Infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului (ICCES) va avea intial o alocare financiara de cinci milioane de euro, apoi una in valoare de trei milioane de euro in functie de obiective, se arata in Programul National de Reforma 2011-2013 adoptat de Guvern. Prin crearea acestei infrastructuri se urmareste imbunatatirea managementului sistemelor informatice ale statului, iar primii pasi au fost facuti in luna martie 2011 prin infiintarea unui consiliu de coordonare interministerial, se mai arata in document.

Cat va costa ICCESFoto: PNR 2011-2013

Infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului roman si a centrelor de servicii informatice va fi coordonata de un consiliu interministerial, potrivit unei Hotarari de Guvern (HG) adoptate pe 23 martie anul acesta. Consiliul este format din 9 membri: un presedinte (ministrul Comunicatiilor), doi vicepresedinti (directorul STS si secretarul general al Ministerului Administratiei), secretari de stat din Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul de Finante, Ministerul Justitiei, un consilier al primului ministru si adjunctul directorului SRI.

  • "Infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului roman este infrastructura integrata de comunicatii electronice pentru schimbul de date, informatii si documente in format electronic in interiorul si intre autoritatile publice si institutiile statului, precum si pentru companiile nationale, regiile autonome si societatile comerciale aflate sub autoritatea entitatilor publice, in schimbul de date, informatii si documente informat electronic cu autoritatile publice", se preciza in Hotararea de Guvern.

In 2010 autoritatile au luat in calcul infiintarea unei Companii Nationale de Comunicatii

Despre platforma comuna de comunicatii electronice a statului s-a vorbit intens anul trecut. Pe baza unor franturi de informatii s-a vorbit despre intentia statului de a crea o Companie Nationala de Comunicatii (CNC) si chiar ministrul Vreme a declarat ca infiintarea unei astfel de companii a fost una din premisele luate in calcul.

La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, Ministerul Comunicatiilor a anuntat in premiera pentru HotNews.ro ca nu se va infiinta aceasta Companie Nationala de Comunicatii, decizie bazata pe rezultatele unui studiu in acest sens. Ministrul Vreme declara in schimb ca se va crea o platforma comuna de comunicatii electronice a statului ce va folosi resursele suplimentare de infrastructura IT din trei mari companii cu capital majoritar de stat: Comunicatii CFR, Teletrans si Radiocom, care ar putea asigura in curand 54% din necesarul de comunicatii al institutiilor statului.

In luna ianuarie din acest an, ministrul Vreme prezenta pentru HotNews.ro detalii despre un intranet al statului roman care va avea la baza Infrastructura Comuna de Comunicatii Electronice a Statului (ICCES), formata atat din retelele proprii ale statului cat si din folosirea prin inchiriere de resurse de comunicatii de la trei companii ale statului: Comunicatii CFR, Teletrans si SNR (Radiocom).