Prima de casare în programul Rabla va crește la 7.500 lei. Se va dubla bugetul pentru achiziția de mașini electrice
Așadar, cei care vor fi eligibili pentru programul Rabla Clasic va beneficia de o primă cu peste 15% mai mare, de 7.500 lei, iar propunerea este și ca eco-bonusurile să fie mai mari.
Astfel, ecobonusul pentru hibride va fi majorat de la 2.500, la 3.000 lei, iar pentru GPL și mașini cu emisii de CO2 de sub 96 g/km, ecobonusul se va majora de la 1.000, la 1.500 de lei, a anunțat ministrul Tanczos Barna. Ministrul spune că prima de casare nu a mai fost majorată de câțiva ani, în timp ce producătorii auto au adăugat tehnologii care au crescut prețul mașinilor. În plus, majorarea ține pas cu inflația.
Se va majora bugetul și pentru Rabla Clasic, de la 405 milioane, la 440 milioane lei, astfel că prima totală de casare va ajunge la 2.250 euro pentru cei care pot cumula bonusurile pentru hibride. Estimarea ministerului este că vor fi 60.000 de beneficiari la Rabla Clasic.
Și la Rabla Plus, programul pentru cei care vor să-și ia mașini electrice, bugetul se va dubla, până la 400 milioane lei, dat fiind că interesul publicului este extrem de mare. În România aproximativ 1% din mașinile de pe șosele sunt electrice, astfel că este nevoie de o stimulare pentru ca ponderea acestor mașini electrice să crească. Anul trecut s-au vândut prin acest program aproximativ 3.000 de mașini full-electrice.
Ministrul spune că România va avea și pe mai departe ”cea mai mare primă din Europa pentru achiziție de mașini full-electrice, 10.000 de euro grosso - modo, și în jur de 4.500 euro pentru hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou”, spune ministrul.
El precizează că bugetul dublat va permite achiziția a 6.600 de mașini full-electrice și 5.000 de hibride plug-in.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Pana la urma trebuie incurajata si protectia mediului si modernizarea flotei auto, avem una dintre cele mai vechi flote auto si orasele sunt poluate in principal de catre traficul auto. Poluarea mai mare ne afecteaza pe toti, inclusiv pe copii.
Mai bine s-ar concentra pe statiile ITP sa nu mai treaca cometele testul de noxe. Sa trimita mai multe controale. Asta ar imbnatati mult calitatea aerului dar nu da bine pe hartie si nu e nici convenabil politic vorbind.
Ai avea o rată de 8-900 ron, scazi 200 benzina care nu o mai consumi, parcă se merită și pt. O familie mai modestă, care oricum vroia sa își cumpere o mașină. Ok, nu amândoi pe salariul minim. Dar de acolo până la bogați mai e cale lunga.
Da cei care își iau un hârb de 20 ani cu 2000 euro, nu o sa ia altceva, dar cine vroia un Logan mai basic, își permite acuma și o electrică.
Și nu sunt bogați.
Și încurajează și un brand romanesc.
Cine are bani de Logan nou, sa-si cumpere Logan nou.
Sa speram ca Renault va mai fabrica macar hibride in Romania altfel, dupa 2030, se pune lacatul si la Mioveni si se importa totul din China.
Pe de alta parte e bine si ca a doua masina a familiei daca e cazul, sau un PlugIn Hibrid care combina electrica de oras cu benzina de drum lung, sau chiar FullHibrida care macar consuma putin in oras :)