltui bani pe acest sistem care a inceput sa functioneze ca licitatiile de la M. Transporturilor unde se cheltuie bani pe autostrazi care nu exista, ministrul sanatatii trebuie sa comande un audit tehnic si financiar. Sunt totusi 45 de milioane Euro cheltuiti si intreg sistemul medical cu toata aceasta informatizare este in colaps. Si este preconizata o cheltuiala totala de 103 milioane Euro in conditiile in care se recunoaste ca proiectarea a fost defectuoasa. Totusi CNAS si MS beneficiarii proiectului nu s-au uitat si ei prin alte tari? Numai la noi sunt asa de multi furnizori? Si daca proiectul este eronat, contractul trebuie reziliat, refacut proiectul si abia apoi implementate fazele urmatoare. Sau sunt si prin acest contract niste clauze care obliga la plata indiferent de rezultate?
 • +3 (23 voturi)    
  Siveco, din nou Siveco (Marţi, 29 iunie 2010, 20:16)

  Bogdan [anonim]

  Sa va spun eu de ce se blocheaza, si risca sa devina inoperabil, pentru ca SIVECO este o firma capusa, a statului roman (a se intelege, nu e firma statului, doar capusa lui), e firma care a facut si a dat dovada ca e capabila sa isi bata joc de o tara intreaga atat la Bacalaureat si la capacitate, cat se pare ca si acum la sanatate. Oare ce fac americani, sau cei din china, cum si-or gestiona ei numarul asta mare de furnizori si asigurati....grea problema...mare dilema. Eu sunt programator de meserie specializat pe baze de date si am avut sansa sa vad produsele Siveco (SIUI, E-Learning(AEL) ) in actiune, intradevar sunt prost concepute, folosesc din start tehnologii care necesita super resurse pentru un mare fas. faceti un test simplu dati pe google sa caute "romania" si veti vedea un raspuns prompt si la obiect "Aproximativ 191.000.000 (de) rezultate (0,12 secunde) ". Imi pun intrebarea oare cate inregistrari are google in bazele lor de date....de a reusit...asa repede..., concluzia nu numarul conteaza sau nivelul de complexitate a informatiei stocate, ci modul de organizare si prelucrare a acesteia, iar acest capitol pentru proiectanti si programatori Siveco, si pentru cei ce au acceptat solutiile lor la licitatii, lasa mult de dorit, cred ca nu si-ar lua bacalaureat-ul pe tema asta :D. PS: un singur lucru bun au reusit sa fac in toti ani astia, au convins statul roman sa faca laboratoare de informatica in fiecare scoala, si sa dea fiecarui medic cate un laptop pe inventar, alfel nu aveau cum sa vanda "produsul" :).
  • -2 (6 voturi)    
   Ups!!! (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:21)

   anca [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Daca tu compari indexarea paginilor web cu un sistem de baze de date gen RDBMS inseamna ca specializarea ta in baze de date e cam la fel de buna ca performanta sistemului Siveco! Datele problemei sunt total diferite! Informeaza-te de pe net cum se face indexarea web-ului...si ce e un RDBMS....si dupa aia mai discutam!
   • +2 (4 voturi)    
    Suparata doamna.... (Miercuri, 30 iunie 2010, 12:37)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui anca

    Probabil, ca faceti parte din echipa respectiva, si de aceea ati cautat sa contracarati ceea ce am zis, "a durut" nu? asa se intampla cu adevarul de obicei. Stiu ce inseamna RDBMS, si in asta lucrez, dar nu are nici o elocventa, am dat exemplu google ca sa inteleaga toata lumea mesajul, care este unul simplu...e prost proiectat, si nu imi spuneti mie ca un sistem RDBMS se poticneste la cei 26.000 de furnizori si cei 26 mil de asiguratti, si imi cer scuze ca in secunda asta nu pot s ma uit sa vad in nomenclatorul de medicamente "drugs table cum ii spuneti" cate inregistrari sunt......asa ca mai studiati...
    • +1 (3 voturi)    
     Mai mult decat atat (Joi, 1 iulie 2010, 9:45)

     Eu [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

     Daca stateai matale, coana Anca, sa te uiti mai atenta pe web, gaseai si contructia initiala a engine-ului de indexare de la google. Or mai fi schimbat ei ceva algoritmi, au mutat totul pe un sistem de fisiere mai fain (distribuit si cu redundanta ridicata - de-aia la google pe de-o parte n-ai nevoie de backup, pe de alta parte e extrem de greu sa stergi ceva, odata ce a fost scris pe undeva pe disc), da' daca ai sa te uiti matale atenta, ai sa vezi ca desi mult mai simplu decat o aplicatie de business, in mod esential indexul pe care-l construieste google tot relational e. Doar ca e optimizat pe un anumit tip de aplicatie, pentru cantitati mari de date si pentru exploatarea distribuita. Acuma, SIVECO n-a reusit sa faca o aplicatie decenta nici folosind un engine facut de altii, gata optimizat pt. tipul de aplicatie pentru care l-au folosit. Nici nu vreau sa gandesc ce se intampla daca trebuiau sa-si faca ei singuri sistemul de storage.

     In alta ordine de idei, in mod particular operatia de cautare data ca exemplu de Bogdan e relevanta. Google isi cauta indecsii de miliarde de inregistrari in fractiuni de secunda, pe cand Siveco nu e in stare sa dea de cap unor cautari prin indecsi cu cateva ordine de marime mai mici intr-un timp rezonabil. Aia pt. mine inseamna un singur lucru: au proiectat baza de date cu picioarele.
  • +1 (3 voturi)    
   :) (Miercuri, 30 iunie 2010, 12:42)

   corcodell [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

   de dragul injuratului la adresa lu Siveco (chestie de la care nu ma dau in laturi) esti cam pe aratura. infrastructura lui Google are ZECI DE MII de servere si nu functioneaza nicidecum pe baze de date "clasice", i.e. relationale.
   asta nu inseamna ca Siveco n-ar fi trebuit sa poata proiecta un sistem cu 30.000 de clienti (medici, farmacii, spitale) si care sa tina 25 de milioane de asigurati.
   • -1 (3 voturi)    
    De dragul calculelor (Miercuri, 30 iunie 2010, 13:30)

    Delta [anonim] i-a raspuns lui corcodell

    Hai sa ne jucam cu cifrele
    - 25.000 de furnizori - fiecare zilnic face cate 25 de servicii medicale (medicamente, injectii, operatii, ingrijiri, etc..) --> adica lunar ne ducem la 12-15 de milioane de randuri si anual la ~ 150 de milioane de randuri
    - adica intr-un an fiecare persoana din Romania a primit in medie 7-8 servicii (medicamente sau alte servicii medicale). Este foarte rezonabil. Mie calculele imi arat dublu fata de aceste cifre
    - Poate te gandesti ce inseamna un astfel de sistem - sute de milioane de date versus mii de utilizatori. Ma duce cu gandul la un sistem de ordinul TB
    - Cate soft-uri si cate hard-uri trebuie sa ai pentru acest "purcoi" de date.

    Eu cred ca daca se constata o scadere de 10% a performaneti in acest caz devine o problema uriasa. Gandestete ce ar insemna sa nu se mai plateasca medicii
    • 0 (4 voturi)    
     E corect in mare masura... (Miercuri, 30 iunie 2010, 13:48)

     Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Delta

     Da intradevar sunt multe date, eu nici nu am contestat asta, dar sunt si multi bani la mijloc....din calculul tau reiese ca, proiectul e estimat in 15 ani c-am la un euro la 8 inregistrari procesate...eu zic ca e c-am scump.... si sa fim seriosi, daca sistemul este bine conceput, fiecare din CAS-uri isi gestioneaza si proceseaza proprii asigurati ,,,dar nu are sens sa discutam... oricum stim cu toti si se vede si de pe luna ce este si ce reprezinta Siveco in tara asta.
     • 0 (2 voturi)    
      Mai verifica-ti si matale ortografia (Joi, 1 iulie 2010, 9:59)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

      Ca e cam lipsa de respect pt. cititorii carora te adresezi sa scrii ca unu' cu doua clase - ambele de-a-ntaia. Mai rau, daca insisti, s-ar putea ca unii chiar sa inceapa sa creada ca doar atat ai fost la scoala.
    • +2 (2 voturi)    
     ok (Miercuri, 30 iunie 2010, 13:56)

     corcodell [utilizator] i-a raspuns lui Delta

     n-o sa-ti dau un minus pentru ca se vede ca nu esti din domeniu si asta e cat se poate de ok.
     dar trebuie sa stii ca sutele de milioane de "date" si de "randuri" despre care vorbesti sunt lucruri absolut uzuale in zilele noastre in domeniul bazelor de date si aplicatiilor care depasesc nivelul de home-user.
     pe de alta parte, nu volumul datelor, si cu atat mai putin la nivelul unui an, este problema, ci performantele in operare.
    • +1 (1 vot)    
     Nu-i chiar asa (Joi, 1 iulie 2010, 9:56)

     Eu [anonim] i-a raspuns lui Delta

     O baza de date de ordinul TB era o chestie de speriat acu' cativa ani. In momentul de fata chiar si Oracle (care e o baza de date relativ comerciala, fara prea mari merite in plus fata de un jaf gen MS SQL Server, de ex.) duce baze de date de ordinul TB. Dar exista engine-uri care duc chiar sute de TB.

     Cand proiectezi un sistem de genul celui i n discutie, sa prevezi storage de ordinul zecilor de TB e un minim. De obicei se merge la mai multe sute de TB, ca nu ai nevoie doar de sistem de operare, aplicatii si baze de date, ci si de redundanta (RAID), failover si backup.

     Chiar daca datele se acumuleaza rapid, aici e smecheria proiectarii unui sistem performant: sa nu lasi datele care se acceseaza rar sa incurce cautarea prin datele care se acceseaza frecvent. Presupunerea mea e ca de aici vine problema, nu din hardware sau din cantitatea de date. SIVECO cred ca a proiectat baza de date ca pentru o aplicatie de contabilitate pt. firme mici, si se mira ca-i crapa la o institutie mare.

     In principiu, un furnizor se reprezinta in baza de date nu ca un singur record, ci probabil (daca baza de date e bine facuta) ca un ansamblu de cateva zeci de record-uri legate intre ele. La fel si un serviciu medical. Asa ca cel mai probabil numarul de recorduri e semnificativ mai mare decat socotesti matale - io as estima din burta cateva miliarde pe an. Cu toate astea, un record din ala ar trebui sa aibe doar cativa zeci de octeti, si chiar daca indecsi, view-uri si alte alea dubleaza cantitatea de date, tot nu ajungi la mai mult de cativa GB, in cel mai rau cativa zeci de GB de date pe an. Cu un design inteligent (deci foarte probabil nu ca cel facut de SIVECO), poti partitiona datele astea in mai multe baze de date independente, pentru a imparti workload-ul. Ori chestia asta e digerabila lejer de cam oricare engine de baze de date cu pretentii de enterprise.
   • +3 (3 voturi)    
    :) (Miercuri, 30 iunie 2010, 13:30)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui corcodell

    imi pare rau ca nu a parut ceea ce vroiam sa para, a fost un banal exemplu de aplicatie (ca la urma urmei asta e si google) care functioneaza nu bine ci foarte bine si care in fond tot date prelucreaza. Sa zicem ca nu a fost potrivit exemplu, dar raman pe ideea ca e o enormitate sa spui ca nu face fata din cauza acestui numar de informatii, cum a si zis, oare ce fac alte tari cu un numar mult mai mare de locuitori..., dar sa nu mergem asa departe...o companie de telefonie mobila din romania are in jur de 7 mil de utilizatori care vorbesc in medie peste 3-4 apeluri pe zi, si uite cum am ajuns iarasi la un numar mare de informatii gestionate bine, ca mie niciodata nu mi-a intarziat factura pe motiv ca s-au suprasolicitat serverele...sau altele asemenea...deci se poate...Mersi totusi ca mi-ai dat dreptate
    • +3 (3 voturi)    
     re: (Miercuri, 30 iunie 2010, 14:00)

     corcodell [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

     n-am cum sa nu-ti dau dreptate, sunt pur si simplu isterizat cand aud in anul 2010 de rateuri in implementarea unui banal sistem de gestiune (gestiune a orice, nu conteaza).
     parca suntem in anii '80 cand know-how-ul si metodologiile abia se puneau pe picioare.
     niste nesimtiti.
     • +1 (1 vot)    
      Si totusi...ce facem.... (Miercuri, 30 iunie 2010, 17:48)

      Bogdan [anonim] i-a raspuns lui corcodell

      Si totusi ce facem impotriva acestor nesimtiti, eu sincer ma gandeam cum as putea sa-i dau in judecata...sa-i extermin....nu stiu...unde esti tu Tepes doamne....
 • +5 (9 voturi)    
  o minune (Marţi, 29 iunie 2010, 20:23)

  kllaus [anonim]

  aflam astazi ca tara asta are peste 26 milioane de asigurati. Asta in conditiile in care noi abia daca mai suntem 20 de milioane in tara. De unde au aparut restul. Acum cred ca inteleg de ce nu face fata bugetul asigurarilor de sanatate, in conditiile in care noi avem cateva milioane de asigurati fictivi.
  • -8 (12 voturi)    
   atentie (Marţi, 29 iunie 2010, 20:56)

   cc [anonim] i-a raspuns lui kllaus

   prietene , 26.000 de furnizori de servicii nu 26 mil. de asigurati ... citeste mai bine nu te arunca ... ca este usor asa
   • +4 (4 voturi)    
    atentie (Marţi, 29 iunie 2010, 22:26)

    shean [anonim] i-a raspuns lui cc

    "Anul trecut am avut 26 de milioane de asigurati. Anul acesta avem 19,5 milioane de asigurati si sper ca pana la sfarsitul anului sa avem 18 milioane asigurati."
    • -1 (5 voturi)    
     Ce e gresit?!?1 (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:24)

     alina [anonim] i-a raspuns lui shean

     Pot exista mai multe tipuri de asigurari de sanatate pe care sistemul ar trebui sa le suporte! Iar o persoana poate avea mai mult de o asigurare de sanatate(una obligatorie si una sau mai multe private!) Ce e asa gresit?! Ai o gandire cam de acum 20 de ani! Cand eram omul si asigurarea!
 • -13 (13 voturi)    
  vuvuzelelor (Marţi, 29 iunie 2010, 20:47)

  gabriel [anonim]

  dati din gura ca prostii !
 • +7 (9 voturi)    
  Solutia e simpla (Marţi, 29 iunie 2010, 20:48)

  Unu' [anonim]

  Aici trebe un IBM Blue Gene (parca mai se comanda unu' pentru celalalt super-mega sistem informatic). Eu zic sa ia doua, poate ne fac reducere, si OBLIGATORIU cu Uindous pe el! N-au luat banii persoanele care trebuiau. Off... off... off...
 • +1 (13 voturi)    
  asigurati (Marţi, 29 iunie 2010, 21:07)

  ancuta [anonim]

  dragi compatrioti, ma adresez voua, oamenilor care stau la panda sa vaneze softuri in timp ce guvernul nostru creste linistit taxele, ne taie din salarii pentru ca nu are programe de guvernare...nu se poate face si un soft pentru o guvernare normala? o guvernare in care sa aiba acces si opozitia la psoturi bune, nu numai portocaliii...in aceste vremi tulburi, dragi compatrioti, distinsi tovarasi, eu zic sa cantam imnul tarii noastre, sa ne amintim ca suntem stramosii greilor de la pashopt cand se traia bine si se combatea cu aceeasi fervoare ca in zilele noastre...asadar dragii mei, va felicit ca aveti timp sa stai la barfe pe net in loc sa munciti cu 25% mai mult ppentru tara, pentru bravul popor, sa traiasca, n/a mancat si n/a baut...
  • +9 (11 voturi)    
   ... (Marţi, 29 iunie 2010, 22:07)

   Unu' [anonim] i-a raspuns lui ancuta

   Eu bag +25% (si mai mult cate-o data) cam 'by default'. Da' nah... nu-s la stat, si-s singuru' care mi-am pus (chiar de buna voie) monitorizare la minut. Am o fetita de noua luni, deci crede-ma ca bag. Dar am bagat tot timpu', nevasta-mea tot imi zicea ca nu-mi face nimeni statuie, dar nah... suntem si d-astia care-n RO's vazuti ca "freak of nature"/fraieri/sclavi/etc, stiu. :)
 • +7 (7 voturi)    
  probleme Gogule? (Marţi, 29 iunie 2010, 22:11)

  hm [anonim]

  eu zic sa vorbiti cu Johanis.. la Sibiu... ca are cumparate calculatoare cu 250 milioane bucata... sigur va scot din ciocolata...
  cat despre firmele care au implementat sistemul... sa-mi fie cu iertare...scriu aceste randuri de pe un notebook HP, si zau daca mai cumpar vreodata HP ... halal profesionalism....oare firma HP mama cum ar proceda ??????????????? Think about it, HP Romania...
  • +1 (5 voturi)    
   draguta (Marţi, 29 iunie 2010, 23:25)

   DanOprea [utilizator] i-a raspuns lui hm

   nu intelegi?
   ai avut bani sa cumperi HP si nu intelegi?
   ai bani de la mama?
   Sa o luam de la capat...
   HP Romania SRL
   ce deducem ?
   e HP
   dar e din Romania
   si e si SRL
   Unde pune romanu mina iese bici. NU!
  • +4 (6 voturi)    
   Io nu's gogu (Miercuri, 30 iunie 2010, 0:56)

   Gigell [anonim] i-a raspuns lui hm

   da' am lucrat la HP, cu HP si prin ceva multinationale. De cand am plecat de la HP, numa' laptopuri **** :) am (nu HP, da' nu fac reclama), desktopurile mi le fac singur numai cu placi *** (cum spuneam, nu reclama) si sunt foarte multumit. La firma am un asistent care asambleaza desktopurile si, desi au fost multe strambaturi la inceput, dupa 7 ani in care n-a cazut nimic in mod catastrofal si totul functioneaza, lumea e acum de acord cu sistemul asta. Inainte cadeau calculatorele de firma la ora fixa, 2 luni dupa ce ieseau din garantie. Nu un calculator nou e problema, da' nu-mi convine sa-l schimb cand vrea el, il schimb cand am eu timp si chef.
   Pe HP (nici pe alea mari, de vin cu racku' de parca ar fi geanta de laptop) nu mai pun mana nici batut. Mi-a ajuns. Si nu vorbesc de HP Romania...
 • +3 (13 voturi)    
  Solutie (Miercuri, 30 iunie 2010, 0:06)

  Rolly [anonim]

  S-a suprasolicitat mult sistemul asta: A crescut numarul de furnizori de la 15.000 la 25.000! Enorm!!! Ar putea incerca cu un Excell!!!! Sau un openoffice sa fie spaga mai mare!
  • +2 (8 voturi)    
   Baze de date (Miercuri, 30 iunie 2010, 10:21)

   Thorgrim [utilizator] i-a raspuns lui Rolly

   Hai ca cica e cu baze de date, deci cred ca l-au facut in Access. Clic, clic, bif clic gata sistemul. Acuma dati banu', 45 de milioane, mersi frumos. Desi daca ma gandesc mai bine s-ar putea sa fie si FoxPro. Siveco astia sunt chiar jenanti :)))
  • -1 (3 voturi)    
   Pseudo-solutie (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:20)

   Delta [anonim] i-a raspuns lui Rolly

   Pai sa facem calculi:
   25.000 de medici x 30 de medicalmente per zi x 20 de zile in luna = 15.000.000 de inregistrari pe luna. De cand tine Excelul atatea randuri ? Ca ultima data cand m-am uitat MSOffice era limitat la bara.
 • +4 (14 voturi)    
  .... (Miercuri, 30 iunie 2010, 0:10)

  Bogdan [anonim]

  astea sunt proiecte facute numai cu scopul de a ciordi niste bani de la buget... atata tot. SIVECO sunt abonati la contracte cu statul... oare de ce? In rest toate sistemele informatice publice sunt vai si amar... se pare ca foarte putini din banii aia ajung de fapt la diviziile de programatori...

  in rest, ii urez lui Boc sa impoziteze programatorii ca sa plece si aia care au mai ramas... atunci sa vezi milioane aruncate aiurea....
 • +4 (14 voturi)    
  problemă (Miercuri, 30 iunie 2010, 0:10)

  kk [utilizator]

  Nu au ajuns 45 mil de euro pentru o infrastructură să suporte 80.000 de utilizatori simultan? Undeva este o problemă URIAȘĂ. Nu înțeleg de ce SIVECO câștigă majoritatea contractelor de genul acesta, deși clar serviciile sunt de o calitate îndoielnică, iar pe piață mai sunt și alte nume mari cum ar fi Microsoft, Sun, Oracle etc. Nu sunt un fan al corporațiilor, însă sunt sigur că produsele și tehnologia lor ar fi mult superioară celor de la SIVECO.
  • +3 (3 voturi)    
   80.000??? (Miercuri, 30 iunie 2010, 10:25)

   Thorgrim [utilizator] i-a raspuns lui kk

   De unde 80.000 de utilizatori simultani maica? N-auzi ca ei au 26.000 de utilizatori IN TOTAL? Ma cam indoiesc ca aia baga date simultan in sistem. In plus scuza lor cu "a crescut numarul de furnizori" e penibila. Ca doar numarul de asigurati conteaza, si se pare ca ala a scazut (de unde naiba au avut 26 de milioane, numai ei stiu)
   • +4 (4 voturi)    
    siui (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:25)

    siui [anonim] i-a raspuns lui Thorgrim

    sunt maxim 4000 de utilizatori SIUI, asta inseamna salariatii caselor de asigurari
   • +3 (5 voturi)    
    80.000 ??? (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:33)

    Delta [anonim] i-a raspuns lui Thorgrim

    1. Daca ai citii cu atentie ai vedea ca sunt 26.000 de furnizori de servicii medicale. Daca intr-un spital sunt 4-5 oameni care baga date zilnic ajungi la 100.000 nu la 80.000 de utilizatori
    2. Pai daca inteleg eu bine inainte de SIUI se dadeau medicamente pentru 26 de milioane de romani. Unde sunt cei 7 milioane de asigurati "curatati" intr-un an de SIUI.? Cate medicamante s-au pompat in ei ? Si acum vreti sa dati si SIUI jos. Hai ca sunteti haiosi.
    • +3 (3 voturi)    
     Utilizatori SIUI (Miercuri, 30 iunie 2010, 18:45)

     Gogu databasistu [anonim] i-a raspuns lui Delta

     Daca ai fi vazut vreodata aplicatia (de fapt aplicatiile ) ai fi inteles ca la sistemul centralizat se conecteaza doar angajatii caselor de asigurari judetene. Restul au aplicatii "offline" care nu au nici o treaba cu serverele centrale. Doar furnizeaza lunar raportari cu serviciile prestate de furnizori. Asa ca aplicatia aia mare are de fapt probabil 1000-2000 de utilizatori, dar ma indoiesc ca toti simultan. Cat despre "avem date prea multe" ... pun mana zilnic pe servere care rontzaie zeci de milioane de inregistrari pe zi. Si nu sunt supercalculatoare. Lucrez la aplicatii pentru telecom si stiu ce spun. Papagalii aia de la Siveco nici macar n-au fost in stare sa dea niste bani in plus si sa angajeze oameni buni. De fapt, daca ma gandesc bine nici un om zdravan la cap nu s-ar angaja la ei.
  • 0 (0 voturi)    
   Ba e Oracle...SIUI merge cu Oracle... (Miercuri, 30 iunie 2010, 16:51)

   fu secure [anonim] i-a raspuns lui kk

   Ba e Oracle...SIUI merge cu Oracle...
 • 0 (4 voturi)    
  putin probabil sa fie real (Miercuri, 30 iunie 2010, 6:57)

  Mihai Fasola [anonim]

  Din punct de vedere tehnic e putin probabil sa fie o problema mare. Sistemul de database dupa cum se lucreaza azi e facut in Oracle, cred ca nu mai au servere de stocare. Dar asta e foarte ieftin, sa cumperi un server si sa-l conectezi la nivel de minister sau CNAS. Da aceea pare mai degraba o misculatie Siveco sa mai ia ceva bani gratis. Dau vina pe spatiul de stocare dar licitatia costa clar mult mai mult. E vechea metoda de profit rapid.
  • +4 (4 voturi)    
   implementare proasta (Miercuri, 30 iunie 2010, 14:18)

   vans [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Fasola

   Nu hard-ul este de vina (HP), ci baietii de la Siveco care sunt softistii acestui sistem informatic. Din ce vad in articol, nu au comentat, pentru ca ei sunt buba. Implementarea este proasta, pe o platforma care rupe fierul in 2 la resurse. Castiga si unu si altu, abordand aceasta metoda.
 • +2 (18 voturi)    
  daca e sa fim corecti (Miercuri, 30 iunie 2010, 7:53)

  Gogu [anonim]

  Sistemul facut de siveco chiar merge.

  Multi injura Siveco pe aici, fara sa stie decat din exterior cum sta treaba.

  Problema este ca infrastructura a fost gandita de HP iar serverele au fost livrate de acestia.
  Acum s-a constatat ca modelul de date distribuit nu a fost o solutie buna iar serverele mai ieftine date de ei nu fac fata.
  • +3 (11 voturi)    
   esti cu capul? (Miercuri, 30 iunie 2010, 9:25)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Gogu

   Pai modelul de date distribuit e absolut necesar: Fiecare server specializat pe o anumita bucata. Ce ai vrea? O singura baza de date intre-un singur server? Prostia e de la voi, prin felul in care accesati datele in servere.
   Si nu mai da vina pe infrastructura ca la banii aia serverele nu pot fi suficient de proaste din nici o pozitie, presupun ca au costat cel putin 5000 euro bucata.
   Ai uitat o regula de baza in programare: optimizarea codului, alegerea solutiei care incarca minim capacitatea de calcul si transferurile de date.
   Si prima regula din baze de date: normalizarea optima a bazelor de date, nu faci inregistrari unice daca acest lucru implica un efort mai mare decat stocarea dubla a lor. Un hard mai mare gasesti repede dar daca plimbi cereri si interogari doar de dragul de a avea inregistrari absolut unice te trezesti intr-o astfel de situatie in care procesoarele stau si asteapta raspunsurile din cine stie ce strangulare din sistem.
   Eu cred a ati ales o platforma nepotrivita pe care ati implementat un cod si mai prost si acum nici un server din lume nu poate sa faca numarul de operatii pe care il presupune functionarea sistemului la capacitatea dorita.
   Pe scurt: viteza de deplasare a unei flote este egala cu a celei mai lente nave care face parte din ea.
   Ati gresit inca de la proiectare! Banii inapoi!
   • +2 (2 voturi)    
    Datele sunt foarte multe (Miercuri, 30 iunie 2010, 14:44)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui denvarel

    Asigurati curenti 19,5 milioane (totali probabil 26 mil, esti in continuare in baza dar nu figurezi ca asigurat) -> se stocheaza date despre ei in cateva tabele, plus view-uri facute peste tabele...(apropo exista si istoric, ca iti schimbi incadrarea de asigurat, de ex o gravida e asigurata dar are alte drepturi medicale, alte decontari, etc) si cerintele erau ceva de genul sa se intoarca rezultate in cateva secunde, la o cautare asigurati dupa anumite campuri (nu numai CNP sau un camp unic, ci multe combinatii de campuri). Cat optimizezi aici...tot o sa se miste lent in anumite conditii, nu (ia vezi, cautare dupa nume="POP%" pe 20 mil inregistrari, in cat timp iti aduce datele)?
    Pe langa asta, furnizorii trimit fiecare, luna de luna, niste raportari (prin WebServices), niste XML-uri care se proceseaza in DB (pt un spital pot sa fie peste 10000 inregistrari de procesat la un fisier). A da, si exista niste valuri de raportari, de obicei in 2-3 zile sunt trimise toate.
    Plus ca serverele initiale, erau niste Compaq Alpha, niste bunicute deja cand s-a inceput dezvoltarea sistemului. Si exista un server (si Web si DB) pt fiecare CJAS. Intre DB judetene si CNAS se facea replicare in ambele sensuri.

    Cu alte cuvinte, proiectul a fost foarte greu, s-a lucrat pe rupte, cu multe nopti nedormite, timp de vreo 2 ani (pana s-a declarat acceptanta, ca si de atunci au mai trecut vreo 2 ani in care s-a tot modificat). Unul din factorii care tot amana functionarea 100% este ca in fiecare trimestru CNAS schimba ceva in legislatie, asta inseamna ca un modul brusc nu mai e corect, si trebuie refacut (partial, depinde ce-au schimbat) pt a aduce la zi legislatia.

    PS: suma totala este pentru vreo 10-12 ani de operatii (mentenanta, ungrade, helpdesk, etc), plus ce-a costat pana acuma (software, hardware, statii client - la CJAS-uri, nu stiu daca la furnizori - mai ales la medicii de familie calc sunt incluse in banii astia), comunicatiile (erau prin STS cu niste modemuri Zap parca)
    • +1 (1 vot)    
     scuze..scuze (Miercuri, 30 iunie 2010, 18:19)

     DAN [anonim] i-a raspuns lui Mihai

     Bine Mihai de ce s-a ales varianata de servere comaq?.. si cred ca se putea aprecia de la inceput ca daca ii dai cautare cu 'pop5' iti intoarce mii , zeci de mii de randuri poate, oricum am inteles ca 'pe rupte ' asta de care zici tu a fost mai mult cu 'pauze lungi si dese'..apoi o alta problema , IT -ul din CNAS -uri era la pamant asa se face ca nici acum cei care folosesc modulele nu stiu cu ce se manaca pt ca nu are cine sa i invete ..deci..afacere buna pt SIVECO , proasta gestionare pt CNAS
     • +3 (3 voturi)    
      Pt ca...Compaq (Miercuri, 30 iunie 2010, 22:09)

      Mihai [anonim] i-a raspuns lui DAN

      A castigat licitatia, acum multi ani. Probleme au fost de la inceput, pt ca a fost o pauza de vreo 2-3 ani (contestatie sau ce-a fost), iar cand s-a inceput dezvoltarea (inainte a mai fost cam 1 an de analiza, etc)...partea de hardware/software (DB -> Oracle 9) nu s-a reactualizat. Oricum, HP a preluat contractul, de la Compaq, deci ei au dreptul sa decida ce si cum se schimba (moca sau pe ce bani). De ex, era stipulat ca se face actualizare la hardware (servere) si software dupa vreo X ani. Tot ei (HP) asigura si trainingul pt personal (posibil s-o faca tot personal din Siveco). Problema e ca, aproape la fiecare CJAS, exista o "firmulita" care le facuse toate softurile, aia acuma sunt dati la o parte. Iar personalul e ca peste tot la stat...no comment.
    • +1 (1 vot)    
     Cautare dupa POP% in 20 MRecords (Joi, 1 iulie 2010, 10:18)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

     Pai io as zice ca daca baza de date e corect conceputa, adica prevazuta cu ce indecsi trebuie pt. cautari eficiente, sub jumatate de secunda. Da' o sa fac ceva profiling, doar de curiozitate, sa vad. Daca n-am avut dreptate, revin.

     Aia cu XML-urile, acu' cativa ani, cand am dat prima data peste specificatie, mi s-a parut o chestie foarte faina si buna. Da' nici in ruptul capului nu vad de ce tre' facuta procesarea pe aceleasi masini si in baza de date - cum pricep din ce zici matale. Prelucrarea alora se poate face pe niste clienti cat se poate de normali ai bazei de date, care preiau ei tot efortul de macinare de XML. Clientii aia pot fi linistiti ceva masini ieftine, sau o masina tare care ruleaza multe procese, da' care e separata de serverele de baze de date.

     Io nu stiu in ce masura SIVECO s-a documentat, da' treaba de care te plangi tu, cu modificarile frecvente, e uzuala in domeniu. Chest ia nu se intampla doar la noi, se intampla si in Germania (unde stiu ca am avut treaba cu sistemul). Sa va fi vazut acolo - la ei sunt zeci de case de asigurari si sute de mii de furnizori care tre' sa lucreze toate integrat, si gama de servicii decontate e mult mai mare ca la noi.

     Plasarea serverului de aplicatie si a serverului de baze de date pe aceeasi masina iar nu e intotdeauna o idee buna. Cerintele celor doua fata de HW sunt diferite. Replicarea bidirectionala intre serverele locale si serverul central e o chestiune spinoasa si cu doua taisuri. Nu stiu daca ati facut, da' in mod cert era util un prototip si niste profiling pe prototip inainte de implementare.

     O ultima observatie: sa nu mai spui la nimeni ca s-a lucrat heirupist vreme de doi ani. Aia e garantia unei aplicatii proaste. Nici un programator nu sta sa se gandeasca la performanta cand tre' sa scrie cod 16 ore pe zi. Chestia asta am observfat-o pe pielea mea: la un moment dat, cand aveam foarte mult de lucru, m-am surprins cu groaza scriind spaghetti code.
  • +3 (7 voturi)    
   Ha ha ha (Miercuri, 30 iunie 2010, 10:30)

   Thorgrim [utilizator] i-a raspuns lui Gogu

   Modelul de date distribuit a fost problema? Pai mai baieti, voi in ce secol traiti? Ce ati fi vrut, o baza de date maaaaaare pe un singur hard disk daca se poate? Poate o puneati si intr-un fisier Excel, cum a propus cineva mai sus. HA HA HA, sunteti penibili.
  • +4 (6 voturi)    
   niste hoti (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:03)

   dan [anonim] i-a raspuns lui Gogu

   Au inregistrat repede astia de la siveco cativa votanti care sa dea cu - la cei care-i critica si cu + la postarile lor.

   problema e simpla: siveco e o firma capusa care fura bani de la stat la fel ca toate celelalte firme capusa. fura muuult mai mult decat 5% tva.
   dar nici un partid nu are interesu sa scape de parazitii astia. stiu doar sa mareasca taxele la fraieri
   • +5 (7 voturi)    
    SIVECO DA MINUSURI (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:22)

    Dan2 [anonim] i-a raspuns lui dan

    Asa este, siveco si-a pus angajatii sa dea cu minusuri.
    • +4 (6 voturi)    
     dap (Miercuri, 30 iunie 2010, 12:49)

     corcodell [utilizator] i-a raspuns lui Dan2

     asa e, se vede. sunt raspunsuri de bun simt care marea majoritate pe minus.
  • +1 (1 vot)    
   care servere ieftine??? (Miercuri, 30 iunie 2010, 16:53)

   fu secure [anonim] i-a raspuns lui Gogu

   ia intrebati baietii de la CNAS cat costa una bucata server...o sa va distrati...
   • +1 (1 vot)    
    da (Miercuri, 30 iunie 2010, 21:16)

    badea [anonim] i-a raspuns lui fu secure

    Ia intrebati pe baietii de la cnas si de ce jumatate din serverele achzitionate stau complet neutilizate cu toate ca au costat o poala de bani.

    sa explice de ce oracle ala care a costat alta caruta de bani nu e in stare sa foloseasca 2 servere in paralel pentru dublarea puterii de calcul
 • +4 (18 voturi)    
  Arhitectura Software varza (Miercuri, 30 iunie 2010, 7:55)

  mihai [anonim]

  E clar ca ala de a facut arhitectura sistemului (sau echipa) nu prea stia cu ce se mananca sau nu il interesa.
  Genul asta de requirements necesita o arhitectura foarte buna dar stiind cum merg lucrurile in Romania probabil ca s-a trecut la implementarea sistemului cu mult inainte de a se evalua arhitectura si cerintele de performanta , scalabilitate .. etc.
  Acum ca e HP de vina sau Siveco e greu de spus .. personal inclin spre Siveco avand in vedere ca ei au scris softul respectiv (hardware-ul nu e de vina daca soft-ul e chiar praf) si tot ei ar fi trebuit sa specifice si pe ce configuratie va rula softul.
  Totusi 45 milioane de Euro ar justifica un cluster de 1 milion de euro (20-30 de Servere de performanta maxima) si multe sisteme care sa garanteze practic performanta ... mai greu cu stiinta asta in Romania unde de multe ori lucrurile se fac repede si pe genunchi sa se ia banul ...

  Inca un motiv sa nu mai platesc taxe la stat decat alea strict necesare.
 • +8 (10 voturi)    
  ALT FURT: SISTEMUL NFORMATIZARE SPITALE CU SAP (Miercuri, 30 iunie 2010, 8:39)

  vasile [anonim]

  nu este singurul caz de furt si incompetenta.
  ia uitati-va si la contractul de informatizare a 16 spitale cu sap. este acelasi scenariu hp (via compaq) cistigat in 1999, extins ilegal dupa 7-8 ani in 2007 de ministrul sanatatii. valoarea furata=22 milioane euro. nu functioneaza nimic. s-au cumparat licente sap de 7m euro in 2008 pentru ceva care nu functiona si nu functioneaza nici acum. licentele sunt o foiae de hirtie cu niste numere in valoare de 7meuro impartiti frateste intre hp si sap.
  • +6 (6 voturi)    
   Asa este (Miercuri, 30 iunie 2010, 9:26)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui vasile

   Aici e alta teapa, la fel de mare.
 • +9 (19 voturi)    
  santajul si etajul (Miercuri, 30 iunie 2010, 8:59)

  dna [anonim]

  chiar cu datele din articol:

  pe SIUI s-au platit 40% din bani dar el functioneaza 80%
  destul de bine nu?!

  lucrez in sistem si stiu de ce SIUI deranjeaza asa de tare: _face_verificari_. se vede cand un asigurat e inregistrat la 2 dr ca sa ia amandoi bani pe el; se vede cand un dr de familie prescrie de 10 ori mai multe medicamente tip X decat media pe tara (ghici de ce) etc etc etc

  dar hai sa mai dam un articol despre firme mari gen HP SIVECO ca sa le "reamintim" sa plateasca abonament la publicitate
  • 0 (2 voturi)    
   alex1025@can.ro (Miercuri, 30 iunie 2010, 22:25)

   tontonel [anonim] i-a raspuns lui dna

   GRESIT !!! S au platit 100 % ...si e inca vai mama lui..restu ramas ar trebui sa fie mentantanta...deco ??
 • +2 (8 voturi)    
  SIUI (Miercuri, 30 iunie 2010, 9:49)

  informatician utilizator SIUI [anonim]

  la banii care s-au dat pe el, SIUI-ul merge incredibil de prost. este foarte stufos, sunt multe date care se raporteaza dublu (ex. MF si specialistii trebuie sa introduca in SIUI retetele prescrise desi acestea sunt oricum raportate dupa eliberare de catre facrmacii, idem biletele de trimitere, etc), normal ca bazele de date au ajuns enorme. pacienti fantoma prin listele MF, care apar si dispar periodic, nou-nascuti care apar neasigurati si multe, multe altele.senzatia mea este ca analiza aplicatiei nu s-a facut si impreuna cu furnizorii, cu cei ce utilizeaza in mod direct aplicatia si cunosc problemele, ci s-a facut impreuna cu ceva economisti de pe la CNAS. asa ca nu e de mirare ca a iesit ce-a iesit. daca vreti sa vedeti "aprecierile" furnizorilor si cat de buna este aplicatia dati un ochi pe site-ul SIUI si o sa va lamuriti pe ce rebut de aplicatie s-au dus o gramada de bani. practic, NICI un modul nu merge bine, toate creeaza probleme si dau erori.
  • +1 (7 voturi)    
   SIUI e una, prog. utilizatorilor sunt alta (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:03)

   OmDeBine [anonim] i-a raspuns lui informatician utilizator SIUI

   SIUI este doar sistemul de la CNAS si filialele sale.

   Pentru interfata furnizorilor cu sistemul se folosesc fisiere XML, generate cu ce sistem vrea clientul.

   Siveco a pus la dispozitie niste programe GRATUITE pentru populare XML-urilor dar ele au functionalitati minime.

   Pe de alta parte, sunt cateva solutii comerciale dezvoltate de firme care nu au legatura cu siveco dar au facut niste programe OK care permit aceste generari de fisiere XML foarte comod si facil, ba chiar ofera si o gama larga de alte servicii.
   • +1 (1 vot)    
    SIUI (Miercuri, 30 iunie 2010, 20:40)

    informatician [anonim] i-a raspuns lui OmDeBine

    daca sunteti informatician, cine va impiedica sa utilzatti module programe care functioneaza corect. Intr-un sistem national, intotdeauna se va utiliza ce este bun, corect, optimizat si nu ofera erori. Nu conteaza ca nu-i facut de SIVECO. sunt programe care spuneti ca sunt OK si care genereaza fisiere XML. Plus, ar trebui sa fie unitar folosite in sistem. Nu inteleg de ce apar dubluri, cel mult acestea pot fi folossite pt validarea celor introduse si asigurat o coerenta a sistemului informatic.
    Din ce inteleg, cred ca analisti sistemului informatic lipsesc cu desavirsire sau nu au experienta necesara.
    Citeam un articol mai sus, ca sistemul este stufos, Probabil nu este foarte bine structurat in privinta interfetelor oferite utilizatorilor si specialistilor.
    Cautati o faceti o mica analiza a acestor elemente si de ex: o situatie sa se obtine dintr-un sisgur loc sau prin apelarea programului respectiv dintr-o alta interfata.
    Succes colegilor.
 • +4 (6 voturi)    
  sictir (2) (Miercuri, 30 iunie 2010, 9:50)

  horhe [anonim]

  Sa vedem dacă am înțeles eu bine: bugetu baga 45 mil de euro într-o aplicație de kkt care se face in 8 ani, peste alți 2 ani aplicația crapă, TVA-ul creste cu 5%, salariile bugetarilor scad cu 25%, pensiile scad cu 15%... dap, după cum verificasem și ultima oara, tot in România sunt.

  Mesaj pentru gasca de inapti care ne forteaza sa plecam din tara: "Ce... v-am facut noi ? Nu vrem decat respect, credeti ca cerem putin cam mult nu?"
 • +3 (3 voturi)    
  cum era pe acolo (Miercuri, 30 iunie 2010, 9:55)

  ex-ul [anonim]

  Oracle are un job de colectare a statisticilor de pe tabela...pe baza de date master acest job dura cu zilele.
  Erau probleme cu lipsa de spatiu..nici back-up nu se putea face calumea.
  Conexiunea cu unele site-uri gen Vaslui,Satu Mare era foarte proasta gen 16kbps si se facea si replicare.

  'Conditii vitrege'
  • +2 (2 voturi)    
   Ba nene, 45 de milioane (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:11)

   progr [anonim] i-a raspuns lui ex-ul

   Cumparati in pana mea un hard mai mare, ca sa zic asa.
   Auzi, lipsa de spatiu.....
 • +2 (4 voturi)    
  mda.... (Miercuri, 30 iunie 2010, 10:36)

  me [anonim]

  sa vedeti cand o sa pice situ de 500 mil euro...

  asta se intampla cand faci contracte pe spaga multa...
 • +7 (11 voturi)    
  adevarul gol-golut (Miercuri, 30 iunie 2010, 10:47)

  stanica [utilizator]

  stie cineva de ce casa de sanatate din bucuresti nu foloseste siui si foloseste atlas care e pe bani grei? ce interese sunt la mijloc? si pot spune multe in calitate de utilizator despre raportarile in aplicatia atlas...deci sunteti foarte departe de adevar...
  • +3 (5 voturi)    
   Mai grei de 45 milioane? (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:23)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui stanica

   Ia explica-ne tu cum aia cheltuie 1 milion de euro la nesimtire pe atlas care merge fata de aia cinstitii care au cheluit 45 de milioane pe ceva care nu merge.
 • +2 (6 voturi)    
  siveco e praf (Miercuri, 30 iunie 2010, 10:51)

  gicu [anonim]

  Eu din nefericire am avut prilejul de a vedea ce se intampla in Siveco si pot spune ca modul care in care se face o aplicatie este la pamant. Se lucreaza numai pentru acceptanta, toti project managerii se utia numai la bani si nu tin cont de modul in care se realizeaza acel proiect. Siveco se duce la fund oricum si este mai bine asa pentru ca softurile lor nu merita sa intre pe piata.
 • +9 (9 voturi)    
  ce nu stiti (Miercuri, 30 iunie 2010, 10:54)

  mardarel [utilizator]

  habar n-aveti fraierilor ca toate contractele se impart egal pt ca sunt doar cateva firme de it care se numara pe degete si fiecare lupta sa si i-a partea..dupa care fiecare sare la partea castigata de altul...e o lupta intre ele si voi stati ca fraierii si va agitati...
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 iunie 2010, 10:58)

  [anonim]

  • -2 (2 voturi)    
   Vezi câti indecshi (Joi, 1 iulie 2010, 1:44)

   Gix [anonim] i-a raspuns lui

   pui pe tabela ca sa nu fie prea multi dupa aia, ca o sa plângi cu lacrimi la update.
   • +3 (3 voturi)    
    Da bine man (Joi, 1 iulie 2010, 10:15)

    ac [anonim] i-a raspuns lui Gix

    Astia se plingeau ca au crescut exponential de la 15000 la 26000. Adica selectul pe CUI (la asta ma refeream) are 9000 de rinduri in plus.

    Si update la furnizor? Ma faci sa rid. Poti sa ai si 20 de indecsi pe o tabela de furnizori, la 26000 de rinduri e par la ceas.
   • +3 (3 voturi)    
    Sau lasa (Joi, 1 iulie 2010, 10:29)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Gix

    Insert/update-urile sunt oricum mult mai rare decat select-urile. In plus, orice engine de baze de date decent, inclusiv ala de la Oracle, stie sa faca update-uri eficiente, fara sa se impiedice in indecsi.

    Caz concret dintr-o aplicatie: folosim inclusiv tabele cu 4-5 coloane, aproape toate fiind indexate, cu milioane de record-uri, si cu triggere (ce-i drept simple) pe toate udpate-urile si delete-urile. Si nici macar nu e optimizata la sange aplicatia. Pe o masina virtuala ce ruleaza pe un server IBM de sub 10 KEUR pe care mai ruleaza alte zece masini virtuale baza de date se misca brici.

    In mod esential, totul se reduce la o proiectare buna. In ziua de azi, daca o aplicatie ca cea in discutie merge prost, e clar ca proiectarea a fost slaba.
 • +7 (9 voturi)    
  senzational in direct (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:11)

  rida07 [utilizator]

  stiti ce face softul? nu te mai lasa sa faci manarii, asta e problema, d'asta e asa criticat pentru ca uite o situaatie cu acre m-am intalnit / la sfarsitul lunii la un decont catre casa dispar asigurati care apar la inceputul lunii viitoarha, ha... cum se explica?toti din sistem se tem de soft ca ii inregistreaza...pai de unde sa mai faca rost si ei de un ciubuc cand vine softul ala si le da peste mana cu care iau spaga? si o zice unul care a lucrat in sistem...vai, eu nu stiu sa lucrez ca e greu, ca se blocheaza, ca alea, alea, si bla bla, vrajeala...sunt unii medici care nici nu stiu diferenta dintre software si hardware dar sunt vocali rau...dar"ar tehnica in ei...
 • +2 (4 voturi)    
  SIUI (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:19)

  anonim [anonim]

  Chiar ma distreaza chestia cu marirea numarului de furnizori. Haideti sa va povestesc cum sta treaba, furnizorii nu sunt conectati in nici un fel la sistem, Ei doar vin la sfirsitul lunii cu un fisier pe un suport magnetic extern, care contine raportarea acestui furnizor. Deci daca sunt 1 sau 100 nu este nici o diferenta deoarece singurele care acceseaza siui-ul sunt casele de asigurari nu furnizorii. sistemul este prost nu datorita serverelor care sunt destul de bune , ci datorita "virusului" creat de siveco si care se numeste SIUI.
  Licitatia realizata in 2000 a fost cistigata de compaq ( fara experienta in asigurari de sanatate ), in conditiile in care siemens-ul era cu citeva zeci de milioane de euro mai ieftin, si cu experienta in asigurari de sanatate - realizase softurile pentru casele de asigurari din germania ).... asta spune multe
  Daca in Bucuresti apar 3.5 mil de asigurati sa va spun cum sta treaba la o alta casa de asigurari : populatie 275.000 de locuitori din care asigurati 290.000 + 90.000 asigurati ( fara nici un fel de alt comentariu )
  • +5 (5 voturi)    
   Adica vin cu discheta? (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:31)

   Dan2 [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Asta e sistemul de 45 de milioane? Parca s-a inventat internetul....
   Ia mai baga.
   • +2 (2 voturi)    
    N-am decat un plus sa-ti dau (Miercuri, 30 iunie 2010, 16:05)

    denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Dan2

    Dar acelasi sistem e si la ANAF, Cu discheta! Sa spuna cineva guvernantilor ca in curand nu va mai exista nici un producator de Floppy, Verbatimul inca le produce, ghici de ce? Ca in europa de est este folosit acest mediu de stocare de stat.
    http://www.pcforum.ro/viewtopic.php?p=26420
    http://www.suportit.ro/cate-ceva-despre-verbatim/
 • +7 (7 voturi)    
  cine nu munceste este premiant (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:26)

  haralambie [utilizator]

  a fost odata dragii moshuului un sistem cumparat pe bani foarte grei de la sap pentru onor ministerul sanatatii care nu a mers niciodata si nimeni n-a zis o vorbulita pentru ca daca nu mergea, lumea ce sa spuna...si asa sistemul a crescut , adica in facturi, statul a platit, adica noi, si baietii destepti erau fericiti pentru ca cine trebuie sa critice ceva era ocupat cu alte trebi mult mai neimportante...s-am incalecat pe sa...
 • +2 (8 voturi)    
  siveco (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:27)

  geo12 [utilizator]

  eu lucrez printre altele si cu un soft SIVECO, bineinteles in relatia cu o institutie a statului, si pot sa spun ca este infect,greoi si prost conceput...nu inteleg, in romania exista doar un singur furnizor de softuri pt stat??
 • +2 (2 voturi)    
  Un idiot arunca o piatra si 100 de intelepti ... (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:28)

  gheorghe [anonim]

  Nu v-ati prins, tot articolul e pentru umplerea paginilor.
  Milioane de comenarii inutile...
  Daca unul sau mai multe servere se blochaza din cauza a 1-3 milioane de inregistrari in plus sau in minus inseamna ca am ajuns in epoca de piatra a dezvoltarii software ...
  Am mari indoiele ca articolul are vre-un fundament.
  Oricum suma de 45mlioane de Euroi cheltuita e fantasmagonica si nu se justifica nicicum.
  O dezvoltare de soft se poate ace cu citeva milioane din resurse outsourcing, dar cu angajati interni ar trebui sa fie si mai ieftin.
  Sa fie inca un tun al baietzilor destepti ?
  Nuuuuuuuuu creddddddddddd !!! :)
 • +2 (4 voturi)    
  e-guvernare vs birocratie (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:36)

  telespectator [anonim]

  lucrurile trebuie privite cronologic.
  e-licitatie,e-guvernare au fost implementatede catre guv a nastase(2001-2004), care a urmatdezastrului guvernarii conventiei democratice:pntcd,pnl,pd,sa(1996-200).
  in 2004 rata cresterii pib era de plus 8% ,deficitul bugetar <3%; cota de impozitare progresiva cu soft adecvat,0,9 mil bugetari,aderare nato,terminare acte aderare ue,sa.
  impreuna cu presa,alianta da=pdl+pnl,cu candidatul lor comun si th stolo, au decredibilizat in ochii alegatorilor pe a nastase acuzandu-l de pedeserizare si psd de partid stat.
  ce-a urmat?
  ue,avand nevoie de harta noastra, ne-admis in 2007.
  a urmat "tsunami" de investitii straine,bazat pe credite de consum cu cresteri spectaluoase,dar otravite din aceasta cauza, ale pib,ce a condus la o adevarata "betie" economica a guvernantilor .
  inainte de asta, ei au aruncat la cos cota progesiva si softul aferent,instituind cota unica,care nu este panaceu universal,nefiind adoptata numai la noi si inca in cateva tari. pt "tsunami" invest straine,ce a urmat,a fost benefica mai ales pt cei cativa moguli,care si-au triplat averea.pt pib,datorita aceluiasi tsunami, in acea perioada a dus la o crestere a acestuia, care oricum se facea,trendul fiind pozitiv(8%) inca din 2004.
  de la fetisizarea cotei unice,slabirea controlului fiscal,abuzuri salariale,de bugetari,de pensii speciale,investitii clientelare,perioade prelungite de alegeri,sa i se trage acum criza bugetului,care nu mai are incasari suficiente pt plata obligatiilor.
  revenind la anul 2005-inceputul aliantei pdl-nl,ce s-au gandit ei sa le fie lor bine?
  -cota unica,cu aruncarea la cos a softului si structurii de control,care s-a vazut unde ne-a dus: jos,f.jos.vz si *jurnalul.ro/stire-politic/boc-a-refuzat-salvarea-economiei-ca-sa-nu-dea-satisfactie-psd-547898.html
  -eludarea site-ului e-licitatie si e-guvernare,destructurarea acestora
  -nemailucrand informatizat pe scara larga,guvernul acela a ajuns in 5ani la 1,4 bugetari
  • +1 (1 vot)    
   SOFT SI MOFT (Vineri, 2 iulie 2010, 11:42)

   john [anonim] i-a raspuns lui telespectator

   in tot acest tipm, un romano-elvetian se judeca in instante cu statul roman si cu vladescu sa-si recapete softurile produse de firma lui. pe care, prin cumpararea a 2 angajati au pus mana hotii astia. si le-au botezat cu alte nume, vanzandu-le statului. DNA DOARME, EVIDENT.
 • +3 (5 voturi)    
  doctor in house (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:50)

  stie cineva cum sa fentez... [anonim]

  Declar razboi softurilor care nu ma lasa inpace si imi cer tot felul de rapoarte…adica de ce nu se merge pe incredere? Unchi-miu care e medic cu state vechi a zis ca ii vine sa arunce la gunoi calculatoarele astea tampite, ca tot hartia si pixul sunt cele mai bune… el nu face smecherii…eu zic sa te ia la poligraf.. ai , nene, ceva de ascuns, atunci iti dam pe cap un soft, nu ai…atunci ia tataie de aici o bucata de dictando si scrie ce ai de scris bolnavului…si asa toata lumea ar fi impacata si mai putin bolnava…eu la serviciu am cartela de intrare in firma si ma vede al naibii soft cand vin si cand plec si nu stiu cum sa-l fentez… …are cineva vreo idée constructiva?
  • +3 (3 voturi)    
   Pe increderea cui (Miercuri, 30 iunie 2010, 12:38)

   Delta [anonim] i-a raspuns lui stie cineva cum sa fentez...

   Pai pe increderea in "doctor in house" iniante de SIUI Romania avea cu 7 milioane mai multi asigurati - adicatele eram 26 de milioane de asigurati. cu totii.
   Cea ce este "ciudat" este ca nu poti sa pacalesti soft-ul - adica nu poti pacalii SIUI - si atunci nu ai de facut decat sa spui ca este prost. Ca sa te lase sa scrii cu pixul retete pentru 7 milioane de bolnavi care nu exista
   • +1 (1 vot)    
    retete cu pix (Joi, 1 iulie 2010, 17:30)

    fu secure [anonim] i-a raspuns lui Delta

    Normal ca te lasa sa scrii retete cu pixul, legatura dintre prescriptie si eliberare sa va face cu alt sistem e-prescription, alti bani, alta distractie...
 • -3 (5 voturi)    
  of (Miercuri, 30 iunie 2010, 11:51)

  gabriel [anonim]

  Toti medicii de familie hoti, toti angajatii CNAS bugetari lenesi si obtuzi la tot ce este nou, toti competitorii Siveco si in plus toti detractorii guvernului si multi alti prosti, evident si votantii lui Dan Dioaconescu, iata ati umplut atata spatiu...bravo, super treaba !
 • +1 (5 voturi)    
  preturi (Miercuri, 30 iunie 2010, 12:12)

  Mihai [anonim]

  7 milioane euro in 3 ani (din 2008 pana azi) pentru actualizari software, intretinere sistem (si hard si software), servicii de helpdesk etc. Presupunand ca nu sunte echipamente harware incluse in suma(ca doar nu se ard serverele chiar asa in 3 ani) poti face un calcul relativ banal:

  7 milioane euro in 700 zile lucratoare/an = 10.000 Euro/zi
  Pune un 30 euro/ora de lucru si o sa ias 330 de ore.

  De aci intelegi ca ar lucra 41 de oameni 8 ore/zi la 30Euro/ora si tot s-ar putea sa crape sistemu'.

  Cine lucreaza in software stie ca se fura la greu.
  • 0 (4 voturi)    
   Calcule de Preturi (Miercuri, 30 iunie 2010, 12:48)

   Delta [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Hai sa iti dau eu alte calcule:
   - sunt 26.000 de furnizori - cu cate 4-5 oameni in medie la fiecare ---> Adica ~ 100.000 de oameni in HelpDesk
   - daca a douazecea parte din acestia ar pune in HelpDesk cate o intrebare pe zi la care iti 10 minute sa raspunzi ar trebuii sa ai: 5.000 / 6 / 8 ore zi = 100 de oameni pentru HelpDesk
   - Daca ma iau dupa calculele tale suma de 7 milioane ar trebuii sa se dubleze. si sa fie 7 milioane de Euro pe an doar pentru HelpDesk. Fara sa mai pun la socoteala intretinerea de soft si hard

   Recent am citit ca in Anglia sistemul de HelpDesk din Sanatate are 500 de persoane care raspund la intrebari si costa in medie anual cam 35 milioane de euro. Si sunt doar de 4 ori mai multi decat romanii. Si tot pun intrebari cu talc la HelpDesk
   • +2 (2 voturi)    
    helpdesk? (Miercuri, 30 iunie 2010, 18:22)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui Delta

    N-ai 5000 de intrebari nici macar pe luna. Dupa logica ta ar trebui ca Orange sa aiba 10.000 de angajati pe suport, si totusi la Orange suna lumea nu ca la SIUI. Ce intrebari sa tot pui?
    Lucrez in soft de o caruta de ani si iti spun ca un sistem comercial de 45 de milioane de euro nu crapa. N-am treaba neaparat de cost cat de calitate.
   • +2 (2 voturi)    
    Anglia da 35 Meuro pe hepl desk... (Joi, 1 iulie 2010, 17:28)

    fu secure [anonim] i-a raspuns lui Delta

    o fi prestat Siveco si acolo?
 • 0 (8 voturi)    
  Mai ganditi (Miercuri, 30 iunie 2010, 12:18)

  Delta [anonim]

  Stau si ma minunez de ce scriu unii pe aici. Sa ma explic:
  A. Daca astia de la Siveco “taie” intr-un an 7 milioane de asigurati dublii prin SIUI pai ar trebuii sa va dea de gandit. Ce a fost inainte de SIUI ? Cate medicamente s-au dat “pe hartie” pentru cei 7 milioane de asigurati ? Daca Romania ar avea 7.000.000 de oameni in plus ce venit ar aduce la buget ?
  B. Furnizorii au crescut din 1995 pina acum de 4 ori – de la 7-8.000 la 26.000. Daca un furnizor genereaza zilnic doar 50 de randuri (medicamnte, injectii, servicii medicale)-> pe luna am avea doar 25.000.000 de inregistrari. Cea ce inseamna intr-un an 300.000.000 de randuri. Eu vad ca este cel mai mare sistem din Romania si voi vreti sa il dati jos. Mai vedeti si in spatele cuvintelor
  C. Baietii destepti de la InfoWorld, TotalSoft, IBM si altii – cei care au softuri de spitale si de farmacii - ca si furnizorii de medicamente isi freaca miinile de bucurie ca voi nu ganditi. Daca cade SIUI se da liber la furtisaguri. O sa vedeti bugetul asigurarilor de sanatate cum explodeaza si cum se maresc cotele pe care le platim cu totii
  D. Eu vad ca SIUI este criticat de toti. Dar de pe vremea lui Ceasca am invatat sa citesc printre randuri. De ce critica toti SIUI: de la medici la competitorii lui Siveco ? Eu cred ca sistemul face ordine in domeniul medical si toti tipa ca din gura de sarpe ca nu mai au cum sa isi indestuleze burtile fara sa miste un deget. Eu vad cum se pune pravila la furtisaguri si cum cei care le faceau acum tipa ca Siveco nu face soft bun. De mult de tot am invatat ca daca cineva este acuzat de toti care au interese in zona respectiva de fapt sunt sanse de 80% ca cel acuzat sa aiba dreptate
  Mai ganditi si voi. Ca d-aia v-a dat statu neuroni. Sa ii folositi
  • +1 (5 voturi)    
   mai ganditi (Miercuri, 30 iunie 2010, 12:36)

   dan [anonim] i-a raspuns lui Delta

   crede-ma nici un sistem nu e infailibil. daca esti destept si te duce mintea poti fura si cu SIUI-ul, fara probleme. adevarul e ca aplicatia e proasta si stufoasa.
   • -1 (5 voturi)    
    Inca o dada - ganditi (Miercuri, 30 iunie 2010, 13:09)

    Delta [anonim] i-a raspuns lui dan

    Un soft atat de prost incat intr-un an a "descoperit" 7 milioane de asigurati "ficitvi" Si asta doar ce stim ca s-a dat in presa. Cine stie cate or mai fi in spate
    N-am auzit nici un medic sa se planga ca softul nu respecta legislatia. Ci doar ce este stufoasa.
    Pai daca SIUI nu face decat sa implementeze legislatia si sa stopeze "manariile" atunci prefer o aplicatie "stufoasa" decat una care sa dea liber la furtisaguri
    • +4 (4 voturi)    
     Siveco si calitatea .. (Miercuri, 30 iunie 2010, 14:43)

     Dr.Balthar [anonim] i-a raspuns lui Delta

     Am avut ocazia sa lucrez la acest soft acum 3-4 ani pentru Siveco. Inca de cand l-am vazut cum e implementat mi s-a facut teama de cand va intra in productie.

     Calitatea e spre 0 absolut. Totul s-a imputit de la cap: am avut prilejul sa o vad pe patroana de la Siveco URLAND la programatori la sediul CNAS (ultimul etaj, la Muncii) exact ca un sergent ordinar la niste racani (evident, ori PM / TL proceda identic incat te gandeai doar asa: 'Doamne, cum sa scap de aici cat mai repede?'). Nimeni nu-si punea problema: "ok, e o mizerie, hai acasa sa-l reparam". Mereu se punea problema "cum ii pacalim odata pe astia de la CNAS sa ne accepte aplicatia". Si btw, acolo nu se scria cod; se facea generare de cod cu AndroMDA / MagicDraw - generare perpetua (desi AndroMDA e recomandat doar ca startup de aplicatie). Ba era o aplicatie pe 3 nivele, ba pe 2 (am vazut expresii SQL direct modificabile din browser cu JavaScript, deci varza ca securitate).

     Sincer, Romania ar fi mult mai sigura daca nu s-ar folosi acel SIUI. Programatorii nu au avut nimic de zis acolo. Doar sa implementeze niste idei care te faceau sa te cutremuri. Management super-prost, orientat doar spre stors bani (calitate 0).
     • +3 (3 voturi)    
      multumim (Miercuri, 30 iunie 2010, 14:55)

      corcodell [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Balthar

      mii de multumiri pentru informatii dinauntru! ar trebui sa apara mai multe de felul asta! cam aveam banuiala ca asa se lucreaza, si acum imi e confirmata.
     • +3 (3 voturi)    
      Deci ... (Miercuri, 30 iunie 2010, 15:30)

      zizi_m [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Balthar

      se lucreaza la fel ca atunci cand am lucrat eu acolo.
     • +3 (3 voturi)    
      disaster (Miercuri, 30 iunie 2010, 21:30)

      boloni [anonim] i-a raspuns lui Dr.Balthar

      Daca tot zici ca stii problema din interior.

      poti confirma informatia cum ca disaster recovery centre (foaaaarrteeeee multi bani bagati acolo) nu a functionat nicio secunda in viata lui, nici macar acum, la aproape 2 ani de la acceptanta finala?

      Ca juma' din serverele achizitionate stau degeaba?

      sau ca oracle ala nu e capabil sa ruleze pe 2 masini in cluster pentru a dubla puterea de calcul? nu din cauza ca nu ar putea, ci din cauza ca au cumparat licente ale unei versiuni care nu stie sa ruleze in paralel pe mai multe masini, atacand acelasi storage. astfel ca unul din cele 2 servere alfa achizitionate la fiecare cjas sta si freaca menta degeaba?
     • +2 (2 voturi)    
      au generat script cu generatoare... (Joi, 1 iulie 2010, 17:37)

      fu secure [anonim] i-a raspuns lui Dr.Balthar

      ... atunci totul este explicabil, desi domnii de la CNAS ar trebui sa se explice cum au acceptat asa ceva. INSA, nici un cod generat asa cum zici nu va fi compliant 100% cu ORACLE pe Alpha servere. E o idiotenie dublata de maxima nesimtire. Cum au facut atunci replicarile din judete la cnas? cum au corelat modulele intre ele? asta nu se face cu script generat, ca nu e MAFALDA, e AndroMDA / MagicDraw ...
      Zau, cineva treb sa deschida pliscul si sa arate ce a inghitit!
    • +1 (1 vot)    
     siui (Miercuri, 30 iunie 2010, 14:56)

     sebi [anonim] i-a raspuns lui Delta

     Ce ziceti voi p-aci maica ? Nu a zis nimeni ca ideea unui astfel de sistem nu e buna, ba chiar extraordinar de eficienta! Dar o idee buna, pe mana unor oameni care nu viseaza decat cum sa stoarca mai multi bani de la stat, duce la asta asta: SIUI implementat de SIVECO.
     Nu cred ca mai rezista mult pana o sa crape de tot, niciun supercomputer nu-i poate salva de la implementarea proasta.
     Singura solutie e s-o ia de la 0, dar asta se va intampla tot pe banii statului, adica ai NOSTRI !!
  • +2 (2 voturi)    
   Ei taci ... (Miercuri, 30 iunie 2010, 15:27)

   zizicu [anonim] i-a raspuns lui Delta

   Deci Siveco sunt aia buni, fata de nemernicii de la Infoworld, TotalSoft?
   Gigi, lasa aburelile!!!
   Lucrez in domeniu, mai aproape de problema de cat iti imaginezi tu, si iti zic: SUNT TOTI LA FEL!
   Siveco a facut un rahat de program pe o suma imensa ca de obicei, iar ceilalti se oftica pentru ca nu au reusit ei sa dea teapa asta, si a reusit Siveco.
   Atat e de simplu.
  • +2 (2 voturi)    
   cum au scazut furtisagurile... (Joi, 1 iulie 2010, 17:26)

   fu secure [anonim] i-a raspuns lui Delta

   Pai
   1. registrul asiguratilor exista doar in teorie, in parctica propun doritorilor sa intrebe la cnas daca cnp-ul lor apare ca asigurat sau nu...Oricum dublurile si triplirile nu au fost nici acum scuturate...
   2. furtisagul nu a fost oprit , altfel nu ajungeam acum sa co-platim.
   3. cheltuielile doar au crescut si capacitatea de plata a statului doar a scazut.
   4. furtisag se cheama sa construiesti 40 de centre de date, sa le echipezi cu tehnica de calcul depasita dar scumpa, sa platesti furnizorul softului, air apoi de 10 ori aceeasi valoare ca sa asisti utilizatorii sa lucreze cu el, dupa care sa zici ca sistemul nu mai face fata, sa runci tot si sa o iei de la capat, pe alti bani.
   UHA...
 • +2 (2 voturi)    
  e-Romania (Miercuri, 30 iunie 2010, 14:26)

  Mihai [anonim]

  Va fi la fel, numai ca pe ala vom da 500 de mil. Vor aduce niste servere trimise la casat de la vreo firma din afara, le sterg de praf si le pun intr-o cutie frumoasa si cam atat. Vor schimbata interfata vreunui soft depasit si gata. Si sa nu uitam ca vor costa cat o jumatate de BMW.
  Sa nu uitam ca vor da vina unii pe altii, sts pe cei responsabili cu comunicatiile si dezvoltatorul software pe cine ii este mai drag.
 • +2 (2 voturi)    
  Hai ca-mi place forumul asta (Miercuri, 30 iunie 2010, 15:52)

  denvarel [utilizator]

  Printre altele, din comentarii, orice autoritate statala poate afla urmatoarele:
  1. Siveco sifoneaza multi bani, de ordinul sutelor de milioane de euro si face buba pe unde se duce. Mai e APIA care functioneaza prost pe solutie Siveco, poate mai veniti cu exemple.
  2. Sistemul de asigurari in sanatate era capusat cu cca 6 milioane de asigurati.
  3. Degeaba se lauda Siveco ca a gasit 6 miloane de oameni in plus, acesta era doar un efect colateral al sistemului care trebuie implementat. Softul trebuia sa mearga integral iar capusele ieseau ca uleiul la suprafata apei! Scopul sistemului nu era sa gaseasca dublurile, acestea apareau singure, scopul era gestionarea corecta a asiguratilor!
  4. Firme mari, in cazul acesta HP, ne vand vechituri la pret de supertehnologie mizand pe incompetenta celor care ar trebui sa fie specialisti in domeniu si sa faca specificatiile si receptiile corect.
  5. Nu exista o politica nationala de interconectare a sistemelor, statul ne lasa la mana dezvoltatorilor care aleg solutii dupa cum le vine lor bine. In acest caz se foloseste XML pentru transmisia de date dar standardizarea XML-ului e facuta de dezvoltator nu e facuta in caietul de sarcini; baza de date e Oracle, de ce? Nu ca Oracle e rau, dar de ce Oracle si nu PostgreSQL sau mssql, Cine a ales solutia? Dezvoltatorul. De ce dezvoltatorul? Pentru ca statul nu are nici o politica nationala in acest domeniu. Ingrijorator.
  6. Ce treaba are aici STS in transmisia de date? Securitatea trebuia facuta prin software nu prin alegerea unei singure cai de comunicatie autorizata. Avem una dintre cele mai mari viteze de conectare la internet din lume si ne bazam pe solutii de comunicare mobila a datelor? Si mai si spuneti ca s-a facut prin Zapp.
  8. Legiuitorul este varza, schimbarile dese de legislatie, prin ordin de ministru, ordonanta de urgenta, sau chiar prin legi adoptate in parlament nu tin seama de un principiu: orice modificare implica cheltuieli, merita facuta?
 • +2 (2 voturi)    
  mda, shitveco este bagata in mai multe contracte (Miercuri, 30 iunie 2010, 15:53)

  desi [anonim]

  cu statul. Pe la ~300 mil de eu

  Mai multe detalii aici:
  http://partidulpiratilor.ro/2009/piratii-si-software-ul-pentru-stat/

  De fapt astia iau licente ieftine de Windows si Office si le vand scump la stat. Dupa aia vine ceva ministru de la comunicatii si spune ca nu exista alternative pt Windows si Office si de aceea mai dau inca 100 de millioane de euro.
 • +2 (2 voturi)    
  e-Prescription ,Fisa pacientului (Miercuri, 30 iunie 2010, 16:23)

  anonymus [anonim]

  Licitatiile sunt dejaaranjate pentru e-Prescription si Fisa pacientului. Vor aparea specificatii ca din pamant se vor semna si arunca in Seap.
  In aceste conditii ASE soft..sa vina sa isi ia premiul mult dorit si toata lumea o sa fie fericita - de la Sandel la Duta
 • +2 (2 voturi)    
  of, domnule director... (Miercuri, 30 iunie 2010, 16:26)

  bogdan [anonim]

  Domnul director IT de la CNAS nu știe oare ca HP și Compaq au fuzionat? A fost un eveniment asa de mare, încât și eu, care nu lucrez in domeniu, am auzit de el...
  Asa a ajuns HP implicata in SIUI, deși a câștigat Compaq licitația.
 • +2 (2 voturi)    
  GRESEALA? sau DORINTA ASCUNSA? (Miercuri, 30 iunie 2010, 16:38)

  Bogdan [anonim]

  Anul acesta avem 19,5 milioane de asigurati si sper ca pana la sfarsitul anului sa avem 18 milioane asigurati.


  Cred ca e greseala,nu se doreste sa moara 1.5 mil de oameni, nu?
 • +1 (1 vot)    
  Teparul de la CNAS (Miercuri, 30 iunie 2010, 22:39)

  burtica [anonim]

  Consilierul Stupu e ala care a incercat sa mai dea o teapa la SIUI...cu audit ul..da n a reusit :)))

  http://www.catavencu.ro/sanatate_ca_i_mai_scumpa_decit_toate-13832.html
 • +2 (2 voturi)    
  Siui, my point of view (Miercuri, 30 iunie 2010, 23:51)

  MF [anonim]

  1. Mi s-a acrit gura inca de la prima instalare.
  A durat aproape 2 ore instalarea pe calculator.
  Pc-ul nu era de prima generatie, dar nici chiar asa. Pana s-au incarcat nomenclatoarele a durat o vesnicie.

  2. O gramada de probleme de functionare. Credeam ca pun mana pe telefon si am cu cine discuta. De unde tata, vise desarte. Singurul loc in care poti striga ceva e pe forumul siui numai ca e plin si acela cu cei "incantati" de sistem. Suportul nu e asigurat de ceva specialisti siui ci de alti useri aflati in acelasi rahat ca si tine.
  Specialistii tac...stiu ei de ce.
  No comment.!

  3. Plin de nervi, plec cu laptopul la casa de asigurari. Nici acolo nu s-au prins de ce nu merge aplicatia...
  Iar no comment

  4. In final, alta versiune (evident alte probleme).
  Instalez, plin de speranta , noua versiune.
  Dupa ce isi face update-ul singura (uau , super)
  incep sa ma intreb unde a disparut lista de medici.
  Sun la casa si sunt informat ca update-ul nu este ok si ca trebuie sa descarc manual nomenclatoarele de la alta locatie.
  No comment.

  5. Prima raportare. Nici o eroare! Uau. fericire maxima .
  Fisierul xml validat de aplicatia postata pe site-ul casei a trecut fara nici o eroare.
  Sunt sunat cateva ore mai tarziu.
  -Stiti, aveti erori in fisier.
  -Nu se poate, mie nu mi-a raportat nici o eroare.
  -Da, dar noi nu folosim aplicatia de pe site, avem alta!
  No comment...cea mai tare mi s-a parut asta. Geniala

  6. Primesc lista de erori: PARAxxx, PARAyyyy
  Caut in dreapta, stanga...Codurile mentionate de ei nu exista pe lista publicata de erori. Iarasi, telefon la casa.
  Raspuns: nu este publicata ultima versiune de erori.
  Geniali

  After all, s-a apelat la un program facut de alta firma care exporta in formatul siui.

  Concluzia:
  siui ajuta imbatranirii. Rapid si eficient
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Joi, 1 iulie 2010, 9:25)

  berceanu-videanu [anonim]

  Suma de 500 milioane euro pentru eRomania nu mi se pare deloc mare, pentru ca beneficiile sunt imense:
  http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-7121051-costel-todor-vicepresedinte-siveco-romania-suma-500-milioane-euro-pentru-eromania-nu-pare-deloc-mare-pentru-beneficiile-sunt-imense.htm

  Softul pentru alegerile europene costa 340.000 de euro. Firma castigatoare este Siveco
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-5749801-softul-pentru-alegerile-europene-costa-340-000-euro-firma-castigatoare-este-siveco.htm

  Siveco Romania va administra informatiile de pe paginile de internet ale autoritatilor de mediu
  http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-5197642-siveco-romania-administra-informatiile-paginile-internet-ale-autoritatilor-mediu.htm

  O noua solutie IT pentru administratia publica locala - iTAXCollect
  http://economie.hotnews.ro/stiri-it-2821483-noua-solutie-pentru-administratia-publica-locala-itaxcollect.htm

  Irina Socol, director general SIVECO: Primele milioane le-am obtinut din export de know-how
  http://economie.hotnews.ro/stiri-economie-2733411-irina-socol-director-general-siveco-primele-milioane-obtinut-din-export-know-how.htm

  Marile contracte cu statul, ascunse ilegal: Ford, Nokia, SIVECO
  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1008753-marile-contracte-statul-ascunse-ilegal-ford-nokia-siveco.htm

  Erori de soft sau indolente? Cum poate scapa un client de inregistrarile gresite la Biroul de Credit
  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-2210919-erori-soft-sau-indolente-cum-poate-scapa-client-inregistrarile-gresite-biroul-credit.htm

  La CNAS s-au operat reduceri doar pe Internet
  http://www.catavencu.ro/la_cnas_s_au_operat_reduceri_doar_pe_internet-14251.html

  Sanatate, ca-i mai scumpa decat toate
  http://www.catavencu.ro/sanatate_ca_i_mai_scumpa_decit_toate-13832.html

  Deloitte face audit si Siveco-i fericit
  http://www.catavencu.ro/deloitte_face_audit_si_siveco_i_fericit-13868.html
 • +1 (1 vot)    
  Duta - Siveco Mangalia (Joi, 1 iulie 2010, 11:46)

  dutulache [anonim]

  SIVECO a "castigat" SINGURELE proiecte pe finantari nerabursabile la CNAS. Pentru ca Duta are grija de prieteni....ca nu cumva altii sa faca ceva
 • +2 (2 voturi)    
  Imi cer scuze dar... (Joi, 1 iulie 2010, 20:26)

  Turingen [anonim]

  ...nu era mai simplu de cumparat acest soft medical de la o tara europeana unde functioneaza deja (Franta, Anglia) si doar tradus in romaneste?
  Va salut!
  • +2 (2 voturi)    
   românu-i tot român (Vineri, 2 iulie 2010, 15:48)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui Turingen

   păi noi cam traim in romănia și cei care lucreaza cu programul nu orea stiu engleză foarte bine, asta ar fi un motiv + că nu cred ca ar face față din punct de vedere al workflow-ului care e total dezastru în România
 • +1 (1 vot)    
  Audit ISACA (Miercuri, 22 septembrie 2010, 6:00)

  Gigi [anonim]

  45,000,000 Euro - din banii contribuabililor !!! Ai mei, ai tai si ai altora.
  Sugerez Ministerului Sanatatii (cred ca el e clientul) sa mai dea niste banuti pe audit-uri IT (recomand ISACA www.isaca.org) si dupa aceea (daca are de ce), sa plateasca facturile furnizorului (cine o fi el).

  Din cate stiu eu, munca este un proces, dar de platit, se plateste rezultatul ei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by