În ultimele săptămâni președintele Donald Trump a amenințat că va pune taxe vamele mari pe mașinile exportate către SUA de țările UE și oficiali din țarile europene au ripostat și spun că America va avea mult de pierdut. Datele ACEA arată că valoarea exporturilor UE în SUA este de șase ori mai mare decât valoarea mașinilor trimise în UE de producătorii din SUA.

Destinatiil de export pentru masinile din UEFoto: Eurostat

”Foarte posibil că Uniunea Europeană este aproape la fel de rea ca și China, doar că este mai mică. Ne trimit Mercedes-urile, dar noi nu ne putem trimite acolo mașinile”, spunea Trump la final de iunie.

Nu este prima dată când Trump remarcă supărat că este plin de mașini germane în SUA, în timp ce în Europa nu prea sunt Chervolet-uri (marca din grupul GM s-a retras oficial din Europa la final de 2015, dar nici până atunci nu avea vânzări mari).

Comerțul auto UE-SUA este puternic debalansat, fiindcă în primele trei luni ale anului au fost trimise către SUA din țările UE mașini în valoare de 8,8 miliarde euro, în timp ce americanii au exportat mașini în valoare de 1,3 miliarde euro.

Au fost trimise în trei luni 395.000 de mașini în SUA, în timp ce de acolo au venit doar câteva zeci de mii de mașini.

În UE ajung mai multe mașini produse în Mexic, decât produse în SUA, însă la valoare cele din Mexic sunt sub cele din SUA (1,34 miliarde euro în trei luni, față de 1,3 miliarde euro).

Oficialii din UE au spus că impunerea unor taxe vamale mari ar afecta și companiile din SUA care ar ajunge să facă concedieri, dacă exporturile ar scădea.

Datele UE arată că în SUA sunt produse anual 2,9 milioane de mașini de către producătorii europeni, adică 26% din producția auto a SUA. Totalul de job-uri în producție directă este de 120.000, iar la furnizori, de 420.000.

Surse: ACEA, AFP, Guardian