​Producatorul taiwanez de telefoane inteligente HTC a dat in judecata Apple in Statele Unite ale Americii, acuzand producatorul american ca i-a folosit in mod ilegal tehnologii brevetate, informeaza BBC. HTC incearca sa obtina in instanta blocarea importurilor pe piata americana a produselor Apple. Acesta este cel mai recent pas in disputa legala dintre cele doua companii pe tema incalcarii de tehnologii brevetate, dupa ce in luna iulie din acest an o decizie preliminara a Comisiei Internationale pentru Comert din SUA a decis ca HTC a incalcat doua brevete ale Apple.

Vanzarile de smartphone-uri, motorul cresterii pietei telecom inclusiv in RomaniaFoto: Gfk

HTC a anuntat in iulie ca va face recurs la aceasta decizie a Comisiei Internationale pentru Comert din SUA , iar o hotarare finala ar urma sa fie data pe 6 decembrie de o comisie speciala.

"Razboiul" vanzarilor de telefoane mobile inteligente (smartphone-uri) a luat o noua intorsatura luni, cand Google a anuntat ca a ajuns la un acord pentru a cumpara cu 12,5 miliarde dolari compania producatoare de telefoane mobile Motorola Mobility.

Achizitia Motorola Mobility (MMI) ar putea oferi o mai mare protectie in aceasta disputa a brevetelor de inventie pentru toti producatorii de terminale Android.

"Portofoliul de patente MMI va ajuta cel mai probabil Google sa protejeze producatorii de terminale mobile care folosesc sistemul de operare Android impotriva litigiilor cu Apple si Microsoft", se mentioneaza intr-o nota a firmei de cercetare Bernstein Research, citata de BBC.

Motorola, Nokia, HTC, Apple, Google si Samsung sunt implicate in prezent in unul sau mai multe procese pe tema incalcarii anumitor tehnologii brevetate.

Vanzarile de smartphone-uri au readus pe crestere piata telecom din Romania in trimestrul doi din 2011

Faptul ca vanzarile de terminale de tip smartphone reprezinta motorul cresterii pietei de telecomunicatii se poate remarca inclusiv in Romania. Un studiu dat publicitatii marti de GFK arata ca in trimestrul doi din acest an, vanzarile de telefoane mobile au revenit pe un trend ascendent, crescand cu 7,8% fata de acelasi trimestru din 2010, pana la 42 de milioane de euro.

Cresterea s-a datorat "exclusiv smartphone-urilor", mentiona analiza GFK. De notat ca anul trecut, sectoarele telecom si echipamentele de birou au avut un declin record al vanzarilor, de peste 30% comparativ cu 2009.