Compania auto Renault va propune un plan de creare a unei societăți mixte, care să-i ofere producătorului francez și partenerului japonez Nissan o poziție egală, scrie Mediafax citând Reuters.

Sigla RenaultFoto: Renault

În cadrul propunerii, ambele firme vor nominaliza un număr egal de directori pentru noua companie, care ar putea fi condusă de președintele Renault, Jean-Dominique Senard, potrivit unei persoane care a dorit să rămână anonimă deoarece planul celor două companii auto nu este public.

Propunerea a fost raportată pentru prima oară, vineri, de cotidianul de afaceri Nikkei, care a spus că Renault intenționează să trimită curând o propunere către Nissan, în cadrul căreia acțiunile comune ale ambelor fabrici de automobile să fie transferate noii companii în mod echilibrat.

Acest lucru ar putea scădea acţiunile Renault deţinute de guvernul francez la aproximativ 7-8%, de la 15%. Atât Nikkei, cât şi alte surse mass-media japoneze au relatat că noua companie creată ar avea sediul într-o țară terță, cum ar fi Singapore.

Propunerea planului de creare a unei societăţi mixte vine după ce producătorul francez a abordat compania Nissan, la începutul acestei luni, propunându-i o fuziune înainte de reuniunea operaţională a alianţei, însă CEO-ul Nissan, Hiroto Saikawa, a refuzat să discute această chestiune cu Senard.

Ziarul Financial Times a relatat că Nissan și guvernul japonez au refuzat să se angajeze în discuțiile de fuziune cu Renault, iar Hiroto Saikawa a refuzat să se întâlnească cu bancherii SMBC Nikko, numiți de producătorul francez, pentru a stabili o înțelegere.

Alianţa dintre Renault și Nissan, unul dintre cele mai importante parteneriate auto la nivel mondial, a încetinit de la arestarea, în noiembrie, a fostului şef Renault-Nissan, Carlos Ghosn, acuzat de evaziune fiscală.

Citește și: Renault vrea să reînceapă discuțiile de fuziune cu Nissan și apoi ar încerca să cumpere Fiat-Chrysler, scrie Financial Times