Ministerul Agriculturii oferă autorizații temporare pentru utilizarea insecticidelor de tipul neonicotinoidelor la semințele de porumb și sfeclă de zahăr

de N.O.     HotNews.ro
Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, 17:28 Economie | Agricultura


Lan de porumb
Foto: pixabay.com
Începând cu 20 ianuarie, fermierii pot depune la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) cereri de autorizare temporară pentru utilizarea unor produse pe bază de substanțe active din categoria neonicotinoidelor la tratarea semințelor de porumb și de sfeclă de zahăr.

"Pentru campania de primăvară 2020, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în conformitate cu art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, autorizează utilizarea în situații de urgență a unor produse pe bază de substanțe active din categoria neonicotinoidelor la tratarea semințelor de porumb, precum și utilizarea în situații de urgență a semințelor de sfeclă de zahăr tratate cu un produs de protecția plantelor pe bază de neonicotinoide", arată MADR într-un comunicat, potrivit Mediafax.

Autorizațiile temporare reprezintă instrumente legale pe care statele membre le au la dispoziție pentru a asigura fermierilor accesul la produse pentru protecția plantelor în situații unde există risc fitosanitar asupra culturilor.

Raportat la numărul de autorizaţii temporare acordate de statele membre UE, în perioada 2008-2018, autorizațiile temporare emise de România reprezintă aproximativ 1,3% din numărul totalul de autorizații temporare acordate în Uniunea Europeană, mai spune MADR.

Ministerul mai informează că perioadele pentru care acordă autorizațiile temporare sunt: 20 ianuarie - 1 mai 2020 în cazul tratării şi utilizării semințelor de porumb şi 20 ianuarie – 18 mai pentru utilizarea semințelor tratate de sfeclă de zahăr.

MADR arată că decizia vine în urma solicitărilor Asociației Producătorilor de Porumb din România, a Federației Naționale PRO AGRO și a Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, în contextul următoarelor elemente:

- în prezent, în România nu există nicio altă alternativă viabilă pentru tratamentul semințelor de porumb care să împiedice pierderile de producție din cauza atacurilor dăunătorilor de sol ”Tanymecus dilaticollis” și ”Agriotes spp.”, care afectează suprafețe de peste 2 milioane hectare, cu tendințe de extindere, cu densități foarte mari pe metru pătrat și care nu pot fi combătuți prin tratamente în perioada de vegetație;

- nici pentru sfecla de zahăr nu există alternative pentru tratarea semințelor împotriva dăunătorilor “Bothynoderes punctiventris”, „Chaectonema tibiali”, ”Tanymecus dilaticollis” și ”Agriotes spp.”, și în acest context neutilizarea semințelor tratate cu neonicotinoide va determina pierderi importante de producție de circa 35%-38%, existând riscul de abandonare a culturii de către fermieri. Sfecla de zahăr nu este o plantă atractivă pentru polenizatori deoarece nu produce inflorescență și nici polen în perioada de creștere până la atingerea maturității tehnologice necesare pentru producția de zahăr.

"În concluzie, unica soluție pentru controlul eficient al acestor dăunători este în prezent tratamentul semințelor cu insecticide pe bază de neonicotinoide. Tratamentele cu insecticide efectuate în perioada de vegetație pot duce mult mai ușor la unele incidente de mortalitate a familiilor de albine și poluare a mediului înconjurător.Ținând cont de potențialul ridicat de atac al dăunătorilor de sol și luând în considerare faptul că nu există soluții care să permită menținerea competitivității fermelor din România, până la identificarea unor alternative chimice, este imperios necesară utilizarea de sămânță tratată în zonele și pe suprafețele unde fără o astfel de soluție culturile de porumb și sfecla de zahăr ar putea fi compromise", arată Ministerul Agriculturii.

În ceea ce privește culturile de floarea soarelui, MADR mai precizează că în acest an nu va acorda autorizații pentru utilizarea în situații de urgență a produselor de protecție a plantelor pe bază de neonicotinoide pentru tratarea semințelor de floarea soarelui.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5089 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Pacat (Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, 17:39)

  alt.cineva [utilizator]

  In epoca in care mor albinele la nivel global, in mare parte din cauza neonicotinoidelor (fapt dovedit, motiv pt care sunt interzise), in Romania se aproba folosirea lor.
  Trist.
 • +1 (1 vot)    
  adieu les abeilles... (Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, 18:22)

  demaGOGU [utilizator]

  ...l'agriculture intensive a pris le dessus!
 • +1 (1 vot)    
  Lacomie criminala! (Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, 21:12)

  unins [utilizator]

  Au facut cumva studii sau au certitudinii in legatura cu zonele unde există risc fitosanitar si reprezinta o urgenta? Acum toti vor cere autorizatii temporare. Trebuie inteles clar ca in afara de albine, efectul otravitor al acestor substante se va produce din plin asupra oamenilor. Spor la cancere!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by