
UE si SUA sunt in plina negociere a TTIP, un acord - mamut de comert care ar putea schimba fundamental modul in care se fac afaceri nu doar in cele doua blocuri economice, ci pe plan global. Elena Bryan, oficial al Misiunii SUA pe langa UE, este membru al echipei americane de negociere. Cititorii HotNews.ro ii pot adresa intrebari pe teme legate de TTIP pana luni, 20 octombrie.
- Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
- Nu adresati mai mult de doua intrebari, pentru a permite accesul la dialog cat mai multor cititori
- Intrebarile care nu au legatura cu tema nu vor fi aprobate
Nu credeti, din cauza importantei covarsitoare a acestui acord, ar trebui o popularizare si o explicare mai ampla a acestuia ?
Astfel se pot prentampina toate zvonurile rautacioase si propaganda anti-acord a tuiror ruvoitorilor.
2. Cata vreme textul nu este public in mod oficial, toate discutiile care se poarta ar trebui sa se poarte doar plecand de la declaratiile oficialitatilor asupra scopului si consecintelor tratatului ?
2. Contine acest tratat prevederi cu care publicul nu ar fi de acord si din acest motiv este secret? Daca nu, atunci sa vedem textul tratatului in totalitate, si asta, inainte de a-si da Europa acordul.
Cum va reglementa acest acord cazurile, cand exista diferente majore in reglementari cu privire la continutul produselor - de exemplu, produse cosmetice pot contine benzoat peroxid in SUA, si in UE aceasta substanta poate fi vanduta doar ca medicament (si ce crema medicala oribila!, comand acest produs tocmai din SUA) ? Sau in cazul de produse modificate genetic, care majoritatea sunt interzise in UE?
Va rog sa transmiteti oficialilor nostrii UE, ca noi asteptam cu nerbadare acest acord, in speranta ca vom avea acces mai facil la produsele americane si nu vom mai plati impozite duble si taxe vamale pentru produse, care, din pacate, lipsesc pe piata UE sau sunt foarte scumpe aici.
Multumesc, Silvia Grigoras.
2. De ce intra in discutie resursele energetice care ar trebui puse la dispozitie neconditionat de statele membre, daca n-ar fi vorba de firme precum Chevron care doresc sa faca exploatarea gazelor de sist pe teritoriul UE?
2. Does the TTIP foresee a removal of labour barriers between the US and EU at a later stage?
2. De ce intra in discutie resursele energetice, "
2. Cite companii sau entitati comerciale din tarile UE au activitati specifice in USA si Canada si daca acestea folosesc resurse minerale ale acestor state ( USA , Canada) ?
2. Acest acord este sustinut in unanimitate de mediul politic si de afaceri din Statele Unite?
Urmărește SUA să beneficieze de necondiționat de resursele din UE?
Putem să reducem barierele tarifare din calea comerțului fără a semna un alt acord? Aceste bariere tarifare nu pot fi scoase din actualul acord/ acorduri?
De ce trebuie introdus ISDS-ul? Corporațiile trebuie protejate de orice riscuri? A face o afacere implică un risc.. dacă eliminăm riscul de a ieși în pierdere... Investiția mai e investiție ?
Daca DA, cum vor fi acestea resimtite de catre omul de afaceri din UE si resepctiv cel din USA si care este nivelul la care sunt acestea estimate?
Multumesc.