Peste doua treimi dintre romani admit ca telefoanele mobile sunt simboluri ale statutului social, iar 68% spun ca utilizarea cea mai incorecta a mobilului este in magazine sau in mijloacele de transport in comum, arata un studiu realizat de Redshift Report si comandat de Intel in Romania si alte 15 tari din regiunea EMEA. Studiul mai arata si ca peste jumatate din intervievati isi verifica cel putin o data pe zi contul de pe retele sociale. Studiul a fost realizat in luna mai, in tara au fost intervievati circa 500 de oameni.

Ideile principale ale studiului

- Aproape 80% dintre romani isi verifica dispozitivul mobil inainte de a pleca spre birou;

- 53% admit ca obisnuiesc sa scrie mesaje/emailuri in timp ce se afla in compania altor persoane;

- 68% sunt de parere ca utilizarea cea mai incorecta a telefonului mobil este intr-un magazin sau in mijloacele de transport in comun;

- Doar 9% dintre romani sunt deranjati de sunetul telefoanelor mobile in salile de cinema;

- 33% dintre romani sunt dispusi sa renunte la ciocolata, 23% la cafea, 21% chiar la partener, iar 19% la zile de concediu, decat sa traiasca o saptamana fara gadgetul mobil;

- Pentru 67% dintre romani, dispozitivul mobil este un simbol al statutului social;

- Cel mai mare "pacat" in social media este folosirea contului altei persoane pentru a face o farsa;

- 58% considera ca "tag"-ul pe retelele de socializare, fara permisiunea persoanei in cauza, este o incalcare grava a principiilor.

Romanii, cei mai mari consumatori de tehnologie mobila dimineata

Potrivit rezultatelor studiului Intel, dintre toate tarile participante la studiu, romanii sunt sunt cei mai grabiti sa isi verifice dispozitivul mobil la primele ore ale zilei. Astfel, aproape 80% dintre romani isi verifica dispozitivul mobil in fiecare dimineata inainte de a pleca spre serviciu. 45% dintre acestia interactioneaza prima data in zi cu tehnologia inainte de a cobori din pat. 26% utilizeaza echipamentul mobil in timp ce servesc micul dejun. 8% dintre romani folosesc tehnologia mobila dimineata, inainte de a face dus. 5% declara ca isi folosesc terminalul mobil in drum spre serviciu, in mijloacele de transport in comun. 15% folosesc prima data pe zi tehnologia mobila cand ajung la serviciu. Prin comparatie, media celorlalte state participante la sondaj in ceea ce priveste prima interactiune cu tehnologia mobila din zi este 67%.

Ce ii enerveaza cel mai mult pe romani in privinta utilizarii telefonului mobil in spatiul public

Potrivit rezultatelor studiului Intel, cel mai enervant este sa asistam la conversatiile telefonice ale altora in mijloacele de transport in comun sau magazine (68%). Pe cel de-al doilea loc se situeaza ringtonurile enervante sau prea puternice (61%). Pe locul al treilea, romanii situeaza tastarea in timpul sofatului (60%). Atitudinea romanilor coincide din acest punct de vedere cu cea a celorlalte popoare participante la sondajul de opinie, ale caror medii au fost 67%-67%-57%.

La nivel personal, romanii participanti la studiul Intel admit in proportie de 53% ca au trimis mesaje sau au scris e-mailuri in compania altora, inclusiv in timpul intalnirilor sau la masa. Verificarea telefonului in timpul unui film cu prietenii nu este o problema pentru romani, doar 9% dintre cei intervievati sustin ca ii deranjeaza.

Romanii, mai putin manierati ca locuitorii regiunii EMEA in utilizarea dispozitivelor mobile

40% din romanii intervievati considera ca sunt extrem de manierati in ceea ce priveste folosirea dispozitivului lor mobil. 59% sunt de parere ca isi folosesc gadget-urile in mod corect. Doar 1% admit ca sunt lipsiti de "maniere mobile". Romania se claseaza sub media celorlalte state participante la sondaj in ceea ce priveste gradul de respectare al "manierelor mobile".

Intrebati "Cum ati califica in general manierele mobile ale populatiei din tara dumeavoastra?", romanii au raspuns astfel: 8% - extrem de bune; 57% - bune, corecte; 35% - gresite. In concluzie, exista o diferenta foarte mare intre ceea ce romanii percep despre propriile maniere si cele ale populatiei din tara noastra in general. Aceasta tendinta exista si la nivelul celorlalte state din regiunea EMEA, unde procentajul la raspunsuri a fost 11%-60%-29%.

Dispozitivele mobile, simbol al statutului social

Faptul ca oamenii secolului al XXI-lea sunt din ce in ce mai conectati emotional cu dispozitivele mobile este valabil si pentru romani. Intrebati daca sunt de parere ca dispozitivele mobile sunt simboluri care fie le indica statutul social, fie au menirea de a atrage atentia, 67% din cei intrevievati au raspuns afirmativ, procent care ne situeaza intre primele locuri in topul celor 16 tari participante la studiu. Legatura emotionala cu dispozitivele mobile este atat de puternica incat nu am exagera numind-o dependenta. 33% din romani sunt dispusi sa renunte la ciocolata sau dulciuri, decat sa traiasca o saptamana fara gadgetul lor. 23% ar renunta la cafea, iar 19% la zile de concediu! 21% ar renunta chiar la partener decat sa experimenteze o saptamana fara terminalul lor mobil.

Atitudinea fata de retelele sociale

Social media, care genereaza o parte semnificativa din traficul pe dispozitive mobile, solicita, conform studiului Intel, "maniere mobile" mai exigente. Romanii considera ca cel mai mare "pacat" in spatiul social media este folosirea contului altei persoane pentru a face o farsa. 59% sunt de parere ca o incalcare a bunelor maniere in social media este dezvaluirea in exces a detaliilor personale. De asemenea, pentru 58% din romanii respondenti, a eticheta ("tag") persoane in poze neonorante fara permisiunea acestora este o alta incalcare grava a principiilor social media.

Totodata, 25% cred ca a ignora cererea de prietenie a cuiva este un gest ofensator pe retelele de socializare. 13% au aceasta parere despre utilizarea unei imagini cu copii sau animale ca fotografie de profil, iar 12% sunt de parere ca a raspunde tarziu la un mesaj, post sau tweet este dovada lipsei bunelor maniere mobile.

In ceea ce priveste timpul pe care si-l petrec pe contul de social media, 7% din romani declara ca isi verifica statusul mai mult de o data pe ora. 25% spun ca fac acest lucru mai mult de 3-4 ori pe zi, 38% o data pe zi, iar 29% o data pe saptamana sau mai rar. Procentajele raspunsurilor romanilor la intrebarile despre retelele de socializare sunt foarte asemanatoare cu cele ale celorlalte 15 tari din studiu.

Despre studiu

Studiul a fost realizat online, in luna mai 2011, de Redshift Research. In total au fost intervievate 12.761 de persoane din 16 state din regiunea EMEA. Din Romania au fost intervievate 500 de persoane, 49% dintre acestea avand varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. 40% dintre cei intervievati sunt angajati si lucreaza peste 35 de ore pe saptamana, iar 28% sunt studenti. Majoritatea lucreaza intr-un birou.