Constructorul auto american Tesla a raportat, miercuri, cel de-al doilea profit trimestrial la rând pe fondul unor livrări record de autovehicule și a anunțat că va produce peste 500.000 de unități în acest an, cu o treime mai mult față de cele 367.500 de mașini livrate anul trecut, transmite Reuters, preluată de Mediafax.

Tesla Model 3Foto: Tesla Motors

Tesla a mai anunțat că procesul de fabricație la noua sa fabrică din Shanghai se desfășoară în condiții bune, precum și că va crește producția celui mai vândut model al său, Modelul 3, pe fondul unei cereri solide în China.

Compania a mai spus că a demarat producția noului său Model Y - un mini SUV - la uzina sa din Fremont, California și că intenționează să livreze primele modele până la sfârșitul lunii martie, înaintea termenului stabilit anterior. Tesla plănuia inițial să înceapă producția la acest model abia spre finalul lui 2020, după care a mutat termenul pentru vară. Livrările ar urma să înceapă în luna martie.

Rezultatele și noile ținte sugerează că Tesla este pe cale să intre într-o perioadă de stabilitate după mai mulți ani marcați de pierderi, probleme de producție și confruntări cu autoritățile de reglementare din SUA.

Pe fondul rezultatelor, acțiunile Tesla au continuat raliul către noi maxime istorice miercuri, încheind ziua bursieră cu un avans de 2,5%, la un preț de 581 de dolari/titlu. De altfel, sentimentul pozitiv din piața bursieră față de Tesla sugerează că investitorii consideră că Tesla și-a depășit numeroasele probleme și poate concura în sfârșit cu rivalii săi mai mari în cursa pentru dominanța industriei auto și cea pentru următoarea generație de mașini.

Deși veniturile per mașină livrată nu au crescut decât cu 3% în trimestrul al patrulea din 2019 (octombrie – decembrie 2019), o eficiență a costurilor sporită a dus concomitent la o creștere de 19% a profitului operațional per unitate. Totodată, pe lângă reducerea costurilor de producție, compania a spus că majorarea volumului de producție i-ar permite să atingă în cele din urmă marjele operaționale ale liderilor din industria auto.

Tesla a înregistrat un profit net de 105 milioane de dolari în perioada octombrie – decembrie 2019, echivalentul unui profit per acțiune de 0,56 de dolari. Veniturile companiei au crescut cu 2% la 7,38 de miliarde de dolari în condițiile în care Tesla a livrat circa 112.000 de autovehicule în perioada analizată și un nivel record de 367.500 pentru întreg anul trecut.