​San Francisco este capitala mondială a mașinilor fără șofer, pentru că tot mai multe sunt prezente pe străzi. Nu s-au produs accidente grave, dar aceste mașini autonome au fost subiectul unor mici incidente. Unele s-au oprit în drum, iar altele au ajuns în zone de șantier sau au blocat mașini de intervenție.

Masini autonomeFoto: BiancoBlue, Dreamstime.com

Marți, o mașină autonomă a companiei Cruise a intrat într-un mic șantier de asfaltare și s-a oprit acolo, deși acel mini-șantier era marcat corespunzător cu conuri de semnalizare și erau acolo și muncitori cu stegulețe. Nu a fost nimeni rănit, dar incidentul arată că mașinile autonome nu sunt perfecte.

În San Francisco, mașini autonome de la Cruise și Waymo au primit aprobare extinsă de a face curse contra-cost prin oraș, prin aplicații de ride-sharing.

Aceste mașini dotate cu camere video și radare super-performante au fost implicate în incidente ușoare: unele s-au oprit în mijlocul drumului și nu au mai pornit, altele au lovit hidranți și au fost și cazuri în care mașinile au blocat ieșirea unor autospeciale de pompieri, însă fără urmări grave.

Vineri seara, zece mașini Cruise s-au oprit în zona unde se desfășura un festival de muzică și s-au format blocaje mari în trafic. Cruise a spus că apărut probleme de conectivitate wireless.

Concluzia ar fi că mașinile autonome nu sunt perfecte, dar vor fi tot mai bune, cu cât se vor confrunta cu situații diferite din viața de zi cu zi.

Acum câteva zile, mașinile autonome au obținut o mare victorie în San Francisco, deoarece autoritatea California Public Utilities Commission a dat voie companiilor Waymo (parte a Google) și Cruise (parte a General Motors) să lanseze mașinile cu călătorii contra-cost, oriunde în oraș și la orice oră.

Până la acel moment, Cruise furniza servicii de taxi într-o treime din oraș, iar mașinile Waymo puteau fi testate gratuit.

Sursa: New York Times

Sursa foto: Dreamstime.com