Ministrul agriculturii: În unele județe, suprafețele declarate calamitate de secetă sunt mai mari decât cele însămânțate
”Proces verbale de constatare a pagubelor, din înștiințări făcute de către fermieri, sunt pentru 1,6 milioane de hectare calamitate, din care s-au verificat 941.000 de hectare”, a spus Oros într-o conferință de presă.
”Aceste echipe lucrează încontinuu, și sâmbăta și duminica, pentru ca până la sfârșitul lunii mai să avem încheiate aceste procese verbale iar pe 15 iunie să avem sintezele, să știm cum să facem despăgubirile”, a adăugat ministrul.
Adrian Oros a spus că vrea să facă un apel către fermieri și, mai ales pentru cei care fac parte din aceste comisii de constatare, ”pentru că în unele județe suprafețele consemnate calamitate se apropie sau depășesc suprafețele raportate în toamnă ca însămânțate”.
Fie în toamnă s-au raportat greșit acele suprafețe, fie echipele care constată și consemnează în procesele verbale nu își fac întotdeauna treaba, a adăugat ministrul.
”Vrem să-i despăgubim pe toți cei care sunt păgubiți, dar datele după care calculăm trebuie să fie niște date reale”, a mai declarat Oros.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
perioada optima pentru semanat la grau in sud ramane 1-10 oct. pe hartie. Avem ani foarte atipici si incercam sa ne adaptam dar e foarte greu fara predictibilitate.
Asta fiind spuse la Dabuleni se fac teste atat cu maslini cat si cu bananieri...
Despre ceea ce noi numim "perdele de vant"...in speta padurile de salcami de care vorbiti...nici nu vreau sa ma gandesc...si DA..sudul Olteniei este intr-un proces amplificat de desertificare...si de aici....sarcasmul meu (care nu a fost sesizat) privind maslinii de Dabuleni!...
vad ca ai 40 de ani...da' nu pari!
Eu cred ca acei fermieri care au incercat sa insele ar trebui sa nu mai primeasca subventii. Punct. Sa vedem atunci cine mai risca. Insa daca ministerul doar recalculeaza suprafetele si nu pedepseste pe nimeni, fenomenul va lua chiar amploare.
Cum adica sa nu luam niste fonduri UE sau bani de la stat pentru ceva ce nu am facut, nu am investit bani.
De la terenuri cultivate declarate fraudulos, la numarul de capete animale vii, hectare de vii si de pomi fructiferi, sere, albine...
Se poate "ciupi" si scoate bani din orice combinatie.
Sa nu mai zic despre recoltele declarate si transportate fara aviz, vandute pe piata neagra si importate iar in RO dublu sau triplu.
NU ii mai plangeti pe "saracutii" fiermieri...ca niciunul nu este amarat si sarac( vedeti masini, vile, still de viata)....
poate va de
Prin irigare nesustenabila au reusit rusii sa sece Marea Aral, si sa faca desert din fundul marii si din inca doua milioane de hectare de teren arabil in jur. Si sa-i faca muritori de foame pe toti taranii dintr-o zona cat un sfert de Romania, plus pescarii care traiau de pe Marea Aral.
Ca sa fie sustenabila, irigatia, in vremurile actuale, cand apa e din ce in ce mai putina tocmai atunci cand ai cea mai mare nevoie de ea, trebuie facuta altfel, mult mai economic si eficient decat se facea in trecut.
Daca transporti apa prin canale, pierzi o buna parte prin difuzie in pamant si evaporare. E musai s-o transporti prin conducte. Daca irigi cu aspersoare, pierzi alta parte, foarte mare, prin evaporare in aer, si inca o parte semnificativa prin evaporare de pe sol si de pe plante, pentru ca apa nu intra instantaneu in profunzime.
Singura varianta eficienta de irigare, unde nu pierzi bine mai mult de jumatate din apa aiurea, e prin picurare. Aia la cereale nu prea merge.
Ce se poate face e sa plantam masiv paduri. Alea au o capacitate mare de retentie a apei, si reduc foarte mult si evaporarea din sol, atat prin umbra pe care-o fac cat si prin faptul ca reduc viteza vantului la nivelul solului. Aia face ca apa care se scurge din munti sa se scurga mai incet, viiturile sa fie mai rare primavara si raurile sa aibe mai multa apa vara. Abia cand fenomenul devine vizibil putem din nou sa ne gandim la irigatie extensiva, asa cum e nevoie la cereale.
Pe termen scurt, se pot selecta soiuri de cereale cu perioada de vegetatie mai scurta, si se poate optimiza perioada de plantare. Aia insa necesita o colaborare stransa intre putinele statiuni de cercetare functionale ramase, meteorologi si agricultori. Romanii in general nu prea-s obisnuiti sa colaboreze, insa.
unde faci pompa?..pe terenul cui?..cine plateste paza la pompa si la tevi sa nu fie furate bucata cu bucata? (Asa cum au fost furate cele vechi!)...
Cum cuantifici plata si necesarul mai ales ca presiunea scade mai departe de pompa si fermierul respectiv stramba din nas?
Pana nu se stabileste un cadru legal coerent (de exemplu daca o pompa deserveste 10000 de ha, trebuie sa cotizeze toti cei din raza ei la intretinere, nu doar proprietarul pe al carui teren este) e foarte dificil...
Toti taranoii Romani, mai ales astia de Baragan merita sa moara de seceta, in anii '90 au furat pana nu au mai putut din CAP-uri si din sistemele de irigat( doar erau ale poporului, era ale lor, din munca si truda lor). Acum isi merita soarta, sa planga dupa apa, intr-o tara cu un potential hidrografic foarte bun( asta cu Dunarea care nu are apa..este fumata).
Sa se duca la Biserica sa faca procesiuni de ploaie...
mazare, porumb, floare, grau de primavara, etc.?!
mai sunt si pasuni...mai exista si niscaiva pomicultura si culturi perene ( ex. lucerna)...
poate de aici se strang, sau cum alti "ante-vorbitori" au mentionat de la combinatii...ca nu mi-e rusine cu romanasul nostru...dar nu suntem toti asa!
Lasand asta deoparte eu am avut noroc pe grau de toamna...in zona mea a dat vreo 70L mai mult decat in altele (pana sa vina ploile astea)
Mancam de la olandezi si greci, ca aia macar nu pun Ethrel
Pana si do'm profesor Voiculescu, insista ca viitorul e in agricultura si irigare.
A pus la bataie ferma institut cu antene 1+3g, cuplata la sistemul de irigare Orban&Catu; green eco(free botox).
Seceta din ceruu gurii , cum o declaram ? la suprafata sau la litru ; poate evitam la minister un nou divide-overflow
Romanul hot pana in maduva oaselor. Dar ce sa vezi strainul nu il lase sa se dezvolete... strainezii astia ne vrea raul fratili nostru!
Sa iasa fratelo Drahnea din parnaita sa le dea la romani pamant si Sa Fara Romania Great Again. Ca pe vremea dacilor ca atunci am vazut eu in filmul lu nea` Sergiu ca romania fugeau cu coada intre picioare.
Face Drahnea dream team cu Holguta, Nea Adrian zis si Oute, Nea Nelu (cine nare nea nelu sa isi cumpere), baga de umplutura pe alta intrebare zis ciordache, NICUlicea pe nea Serban NicuLAIE si dam na na la toata europa . Daca facem o alianta cu turcia lui suliman de ErdoGUN sau URSS al lui Tavaras PutNica rupem totu!!!
Agricultura, cel putin cea moderna, nu se face dupa ureche. De ce nu puteti sa invatati de la tari, cu pamant mult mai putin, cum se poate optimiza.
Tari ca Olanda, Germania, Franta cu teren mult mai putin, scot recolte mult mai mari....de ce?
Pentru ca:
1. Se fac investitii in utilaje.
2. Se fac investitii in irigare.
3. Se face investitii in cercetare( soiuri noi, clima, etc).
4. Se face agricultura la nivel macro( asociatii, CAP-uri...cum vreti sa le ziceti).
Romanul NU...vrea profit maxim, investitie minima, sa nu cumva sa se asocieze cu cineva( sigur ala il fura sau fura el...cine prinde primul)...sa nu auda de irigatii( dupa ce au furat tot in anii '90), sa nu auda de cercetare....
Si uite asa ajunge popii sa faca procesiuni de ploaie, marii arendasi sa lucreze cu utilaje de +50 ani, recoltele sa fie prost programate....si toti sa astepte despagubiri de la stat.