Renault va prezenta miercuri un concept numit Legend care, în versiunea de serie, probabil în 2026, va deveni un model electric de oraș care va avea un preț de pornire de sub 20.000 de euro, înainte de aplicarea subvențiilor. Legend va fi produs de noua divizie Ampere.

RenaultFoto: Richair, Dreamstime.com

Modelul va fi un succesor al lui Twingo, iar presa internațională a scris că ar putea fi produs la uzina din Slovenia.

Divizia Ampere a Renault, specializată pe mașini electrice, va lansa șapte noi modele noi până în 2031, când ar vrea să vândă cam un milion de mașini pe an, trecând prin ținta de 600.000 în 2026. Ampere vrea ca cifra de afaceri să fie de 10 miliarde euro în 2025 și 25 miliarde euro în 2031.

Compania Ampere a fost lansată la 1 noiembrie 2023, are 11.000 de angajați, dintre care 35% sunt ingineri, concentrându-se pe tehnologiile EV și software.

Luca de Meo, șeful Renault, a vorbit de mai multe ori despre „democratizarea” mașinilor electrice, ideea fiind ca ele să devină rapid mai ieftine decât cele pe benzină sau motorină, iar costurile lor să scadă și din acel punct.

Ce spune Renault despre Legend

“Legend”, dezvăluit azi, este un vehicul urban prin excelență: el dispune de o eficiență energetică „best-in-class”, cu un consum de numai 10 kWh/100km, emisii de CO₂ pe parcursul ciclului de viață cu 75% mai mici decât majoritatea vehiculelor cu combustie internă vândute pe piața europeană în 2023, și un consum de materii prime redus, ca urmare a dimensiunilor sale compacte. Fabricat în Europa, modelul va fi disponibil la un preţ de intrare în gamă sub 20.000 Euro (înainte de aplicarea subvențiilor), care va reprezenta un cost pentru client echivalent cu mai puțin de 100 Euro pe lună.

Care sunt celelalte trei modele electrice pe care Renault le va lansa până la Legend

Scenic E-Tech, care va fi disponibil pe piață la începutul anului viitor la un preţ de intrare în gamă de circa 40.000 Euro, reprezintă viitorul modelelor de familie din Europa, având un conținut al materialelor reciclabile de până la 95%, oferind o autonomie best-in-class de peste 625 km WLTP și un TCO deja la nivelul modelelor hibride.

Renault 5, care va fi prezentat în primul trimestru al anului 2024, reeditează un model emblematic al mărcii. Renault 5 va oferi o autonomie de până la 400 km pentru un preţ de intrare în gamă de circa 25.000 Euro, concurând cu modele hibride de segment B. Modelul va fi echipat cu „Reno avatar”, un copilot virtual dotat cu inteligență artificială, care va învăța în fiecare zi de la utilizatorul său pentru a anticipa și răspunde mai bine nevoilor sale.

Renault 4, a cărui lansare este prevăzută în 2025, va reinterpreta ideea de mașină polivalentă în era electrică. Va fi un model extrem de versatil, care va beneficia de ingredientele deja utilizate în cazul modelului Renault 5, cum ar fi platforma AmpR Small și sistemul de infotainment.

Sursa foto: Dreamstime.com