Producătorii auto sunt obligați în 11 state americane ca până în 2025 să vândă un anumit procent de mașini cu 0 emisii. Dacă nu pot face acest lucru ei sunt nevoiți să cumpere credite de reglementare de la un producător auto care întrunește cerința.
Iar unul dintre producătorii care întrunește cerința este Tesla care vinde exclusiv mașini electrice.
Practic, mecanismul funcționează similar cu cel al certificatelor de emisii de carbon tranzacționate între țările care poluează mai puțin decât normele stabilite și cele care nu au reușit să își reducă emisiile.
Iar vânzarea de credite de reglementare este o afacere profitabilă pentru Tesla, compania fondată de Elon Musk obținând venituri de 3,3 miliarde de dolari din tranzacționarea lor în ultimii 5 ani, aproape jumătate din sumă fiind încasată anul trecut.
Cele 1,6 miliarde de dolari obținute în 2020 din vânzarea creditelor au depășit cu mult veniturile nete de 721 de milioane de dolari înregistrate de companie. Fără aceste venituri Tesla ar fi încheiat și anul trecut pe pierdere.
„Băieții aceștia pierd bani din vânzarea de mașini. Ei fac bani prin vânzarea de credite. Iar creditele acestea o să dispară”, afirmă Gordon Johnson de la GLJ Resarch.
Directorii Tesla admit la rândul lor că producătorul auto nu se va putea baza ca sursa de lichidități să țină la nesfârșit.
„Acesta este o zonă extrem de dificil de prezis”, a declarat CFO-ul (Chief Financial Officer) Tesla, Zachary Kirkhorn.
„Pe termen lung, vânzarea de credite de reglementare nu va fi o parte importantă a afacerii și nu intenționăm ca afacerea să se învârtă în jurul acestui lucru. Este posibil să rămână puternică pentru câteva trimestre suplimentare. Dar este de asemenea posibil să nu o facă”, a adăugat acesta.
Cele 11 state americane care obligă producătorii auto să vândă un anumit procent de vehicule cu 0 emisii sau să cumpere credite de la companiile care și-au depășit ținta sunt: California, Colorado, Connecticut, Maine, Maryland, Massachusetts, New York, New Jersey, Oregon, Rhode Island și Vermont.

Fabrica Tesla Gigafactory din China (FOTO: Xinhua / Eyevine / Profimedia Images)
Diavolul din detalii
Bineînțeles, Tesla raportează și alți indicatori care îi măsoară profitabilitatea, la fel ca toate companiile majore.
Iar după acei indicatori, profiturile companiei sunt suficient de mari pentru a nu depinde de vânzarea de credite pentru a nu fi pe roșu.
Compania a raportat un venit net ajustat (în care nu intră venituri precum cele 1,7 de miliarde de dolari obținute din vânzarea de credite) de 2,5 miliarde dolari în 2020.
Profitul brut legat de activitățile auto, care compară veniturile totale din vânzarea de mașini cu cheltuielile directe legate de construirea lor, a fost de 5,4 miliarde de dolari, chiar și fără veniturile din vânzarea creditelor de reglementare.
Iar fluxurile de numerar din 2020 au fost în valoare de 2,8 miliarde de dolari, în creștere cu 158% față de anul anterior și o răsturnare de situație dramatică față de 2018 când Tesla își cheltuia tot numerarul și era în pericol de a rămâne fără bani.
Fanii companiei afirmă că acești indicatori arată că Tesla în sfârșit face bani după ani de pierderi după toate criteriile iar această profitabilitate este unul din motivele pentru care acțiunile companiei au crescut timp de mai bine de 12 luni.
Iar dezbaterea dintre sceptici și susținătorii Tesla a căpătat proporția unui „Război Sfânt”, potrivit lui Gene Munster, manager al Loup Ventures și analist de referință din domeniul tech.
„Aceștia dezbat două lucruri diferite. Nu vor ajunge niciodată la o concluzie”, afirmă acesta.
Munster afirmă că detractorii Tesla se concentrează prea mult pe faptul că veniturile din vânzarea de credite le depășesc pe cele nete, argumentând că rata brută a profitului din activitățile auto este cel mai bun barometru pentru măsurarea succesului companiei.
„Este unul dintre cei mai importanți indicatori”, susține analistul, adăugând că „în funcție de acesta nu există nicio șansă ca General Motors și Volkswagen să facă bani din vehiculele lor electrice”.
REFERINȚĂ:
Practic, secretul "murdar" al Tesla este ca desi declara misiunea idealista de a reduce emisiile de carbon, pentru ficare EV vandut de ei, alti producatori pot sa vanda ~5 masini cu motoare pe combustie interna.
Toata povestea asta cu creditele e o nascocire a Democratilor americani... Sa ne amintim cum in 2008-2009 criza financiara generata de dezastrul ipotecilor sub prime, ameninta industria auto americana, cum administratia Obama a dat credite unele nerambursabile ca sa salveze industria auto, in principal Chrysler, GM and FoMoCo, in ordine asta chiar avand probleme. Sa ne amintim cum Tesla care in 2008 producea 147 de masini electrice sport bazate pe Lotus, model numit Tesla Roadster, nici un singur Model S, avea sa para 4 ani mai traziu, deci Tesla o companie anonima de 'jucarii' primeste money de la Obama la fel ca si GM.
Pana in 2014 Tesla primit peste 4 miliarde de dolari de la autoritatile americane, centrale si locale sub diverse forme, imprumuturi, granturi de cercetare, scutiri de taxe...
Iar acum cumpararea de credite :))
Daca tu iti cumperi un tricou Adidas, facut in China, probabil cel mai mare polunat al lumii la ora actuala, firma Adidas de la cine cumpara credite? de la Nike care la fel produce tricouri in China, poate chiar in aceeasi fabrica? Intreb doar. Dacia cumpara si ea credite? Nu stiu, intreb doar
Banii vorbesc, money talks. Niste baieti destepti suparati ca Big Oil and Big Auto fac bani, s-au gandit cum sa faca si ei bani cu un produs necompetitiv, scump si pe care piata nu-l chiar vrea (o masina electrica) si asa, cand industria se pune de acord cu politicul, sau invers, iata o poveste de succes :)
Dar aici nu mai vorbim, de piata libera, de cerere si oferta, ci de piata reglementata de guvern. Nu planificata socialist, dar nici libera.
Baieti destepti, nimic mai mult. La fel cum si in Ro anumiti baieti destepti beneficiaza de anumite reglementari guvernamentale.
Citeste atent chiar articolul de fata:
"Cele 1,6 miliarde de dolari obținute în 2020 din vânzarea creditelor au depășit cu mult veniturile nete de 721 de milioane de dolari înregistrate de companie.
Fără aceste venituri Tesla ar fi încheiat și anul trecut pe pierdere."
2. Scopul nu a fost atins. Tesla inca nu vinde nici o masina la preturi "mainstream" - de Honda Civic sau VW Golf.
3. Cercetare si investiii fac toti. Anul trecut, VW a investit mai multi bani in vehicule electrice decat Tesla in ultimii 5 ani. LG Chem si CATL au investit zeci de miliarde de $ fiecare in fabrici noi.
4. Capitalizarea bursiera nu-ti baga bani in buzunar. Tesla are destul cash din emisiunile de actiuni de anul trecut doar pentru a cumpar un producator mic din China...
2. Scopul e de a descuraja vanzarea de motoare termice si a incuraja electricele. Si deja au inceput sa apara si electrice ieftine. Si in 4-5 ani probabil preturile la electrice va scadea si mai mult
3. Asha e si e foarte bine, iar marulie care incurajeaza electricele si descurajeaza termicele participa la finantarea acestor cercetari
4. Aici total de acord. Capitalizarea bursiera e doar o bula ,care se poate sparge oricand.
Dar continua sa platesti sa le umpli buzunarele la niste Bogatani!
Asta e gogomanie mai mare chiar decat a lu' nen'tu Trump care nu vedea incalzirea globala, da' nici nu vorbea de glaciatiunea care sta sa vina....
Energia transformata si inmagazinata intr-o baterie trebuie produsa undeva. Ei spun la soare (alt amuzament...pe 15 m2 de solare un prieten de-al meu a obtinut ieri 0.67 Kw...de facut o cafea. Pe vant, mai zic altii...alt amuzament ca alaltaieri de-abia se miscau crengutele pe copaci.
Ce mai ramane> Hidro si nuclear. Stai, ca nu vrem nuclear. Deci nu mai ramane nimic. Raman banii in buzunarele celor care si-au creat oportunitatile cu green deal si alte nazdravanii. Neutralitate climatica poate din "energy efficiency,. building efficiency si alte asemenea. Pana la perpetuum mobile pe care il visati voi mai este foarte mult.
Apropo, care e carbon print-ul unei tesle pentru producerea ei? S-ar putea sa te minunezi si sa iti dai seama ca asta e vrajeala ieftina pentru cei ca tine.
.
Intre timp, s-au deschis centre de reparatii Tesla, foarte scumpe si e vorba de reparat de toate de la clante de usi la frane. Singura parte acre nu e in miscare e motorul si cutia d etransmisie d ela un ICE, dar sa fim seriosi, reparatiile la o masina ICE nu sunt doar la motor si cutie, ci o multitudine de altele la fel si al o masina electrica. Deja e notoriul ca Tesla are o calitate a produsului, calitate a asamblarii, nu tocmai buna poate la medie. Toyota inca e in top calitate.
Vezi aici, oamenii isi fac atelier de reparatii exclusiv Tesla pentru ca la centrul Tesla programariile sunt cu 3-4 luni in avans!
https://www.youtube.com/watch?v=m3vhtI7tTPk&ab_channel=CNBC
La durata de folosinta ma refer la faptul ca deja sunt o puzderie de Tesla listate pe toate site-urile auto ca masini la mana a doua folosite. Din plictiseala? De ce ai vinde o masina care duce lejer 1 mil km, dupa cum zici?
Dar a nu face nimic e de-a dreptul criminal. Si cum SUA oscileaza intre a participa sau nu la acest efort, e nevoie de cineva sa arate ca se poate fara a distruge economiile. Si daca nu UE, cine sa fie deschiz\atorul de drumuri in domeniul asta? India? China? Rusia?
Sa faci misto e cel mai simplu si cel mai comod pentru cetateanul mediocru care crede ca le stie pe toate, si intre doua ragaituri de la bere iti spune ca degeaba incerci, ca n-ai cum reusi.
Sa stii ca pentru mine "verde" este tot ciclul de productie/exploatare si nu doar ca dupa ce ti-au venit solarele din China sau eolianele din danemarca totul e green. Nu...devine green cand ai scos din calcul amprenta de pana acolo. La fel si la masinile astea cu baterii. Nu ma intelege gresit, si eu m-am pacalit luand o hibrida...dar este fitza si nu altceva, crede-ma.
Si nu-mi spune ca amprenta de carbon pentru un panou fotovoltaic sau o eoliana e similar per kwh produs e similar cu o centrala pe carbune sau gaz.
Si nici ca masinile electrice sau hibride au amprenta de carbon similara alea pur termice. Au incercat nemtii sa screama niste studii in sensul asta, ca de, ii ustura foarte tare migrarea industriei auto spre electric, dar daca studiezi problema mai atent, vezi ca electricele sunt in mod cert mai putin generatoare de CO2. Si la baterii electrice mai e loc gramada de cercetare si imbunatatire a performantelor (uita-te doar la cum au evoluat acumulatorii la telefoane sau laptopuri).
Nu spun ca eoliana, fotovoltaica sau masina electrica nu are nevoie de CO2 la constructie, dar daca e sa calculezi pe bune tot procesul, fara sa compari mere cu pere, ajungi inevitabil la concluzia ca asta e directia de urmat.
La baterii o fi loc de inbunatatire dar pana una alta observ ca nu vrei sa iei in considerare tot ciclul de productie a tonelor de baterii (pe litiu sau hidroixid). Daca iei si aia in considerare o sa ai surprize. https://www.businessinsider.com/building-electric-cars-how-much-pollution-versus-gas-powered-vehicles-2019-11?r=US&IR=T
Si apropos, cand bate vantul tare pe undeva, bate mai putin prin alta parte si cum retelele sunt interconectate, poti vinde in tara vecina cand ai prea mult. Plus ca uneori bate vantul, alteori e soare, deci se mai si compenseaza sursele de energie...
Cat despre articolul tau cu masinile electrice poluante, ala e clar facut de industria auto care spera sa convinga lumea ca masinile electrice sunt rele. Fraza cheie e ca producerea unei masini electrice e mai poluanta decat producerea uneia termice, ceea ce e adevarat. Dar daca pui pe hartie cat e mai multul ala versus cat combustibil nu arzi in urmatorii 10 ani, cifrele arata cu totul altfel. Ca sa nu mai spun ca unii bulangii, precum ala de la Tesla a avut aroganta sa-si faca fabrica de baterii in desert si sa foloseasca in foarte mare parte energia electrica de la panourile solare care acopera integral acoperisul fabricii. Deci, depinde foarte mult si cum faci calculele in studiile alea...
Si daca te dai oleak pe google vei gasi macar la fel de multe studii care le contrazic pe alea care spun ca masina electrica = caca cu argumente suficient de solide.
Dar..... prefer ca surplusul necesar trecerii la masini electrice sa fie eliminat de o termocentrala intr-o zone izolata( si eventual in mijlocul unei paduri ) si nu de tevile de esapament in centrul orasului!!!
A, daca vrei masina electica pentru a elimina poluarea din orase, adica emisia de NOx sunt 100% de acord cu tine, dar NOx nu e factor in teroia 'climate change', iar CO2 nu este poluare!
2., doeamne feri sa fie toate masinile electrice...nu avem materii prime nici macar pentru un parc auto 10% din piata mondiala...ce razboaie se vor declansa numai pentru aia...
Cea mai ieftina metoda - plantat paduri si lasata fotosinteza sa-si faca treaba. Apoi trebuie sa avem grija ca masa lemnoasa rezultata sa nu se descompuna, pentru ca iar producem CO2. Deci tai padurea si o pui la loc in mina de carbune.. :)
Iar paduri.... unde anume sa plantezi? La cat se taie din padurea amazoniana, nush daca ai unde planta in Europa, chiar sa vrei. Ai putea sa inverzesti cat se poate de tare orasele, incepand cu acoperisurile, dar e dificil si constisitor. Si nici macar la cladirile noi nu se incurajzeaza asha ceva..
Iar problema trebuie rezolvata ieri. Asha ca nu vad de ce scaderea consumului n-ar fi o chestie buna. daca in timp reusim si sa plantam suficienta verdeata, nu e bai, de crescut codoiul stim sa-l crestem :) dar pana una alta, hai sa-l vedem scazand.
Si nu cred ca poti sa minti IRS-ul cand esti TESLA.
in declaratia 10K din linkul de mai jos zice ca:
Revenue from the sale of automotive regulatory credits totaled $594 million, $419 million and $360 million for the years ended December 31, 2019, 2018 and 2017, respectively.
sursa:
https://ir.teslamotors.com/node/20456/html#Consolidated_Balance_Sheets
Creditele pe care le vând nu au cum sa ajungă la 1.6 miliarde in 2020, de trei ori mai mari decât în 2019.
Declaratia 10k pe 2020 nici nu este completata,inca.