Majoritatea romanilor si a tuturor cetatenilor din statele membre ale Uniunii Europene sustine incheierea unui Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), intelegere care este negociata in prezent intre Comisia Europeana si guvernul SUA, releva un sondaj de opinie Eurobarometru publicat in decembrie 2014.

Perceptia europenilor fata de TTIP - EurobarometruFoto: Hotnews

Potrivit sondajului efectuat de Comisia Europeana, la nivelul intregii UE, 58% dintre respondenti au raspuns afirmativ la intrebarea "Sunteti pentru sau impotriva unui acord de liber schimb si investitii intre UE su SUA?". 25% dintre cei chestionati si-au exprimat opozitia fata de un TTIP, iar 17% au raspuns "nu stiu".

Pe state membre, in Romania si in fiecare dintre alte 24 de tari ale UE, majoritatea cetatenilor sunt de acord cu un tratat comercial si de investitii Bruxelles-Washington, mai releva sondajul european.

In trei dintre statele membre UE majoritatea cetatenilor s-au declarat impotriva unui TTIP: Austria (39% "pentru" vs. 53% "contra"), Germania (39% "pentru" vs. 41%) si Luxemburg (40% "pentru" vs. 43% "contra"), potrivit cercetarii.

Sondajul a fost realizat in perioada 8-17 noiembrie 2014, arata Comisia.

Citeste si:

Raportul CE confirma: Oponentii TTIP au inundat, cu raspunsuri-sablon negative, consultarea publica privind protectia investitorilor. Romania - prezenta redusa in dialogul pe ISDS