Analiza: Esecul TTIP, semn al dezintegrarii UE. Romania si alte state din est sunt ingrijorate, in timp ce tarile din vest resping acordul SUA-UE, pe fond electoral.
Negocierile dintre Comisia Europeana si guvernul SUA pentru Parteneratul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) "au esuat de facto, desi nimeni nu recunoaste cu adevarat acest lucru", a declarat duminica trecuta, pentru televiziunea ZDF, vice-cancelarul german Sigmar Gabriel, citat de Deutsche Welle.
La randul sau, Franta va cere in septembrie Comisiei Europene sa opreasca negocierile cu guvernul SUA, a anuntat marti secretarul de stat pentru Comert Exterior francez, Matthias Fekl, citat de AFP.
Pentru Romania si alte state UE est-europene - Polonia, Statele Baltice, Cehia, Slovacia - esecul negocierilor TTIP anunta, de fapt, dezintegrarea Uniunii Europene, acesta fiind principalul lor motiv de ingrijorare, considera analistul roman Antonia Colibasanu, de la Geopolitical Futures.
"Pentru statele membre UE din est, vestea nu este deranjanta pentru ca negocierile au esuat de facto, ci pentru ca o astfel de stire se refera la dezintegrarea de facto a UE" - scrie Colibasanu.
Ea vede aici slabirea tot mai accentuata a puterii blocului comunitar pe fondul revirimentului discursului nationalist in Europa de Vest.
Analistul publicatiei americane pune aceste miscari anti-TTIP ale guvernelor de la Berlin si Paris in contextul electoral dominat de discrusul extremist si nationalist.
"Franta si Germania vor avea alegeri generale anul viitor, iar TTIP a devenit un subiect de campanie. Tabara germana anti-TTIP, (diverse organizatii non-guvernamentale si partidul nationalist Alternativa pentru Germania) a anuntat un protest mare pentru 17 septembrie atat impotriva TTIP cat si a Acordului economic si comercial UE-Canada (CETA). In Franta, presedinta Frontului National, Marine Le Pen, a fost politicianul cel mai direct impotriva acordului, numindu-l o <<bomba atomica>> pentru economia franceza. In luna aprilie, ea a cerut presedintelui francez Francois Hollande sa refuze sa negocieze" - scrie Colibasanu in analiza sa "Franta si Germania fac apel la stoparea negocierilor pentru liber-schimb".
"Cum partidele traditionale concureaza cu partidele eurosceptice aflate in crestere, ele trebuie sa se adapteze si sa raspunda public. Brexitul a invatat partidele politice din intreaga Europa ca trebuie sa asculte mai mult opinia publica si mai putin elitele" - mai noteaza ea.
Analistul roman observa o diferenta majora intre abordarile statelor est-europene si ale celor vest-europene in ceea ce priveste relatia cu SUA. In timp ce in Germania si Franta coalizarea impotriva TTIP urmareste sa arata alegatorilor ca UE nu se incovoiaza in fata Americii, in Est, majoritatea guvernelor sustin TTIP: Statele Baltice, Polonia, Cehia, Slovacia si Romana mai ales.
"Pentru aceste tari, stabilirea unor relatii comerciale cu companiile si investitorii din SUA nu este doar un avantaj pentru dezvoltarea economica, ci si pentru asigurarea securitatii strategice si a relatiilor militare. Perceptia riscului de securitate este din ce in ce mai diverita in Europa de Vest fata de cea din Europa de Est. Occidentul este preocupat de probleme de securitate interna referitoare la terorism, in timp ce Estul vede Rusia ca principala amenintare de securitate" - crede analistul Geopolitical Futures.
Ce inseamna "lasatul la pret" numai negociatorii si cei informati despre acest subiect stiu.
Inca odata trebuie sa multumim conducatorilor britanici iubiti pentru referendumul minunat pe care l-au organizat si care, vorba "premieresei" Theresa May, se va umple de "succesuri": "Brexit means Brexit, and we're going to make a success of it" si nici nu va fi un al doilea referendum, dar va fi un acord cu Uniunea Europeana de va sta motanul de la Downing Street 10 in coada. Vorba asta, "Brexit means Brexit, and..." Theresa May o spune de doua luni, ca o placa de patefon zgariata ce se repeta la infinit.
Pana una-alta a fost un "brainstorming" al guvernului Majestatii Sale pentru a gasi calea cea mai de succes pentru a iesi din UE, poate la anul, poate la multi ani.
E bine ca dupa doua luni guvernul are motoarele turate la maxim, ba martori aflati in preajma cladirii in care avea loc "furtuna" au simtit miros de creier ars, semn ca "se munceste" in acest sens. Sunt convins ca deja stie toata lumea ce are de facut in guvern si succesul nu va intarzia sa apara. Daca nu anul acesta, poate la anul, sau poate peste cativa ani, nu conteaza, doar nu e graba.
Si daca e Brexit, musai Brexit means Brexit si "succesurile" sa apara cat de curand.
Daca Uniunea Europeana nu mai vrea TTIP, inseamna ca e de bine: isi permite sa dea cu flit.
Sunt curios, insa, cum va negocia Regatul Unit cu Statele Unite si ce "succesuri" vor fi pe cale sa produca. Se pare ca secretul sta in "brainstorming".
Cat despre mancare, nu sunteti obligati sa cumparati mancare americana, luati-o pe cea de la romani, fara niciun certificat de calitate...:)
Sau calitatea vietii...locul 16..o zice The Economist, nu eu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Where-to-be-born_Index
Dar speranta de viata? CIA (aia care te spioneaza din cand in cand) pun USA pe locul 43
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2102rank.html
Deci, nu stiu cu cati ani suntem in urma lor, dar se traieste mai bine in Europa (in Vest ce-i drept).
Bati si tu campii, strugurii sunt acri, iar voi toti niste mioritici frustrati si natinalisti-rusofoni. Ca sa nu va spun loseri...
O buna intrebare la care administratia Obama nu a gasit raspunsul.
Iar daca Donald Trump ajunge presedinte, izolationismul va deveni politica de stat in America.
Incepand cu Administratia Nixon toti presedintii americani au favorizat marile corporatii in detrimentul clasei de mijloc care de-abia isi trage sufletul, cu toate ca gurile rele spun ca ea, clasa de mijloc, nici nu mai exista in America.
Sistemul de sanatate si protectie sociala sunt la concurenta cu cele ale tarilor din lumea a treia, iar saracia a devenit endemica, atingand cote alarmante.
Compari sistemele de sanatate si asistenta sociala din Europa cu cele din America? Pai nu faci decat sa pui Statele Unite intr-o lumina cat se poate de proasta.
Cine bate campii, capitalistule, ca sa nu-ti spun... pe nume?
http://economie.hotnews.ro/stiri-ttip-21086143-numarul-doi-guvernul-american-agricultura-pentru-sua-este-inacceptabil-sistemul-european-protectie-produselor-traditionale-organismele-modificate-genetic-sunt-solutie-pentru-hranirea-populatiei-plus-p.htm
Ce treaba are avansul economic si militar al Americii cu refuzul Uniunii Europene de a incheia o afacere proasta?
Da, poti compara marfa europeana cu cea americana, plecand chiar de la mancare, de ce nu? De unde-ti faci cumparaturile: de la stana, sau de pe marginea drumului, pentru ca nu se intelege de unde vine "greata" pentru tot ce este european in general si romanesc in particular?
Ai ramas setat pe faptul ca USA este buricu' pamantului si din fundatura asta nu te mai scoate nimeni nici cu know-how-ul american.
Du-te invartindu-te in America sa te umpli de know-how si sa evoluezi cu vreo 50 de ani economic si militar.
Ia-ti mancare de-acasa (cu certificat de calitate, evident, sa nu bati drumu' degeaba), dar nu uita sa-ti cumperi pe langa o mandrete de casa de carton si o pusca, : acestea-s primele semne ca America este cu 200 de ani inaintea Europei la... civilizatie.
Mult succes!
Daca vrei sa-ti vinzi masina, de exemplu, iar prietenul tau iti face o oferta de ne-acceptat, ce faci: i-o vinzi oricum numai pentru ca sunteti prieteni?
In ultimii 20 de ani companiile americane au platit amenzi de miliarde de euro pentru ca au incalcat legislatia europeana anti-monopol si anti-evaziune fiscala, ultimul exemplu este Apple in Irlanda si care trebuie sa plateasca acum 12 miliarde € Uniunii Europene.
TTIP in varianta dorita de americani ar insemna legalizarea acestor golanii, ceeace este inacceptabil pentru UE.
Tratatul acesta va fi finalizat pana la urma, dar nu asa cum vrea partea americana.
Si eu sunt pro-american, dar in primul rand sunt european: e mai aproape camasa decat paltonul.
Sa vina americanii cu o intelegere benefica si pentru Europa si mai discutam.
Faptul ca partea europeana nu are acces la toate documentele e ceva de-a dreptul meschin. Adica ei vor sa semnam ceva ce nu cunoastem.
Dl presedinte de la Elysee (cel cu frizer de 10.000 euro/luna, dar asta nu-i deranjeaza pe militantii anti-TTIP) o refuza public pe "fascista" Marine Le Pen, iar dna Merkel nu baga in seama "xenofobii" din AfD.
Acum se face exact cum vor Frontul National si Alternativa pentru Germania. Fara explicatii clare din partea celor doua mari tari ale UE.
E normal sa avem o banuiala legata de teama pierderii unor alegeri, acele partide "populiste" par sa aiba mare succes in Europa Occidentala, valul "extremismului" si "euroscepticismului" de acolo ne vine!
Hollande e izolat pe plan intern, are o concurenta dura chiar in propriul partid contra realegerii sale. Si sondajele arata ca va fi invins oricum de Marine Le Pen.
Iar CDU se pare ca va pierde urmatoarele alegeri regionale din cauza AfD.
Cine are de castigat totusi de pe urma unui esec al crearii unui spatiu economic comun occidental?
Activistii anti-americani, desi recunosc ei insisi ca negocierile si clauzele TTIP sunt secrete, deci prin definitie, habar nu au despre ce e vorba, afirma ca de castigat au consumatorii europeni. Cum? Neavand acces liber la produse si servicii americane mai ieftine? Fiind "protejati" din oficiu contra unor produse de calitate presupus mai proasta?
Alti mari castigatori, de data asta foarte clar si sigur, sunt Rusia si China, puteri economice care prefera o UE in genunchi, slabita si divizata si o USA cat mai departe de Europa si cat mai putin interesata de UE.
Tot castigatori siguri, chiar pe termen scurt, sunt miscarile populiste si extremiste din toata Europa, care vor putea acum sustine ca au avut "dreptate" denuntand prostia, incompetenta si coruptia politicienilor din partidele traditionale aflate la guvernare in Europa vestica.
Indirect, un Occident divizat convine si expansiunii islamice.
Gen "da ma, v-ati obisnuit sa auziti ca ala e cel mai bun, dar eu, cu inteligenta mea fina, am vazut ca exista niste outsider-i care il depasesc pe No.1, dar pe care propaganda nu ii baga in seama, din niste interse ascunse, pe care eu am reusit sa le descifrez. prostilor!"
Hence, da-te anti-american...
Apropos de mancare...in US exista lanturi de hipermarketuri (cu suprafata comparabila cu Auchan sau Carrefour sau Cora) care comercializeaza EXCLUSIV mancare; de ex. Stop&Shop.
Intr-un astfel de magazin cam 50% din mancare (cel putin) este 100% naturala, iar 10-15% este bio (organica in terminologie americana). Inchipuiti-va ca intri in Cora si ai vreo 8-10 culoare cu mancare bio. Chipsuri, ciocolata, inghetata, carne, fructe si legume, lactate.
Ai zone care promoveaza mancare produsa de ferme locale, deci practic branduri care difera de la o regiune la alta.
Ce sa zic, visul oricarui hipster roman se intampla in US acum.
Totul tine de faptul ca trendul bio este puternic trend ascendent in US. Inca mic, dar puternic ascendent.
Pana si WalMArt-urile au inceput sa bage un colt de bio; oarecum similar cu ce gasesti prin hipermaket-urile noastre.
Probabil s-au saturat si americanii de mancarea ieftina si super-procesata.
Si cum cererea dicteaza oferta, iar intreprinzatoruol american miroase imediat profitul, s-a adaptat imediat.
Basmul asta cu conspiratia corporatiilor americane care si-au dat mana sa otraveasca planeta dovedeste o neintelegere flagranta a mecanismelor economice de baza.
Iar prostia se plateste scump.
Industria s-a mutat in Mexic si China, asa ca somajul si saracia au atins nivele record in USA.
TTIP nu este pe placul Uniunii Europene pentru ca aceasta are alte standarde.
Produsele organice incep sa aiba cautare si in America, dar in Europa ele au fost prezente tot timpul: cam asta-i diferenta intre No.1 si No.2.
Diferenta intre McDonald's si un restaurant select.
"Marii castigatori" Rusia si China sunt in criza economica profunda, Rusia din cauza pretului scazut al petrolului si China din cauza "supra-incalzirii" economiei.
Uniunea Europeana nu este divizata, asa cum insinuezi, ci exista pareri divergente in ceeace priveste emigratia, spatiul Schengen si moneda unica. Si este normal sa fie asa, pentru ca este vorba de 28 de state care au diverse pozitii despre aceste probleme. Marea Britanie nu a parasit inca Uniunea Europeana, cu toate ca premierul Theresa May spune ca aceasta se va petrece negresit, dar fara sa mentioneze decat vag o data cand se va declansa art. 50: "Nu anul acesta".
Probleme exista asa cum au existat inca de la formarea Uniunii si vor exista tot timpul. Important este ca Uniunea Europeana ramane a doua putere economica mondiala, cu, sau fara Marea Britanie, cu, sau fara TTIP.
O imensa majoritate a fugit din tara nu pt. a avea "3 gratare la masa" ci pt. ca pur si simplu nu mai aveau loc de munca sa castige o paine, sau aveau lefuri de rusine (medicii).
Opinia Vestului despre RO, azi, e mult mai proasta decat in vremea RSR.
Si ethosul nostru e de vina.
Cei din tara au acum DNA, iar cei dinafara, asa cum ai spus, au plecat la disperare, nu sa doarma la umbra deasa.
Daca lucram putin la "ethos", nu vor mai fi probleme. Deja se simte in comentarii ca romanii respira alt aer: "(noi, europenii) nu vrem emigratie, dar vrem TTIP" este altceva decat "nu ne vindem tzara".
Tot raul spre bine.
Caci daca pe Videanu si Udrea, banuiti, dar nedovediti, i-ai gasit ca exponenti ai coruptiei in Romania, fii atent sa nu te bata pe tine ce-l invocat.
Lasa dreaqului Haznaua 3, si iesi la plaja :P
Tara nu mai este in pragul colapsului, e deja pe fundul prapastiei. Zeci si sute de milioane de euro din banii nostri se duc in gauri negre. Investitii facute doar de dragul spagilor, iar altele necesare, facute fara nici un fel de cap. Construim dezastre, oamenii mor la propriu in spitale, care spitale stau si ele sa cada. Cele care au facut dotari, stau goale din lipsa de personal, reactivi etc etc etc...Dezinfectam cu apa chioara si punem nisip in loc de asfalt..Construim parcuri in care nu mai stau nici cainii vagabonzi.
In schimb da, avem crestere economica, si mall-uri.
TTIP era doar o metoda prin care corporatiile din US ajungeau sa controleze si guvernele din Europa. Noroc ca cei din vest sunt mai informatii, ca in romania nu are nimeni habar de ce ar fi insemnat acest dezastruos tratat.
A, probabil "de la cei din vest". Deci sigur nu din est...
Doar baga in google 'ttip leaks' si ai sa gasesti jdemii de surse.
http://economie.hotnews.ro/stiri-ttip-21086143-numarul-doi-guvernul-american-agricultura-pentru-sua-este-inacceptabil-sistemul-european-protectie-produselor-traditionale-organismele-modificate-genetic-sunt-solutie-pentru-hranirea-populatiei-plus-p.htm
Ceea ce nu pricepe analistu' lu' peste e ca TTIP nu e NATO...ce treaba are economia cu siguranta militara????
"stabilirea unor relatii comerciale cu companiile si investitorii din SUA nu este doar un avantaj pentru dezvoltarea economica, ci si pentru asigurarea securitatii strategice si a relatiilor militare."
Daca statele sus mentionate chiar cred asta, inseamna ca mai bine sa iasa din UE, sa isi faca propriul cartelutz si sa astepta sa vina America sa-i salveze de la "inec".
Mie unul, chestia asta imi suna santaj!...asa ca raman la ce am spus mai sus....thanks but ...no, thanks!
https://en.wikipedia.org/wiki/Marshall_Plan
Singurul lucru care se va dezintegra va fi puntea dintre cei doi neuroni ai Antoniei Colibasanu.
au facut un mare "deranj" pe continent, sustinand invazia islamica, iar acum incerca sa dreaga busuiocul cu ochii pe ce doreste opinia publica.
daca in cazul TTIP, s-ar fi depus macar 10% din efortul depus pt. a convinge cetatenii europeni ca islamul face bine civilizatiei europene, probabil ca altfel ar fi stat lucrurile.
sustii invaiza islamica, sustii legaturile cu putin (v. declaratiile lui Juncker, slugoiul lui Merkeloglu-bey) si scuipi pe aliatul american.
cretini patentati.
Mai copii, trageti invataturi din intelepciunea romaneasca: nu mor caii cand vor cainii.
Fondul populist si extermist este alimentat de criza migratiei, care, vrei nu vrei, s-a suprapus peste negocierile TTIP. Americanii au luat 10000 de refugiati in timp ce UE a luat 1,5 milioane. Pe deasupra, firmele americane instalate in Irlanda nu platesc taxe pe profit in UE.
De remarcat ca statele estice sunt in UE doar din motive economice. Altfel, datorita neincrederii generata de istoria pre-tehnologica (pre 1990) ele si-ar dori mai degraba sa fie parte din SUA.
Analist impartial, cu loc de munca impartial avand pareri impartiale publicate impartial intr-un articol impartial.
1. Socialistii din EU stiu ca nu au o economie atat de competitiva ca economia US (ca exemplu banal, in Franta se iau CEO ostatici daca nu se maresc pensiile...etc...);
2. Germania (cel mai mare opozant al TTIP) are o economie lovita la greu de fraude (VW, Deutsche Bank, Bosch....etc...companii "simbol" in DE);
3. Cei mai importanti opozanti ai TTIP-ului sunt cei mai buni prieteni ai lui Putin (DE, FR, IT).
Pe de alta parte, este ffff greu sa nu observi ca "triumviratul victorios si salvator" din UE (DE/Hitler, Italia/Mussolini, Vichy/Franta) a reusit prin politicile pline de succesuri, sa scoata din EU fix tarile care au salvat EU in cele mai dificile momente (WW2 si Cold War). Da, este vorba de UK si US. Bravo sclavilor socialisti, bravo sclavilor lui Putin.
si stiu despre ce vb pt ca l-am citit spre deosebire de tine
Unirea Atlantiei sau sa rasei albe se va realiza doar cand Marele Trib al Celtilor sau UK/US si Marea Uniune a Slavilor sau Rusia si Marele Trib al Vikingilor sau Europa se vor intalni si se vor uni din nou
sa avem mare grija, americanii ne ajuta atat timp cat putem servi intereselor ... in rest ...suntem carne de tun la fel cum am fost si pt nemti si rusi ...
daca nu ne vedem interesul national o sa ajungem mai rau decat suntem ... doar asta s-a urmarit ...tara cu resurse - pradata de tradatori si interese externe .... traiasca kgb ul si avh ul ....
România are un parteneriat puternic spre foarte puternic cu SUA. Doar ca SUA nu știu pe unde e localizata Romania si, surpriza, mai i se impun si vize pentru cetățeni. Deci foarte puternic parteneriat.
Sa nu mai spunem ca un acord economic din moment ce o țara are vize e un nonsens total. Dar analiștii ăștia de duzina ....
In sectorul economie?
Unde? Da mi si mie un exemplu, te rog.
Tind sa cred ca ala a fost comentariul autorului, ceea ce e chiar misto de fapt ;) :D
De UNDE ii gasiti, mai, frate, pe acesti asa-zisi "anaalisti"? Mai aveti multi din astiaaa...? >:
Asta una la mana... Doi la mana:
2. PIB UE 2015 -> aprox. 16500 de miliarde USD, PIB produs de aprox. 500 mil. de suflete.
PIB SUA 2015 -> aprox. 18000 de miliarde USD, produs de aprox. 300 mil. de indivizi.
Ce se observa:
1. Conform teoriei lu Marx SUA vor deveni in curand nefrecventabile... :-)))
2. UE este genu de hazna unde o fosta procuroare comunista sau un fost membru al comitetului central al partidului comunist al uniunii sovietice, ca sa iau doar 2 exemple la intamplare, au reusit sa ajunga pe pozitii babane cu lovele la fel de babane in buzunar.
Concluzie: rogu-te Doamne sa-i dai rumanului mintea cea de pe urma. :-)))
"In anul 2014, volumul schimburilor comerciale atat pe partea de bunuri, cat si pe cea de servicii a fost de aproape 1.100 de miliarde de dolari. Cele 28 de state UE au importat de la americani marfuri si servicii de 495 de miliarde de dolari si au exportat de 587 de miliarde de dolari in SUA. Asadar, avantaj de 91 miliarde dolari pentru UE."
Cat priveste PIB-ul la numarul de suflete stai calm...ca numarul saracilor din US (homeless) depaseste cu mult numarul saracilor din UE, fie si daca ii adunam pe toti sarantocii din Cucuietii din deal.
nu ai auzit niciodată pilda cu media : stai cu un picior în apă îngheţată iar cu celălalt în apă fierbinte, dar în medie stai comfortabil ???
La fel, in America poti merge oriunde la buda fara sa platesti, si e plin de ele peste tot, pana si in buricul muntilor sunt niste toalete Strat Trek. In Romania in munti e plin de kkti peste tot si juma din populatie isi face nevoile intr-o groapa in pamant, chiar in in Bucuresti, capitala europeana.
am evoluat. stim sa ne informam din surse alternative. cunoastem cel putin o limba de circulatie internationala.
nu mai suntem influentati de articole comandate.
renuntarea la acordul ttip este un act de stabilitate, consolidare economica regionala.
vrea cineva sa fie hranit de monsanto?
O RO fara o UE si fara o relatie stransa, puternica, cu USA risca sa ajunga in mainile nebunilor - caci sunt multi in tara si prin vecini (tzar, sultan, s.a.m.d.)
Imbunatatirea relatiilor economice cu sau fara TTIP, preferabil prin TTIP, oferea o garantie si mai puternica RO. Si asta este valabil si pentru celelalte tari mai mici din Europa.
M-am uitat pe schimburile economice dintre USA si tarile din Europa - sa stiti ca singurele care nu pierd sunt Germania si Franta, restul ies pe minus in lipsa acestui acord. Franta si Germania poate au doar de aparat niste interese care nu sunt întotdeauna onestre - vezi scandalul cu auto... Baieti fini nemtii astia - ne lucreaza pe la spate - ca noi sa avem impresia ca este cu mult mai bine fara TTIP.
NU este bine fara TTIP pentru ca jandarmul mondial intra si in dosarele economice si cred ca era benefic pentru cei mici si expusi cum este RO.
Jocul celor mari nu este si jocul celor mici.
Brexit-ul a fost posibil tocmai pentru ca existat clar un lobby de a scoate UK din UE.
Avea de castigat UK daca isi pastra statul de stat membru si in acelasi timp UE avea de castigat daca pastra UK in UE, dar unii, ca nu voi sa ii nominalizez, ca sa nu ma repet, au jucat strans si au castigat in azvârlirea in afara a UK - totul bazat pe informatii deformate/trunchiate - culmea, cele cu care se putea sustine iesirea din UK nu au fost prezentate.. -
Tristutz si macar daca am invata ceva din Brexit
Pacat ca intelegem greu si uitam repede.
Multumesc.
In plus, autorul bate campii, esecul TTIP arata exact coalescenta statelor din UE.