Piața mașinilor noi a crescut cu 27% în primele trei luni ale anului, arată datele APIA, iar cele mai vândute cinci modele au fost de la Dacia. Mașinile full-electrice și-au găsit, în medie, 1.000 de clienți pe lună, iar cele mai căutate mărci au fost Dacia, Volkswagen și Tesla.

MasiniFoto: Presse750, Dreamstime.com

Datele APIA arată că piața mașinilor noi a crescut cu 27%, la peste 36.000 de unități. Dacia și-a găsit peste 13.500 de clienți, Renault 3.100, iar Hyundai, 2.450. Top cinci a fost completat de Skoda și Toyota. Volkswagen a fost pe locul șase, BMW pe opt, iar pe zece a fost Suzuki.

Dintre mărcile din top zece, BMW a avut cea mai mare creștere (86%), iar Renault a urcat cu 85%. O singură marcă a scăzut, Hyundai, -8%, însă 2022 a fost un an excepțional pentru marca sud-coreeană și greu va putea fi egalat.

Ponderile se vor mai schimba pe parcursul anului, în funcție de mai multe lucruri (disponibilitatea diverselor modele, etapele programului Rabla, sezonalitate).

Logan a fost cel mai căutat model, cu peste 4.000 de mașini, urmat de Sandero și Duster. Cele mai bine clasate modele de la mărci străine au fost: Clio și Megane de la Renault, Skoda Octavia și Tucson și i30 de la Hyundai.

SUV-urile stau în continuare foarte bine, având 40% din piață.

Mașinile electrice au din nou un trimestru bun, cu un total de peste 3.000 de unități, avans de 48% față de anul trecut. Modelul Spring a avut jumătate din piață, iar marca Volkswagen a avut 12% din piața electricelor. Tesla a fost pe trei, cu 274 de mașini în trei luni.

Merită remarcat faptul că, în martie, electricele au înregistrat o scădere față de martie 2022 (-2,4%).

La categoria combustibili, mașinile pe benzină au 67% din piață, iar cele diesel, 12,8%, arată datele APIA.

Sursa foto: Dreamstime.com