Pe drumurile din Uniunea Europenă circulă circa 258 de milioane de autoturisme, iar media europeană este de 510 autoturisme deținute la mia de locuitori, arată cele mai recente cifre agregate de Eurostat, organismul oficial european pentru date statistice. România se află pe ultimul loc la acest capitol, cu doar 280 de autoturisme raportate la mia de locuitori, în timp ce în statul vecin, Bulgaria, au fost raportate 440 de autoturisme la mia de locuitori.

Rondul din Piata UniversitatiiFoto: Hotnews

Potrivit datelor agregate de Eurostat, aferente anului de referință 2016, media europeană a deținerii de autoturisme a fost de 510 la mia de locuitori.

Astfel, pe primul loc în topuL UE se află Luxemburg cu 660 de autoturisme deținute raportat la mia de locuitori, urmat de Italia, Malta, Finlanda și Cipru, toate cu peste 600.

România se află la coada clasamentului cu 280 de autoturisme deținute la mia de locuitori. Bulgaria, stat vecin unde mulți români au ales în ultimii ani să-și înmatriculeze mașinile, se afla mai sus în top cu 440 de autoturisme la mia de locuitori.

În Ungaria au fost raportate 340 de autoturisme la mia de locuitori, la fel ca în Letonia, iar în Slovacia și Croația nivelul era la 390, respectiv 370 de autoturisme.

Cât privește vechimea parcului auto, circa 47% din autoturismele din UE sunt mai vechi de 10 ani, în timp ce doar 11,7% dintre autoturisme sunt noi, cu o vechime de doi ani sau mai puțin.

În această statistică, totuși, nu au fost incluse date din Bulgaria, Grecia și Slovacia, iar datele din România sunt aferente pentru anul 2015.