Un moment hilar a avut loc vineri la Forumul Economic de la Sankt Petersburg găzduit de președintele Vladimir Putin, o mașină marca Lada, noua mândrie a industriei auto ruse, având probleme la pornire.

Dmitri Medvedev la un showroom LadaFoto: Alexander Astafyev / TASS / Profimedia

Momentul a fost sesizat pe pagina sa de Twitter de către jurnalistul Max Seddon, șeful biroului Financial Times de la Moscova, acesta notând că este vorba de un model de sedan de lux al Lada.

Momentului stânjenitor i-a căzut „victimă” Herman Gref, CEO-ul și președintele consiliului de administrație al Sberbank, cea mai mare bancă comercială din Rusia. Gref a fost anterior ministru al economiei și comerțului în Rusia între 2000 și 2007, în timpul primelor guverne ale președintelui Vladimir Putin.

Max Seddon notează că mașina Lada a pornit în cele din urmă după ce ministrul rus al finanțelor, Anton Siluanov, și-a încercat norocul cu cheia.

Rusia vrea să producă mai multe mașini Lada cu ajutorul deținuților

Momentul cu mașina care n-a vrut să pornească la Forumul Economic de la Sankt Petersburg a avut loc la doar o zi după ce AvtoVAZ, unul dintre producătorii auto ruși care au preluat activitățile Renault după retragerea companiei franceze din Rusia, a anunțat că va apela la deținuți condamnați la muncă silnică pentru a suplimenta producția de mașini Lada.

AvtoVAZ a estimat că măsura îi va permite să își majoreze volumele de producție pentru modelul Lada Vesta cu 28% până în luna septembrie și 40% începând cu ianuarie 2024. Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia a declarat deja că estimează că până la 50% din acest necesar poate fi acoperit de deținuți condamnați la muncă silnică.

Potrivit președintelui AvtoVAZ, Maxim Sokolov, extinderea forței de muncă se datorează planurilor de a crește producția în 2023 și de a lansa noi modele Lada în 2024 și 2025. Planul de producție al AvtoVAZ pentru 2023, aprobat de consiliul de administrație al companiei, este de 401.600 de vehicule.

O sursă de la AvtoVAZ a confirmat pentru Interfax, una dintre agențiile de presă ale statului rus, că o opțiune asemănătoare pentru atragerea de personal din penitenciarele și coloniile penale ale Rusiei a fost luată în considerare anterior, dar nu a fost încă implementată.

Putin spune că Rusia nu vrea înapoi companiile străine

Într-un amplu discurs susținut vineri la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, cel mai mare eveniment al mediului de afaceri din Rusia, președintele Vladimir Putin a vorbit despre companiile occidentale care părăsesc țara, afirmând că Rusia nu dorește ca acestea să se întoarcă.

El a declarat în cadrul forumului că Rusia reușește să își acopere propriile nevoi „mai mult sau mai puțin” și că au existat „circa 90.000 de noi companii înființate”.

„Nu cred că este un secret că atunci când discut cu oamenii de afaceri ruși, aceștia subliniază faptul că firmele occidentale nu ar trebui să fie lăsate să se întoarcă. La toate aceste forumuri și reuniuni economice internaționale, principala mea solicitare a fost ca întreprinderile rusești să nu permită companiilor occidentale să se întoarcă”, a declarat el.

El s-a contrazis însă imediat, afirmând că aude „din ce în ce mai mult mesaje pozitive din partea întreprinderilor occidentale” și că Rusia va oferi „condiții adecvate” pentru ca acestea să se întoarcă.

Renault și-a vândut activitățile din Rusia la jumătatea lunii mai a anului trecut, după mai multe luni în care a rezistat măsurii în pofida presiunilor puternice în acest sens. Imediat după parafarea tranzacției Rusia a anunțat că va relua producția mașinilor Lada la unele dintre fostele uzine ale Renault.

Câteva luni mai târziu Lada a devenit după mai bine de un deceniu cea mai vândută marcă de autoturism în capitala rusă Moscova în condițiile în care numeroși producători auto occidentali s-au retras din țara condusă de Vladimir Putin în semn de protest față de declanșarea războiului din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 478-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.