Ministerul Economiei din Germania a propus o schemă de prime în valoare de 5 miliarde de euro pentru a încuraja achiziția de mașini ca parte din pachetul de stimulare financiară care urmează să fie aprobat de Berlin, au declarat două surse apropiate de minister, potrivit Reuters.

Logo VolkswagenFoto: Volkswagen

Vânzările de autoturisme s-au prăbușit la nivel mondial pe măsură ce liniile de producție și showroom-urile s-au închis datorită pandemiei cauzate de noul coronavirus iar un sondaj în efectuat în rândul sectorului auto german a arătat că încrederea este la cel mai scăzut nivel din 1991.

Oficialii germani lucrează la un program de stimulente în valoare de 75-80 miliarde de euro, în ideea de a sprijini relansarea economiei după pandemia de COVID-19. Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, şi colegul său de la Economie, Peter Altmaier, sunt aşteptaţi să prezinte planul în cursul săptămânii viitoare.

Propunerea ministerului Economiei este de a acorda prime de achiziție cumpărătorilor de mașini electrice și autovehicule convenționale care valorează sub 77.350 de euro, schema urmând să expire la finalul anului, au afirmat sursele.

Planul ar urma să cuprindă o primă de bază în valoarea de 2.500 de euro de mașină la care s-ar adăuga un bonus de 500 de euro pentru autoturismele cu consum redus de combustibil. Stimulentele existente ar urma să fie majorate cu 1.500 de euro pentru mașinile electrice și 750 de euro în cazul celor hibride.

O mulțime de experți și grupuri din industrie s-au pronunțat împotriva primelor pentru achiziția de mașini susținând că programul de stimulare economică ar trebui să adere la dezideratele de a combate schimbările climatice și nu ar trebui să favorizeze un singur sector.

Citește și: