​Nokia este inca lider la vanzarile mondiale de telefoane mobile, insa in trimestrul trecut volumul de vanzari a scazut cu 20%, iar Samsung a inregistrat o crestere si este doar la cinci puncte procentuale de producatorul finlandez, arata datele companiei de analiza IDC. Nokia a pierdut trimestrul trecut pentru oara sefia in clasamentul vanzarilor de smartphone-uri, fiind devansata de Apple si Samsung, noteaza Reuters.

Livrarile de telefoane mobile in trimestrul al doileaFoto: IDC

Datele IDC arata ca s-au vandut in total 365 milioane telefoane mobile trimestrul trecut, crestere de 11% fata de perioada similara a lui 2010. Nokia a ramas lider, cu 88 milioane de terminale vandute, insa locul secund - Samsung - s-a apropiat mult, avand 70 milioane de terminale vandute. Spre comparatie, in trimestrul al doilea din 2010 Nokia vindea cu aproape 50 de milioane mai multe terminale decat Samsung, iar acum ecartul este de sub 20 de milioane.

LG a vandut aproape 25 de milioane de telefoane, Apple a trecut de 20 de milioane, iar chinezii de la ZTE au vandut peste 16 milioane unitati.

La cote de piata, diferenta dintre Nokia si Samsung este de doar cinci puncte procentuale, in timp ce acum un an era de peste 14 puncte. In acest ritm Samsung are sanse mari sa depaseasca Nokia, insa ramane de vazut cat de mult va ajuta lansarea de telefoane Nokia cu sistemul de operare Windows Phone.

La capitolul smartphone - telefoane cu sistem de operare - Nokia a pierdut pentru prima oara locul intai trimestrul trecut fiind devansata de Apple cu peste 20 milioane de smartphone-uri vandute si de Samsung cu circa 19 milioane terminale, noteaza Reuters.

Nokia a lansat in 1996 telefonul Communicator si a dominat mult timp piata smartphone-urileo. Trimestrul trecut a vandut insa 16,7 milioane unitati si declinul continua, mai ales ca Nokia nu a lansat modele care sa concureze intr-adevar cu iPhone sau Galaxy S.