Tesla a fost de acord să își recheme 134.951 de mașini electrice Model S și Model X dotate cu ecrane cu afișaj touchscreen care ar putea ceda și cauza accidente după ce autoritățile de reglementare din SUA i-au solicitat acest lucru luna trecută, relatează Wall Street Journal.

Elon MuskFoto: Matt Sumner / Zuma Press / Profimedia Images

Administrația pentru Siguranța Traficului Rutier din Statele Unite (NHTSA) a făcut cererea neobișnuită într-o scrisoare oficială adresată Tesla în 13 ianuarie, autoritatea afirmând că a concluzionat că vehicule Model S lansate între 2012-2018 și mașini Model X produse între 2016-2018 prezintă probleme de siguranță.

Solicitarea este neobișnuită deoarece producătorii auto sunt de acord de obicei să facă în mod voluntar reparații înainte ca NHTSA să formuleze o solicitare oficială în acest sens.

Agenția afirmă că erorile ecranelor touchscreen reprezintă îngrijorări semnificative privind siguranța întrucât „pot scădea vizibilitatea șoferului în condiții meteorologice nefavorabile”.

NHTSA ceruse Tesla să îi răspundă solicitării până în 27 ianuarie, producătorul auto exprimându-și acordul în aceeași zi.

Autoritatea de reglementare americană deschisese o investigație în iunie 2020 în urma plângerilor potrivit cărora defectarea unității de control media (MCU) duce la oprirea funcționării ecranelor cu afișaj touchscreen.

NHTSA afirmă că a primit 12.523 de plângeri legate de această problemă până în luna noiembrie a anului trecut și că Tesla a confirmat luna trecută că toate unitățile se vor defecta la un moment dat datorită capacității limitate de stocare a memoriei dispozitivului.

Multe dintre plângeri au acuzat Tesla că le-a cerut proprietarilor să plătească pentru înlocuirea unității odată expirată perioada de garanție.

Tesla va înlocui componenta defectă și va restitui banii clienților care au plătit pentru înlocuirea acesteia din cauza uzurii.

Producătorul auto recunoscuse anterior problema însă a afirmat că în cazul în care display-ul nu funcționează, „șoferul poate efectua o verificare peste umăr și folosi oglinzile. Dacă ecranul nu este vizibil pentru a controla setările de climă și dezgheț, șoferul va putea șterge manual parbrizul”.

Rechemarea autovehiculelor va începe din 30 martie.

Citește și: