Salonul auto de la Geneva se ține în Elveția după o pauză de cinci ani, după ce în 2023 s-a ținut o ediție ciudată în Qatar, dar sub numele de „Geneva International Motor Show Qatar”. Sunt mult mai puține mărci decât în vremurile bune când mașinile vedetă erau cele de sute de mii de euro. Una dintre vedetele salonului este a treia generație Dacia Duster, model care va ajunge la clienți în această primăvară.

La salonul Auto de la Geneva, in vremurile buneFoto: VanderWolfImages, Dreamstime.com

Salonul va fi foarte interesant și pentru că vor fi prezente două dintre mărcile chineze care au planuri mari pentru viitorii ani în Europa: BYD și MG. Chinezii devin tot mai vizibili în Europa: spre exemplu, în decembrie, SUV-ul ZS al celor de la MG a fost cel mai vândut model auto nou pe piața din Spania, cu 2.300 de unități, peste Sandero și Clio. Modelul costă de la 15.000 de euro în Spania.

La salonul de la Geneva, în 2024, vor fi prezente mărci precum Renault, Dacia, MG, BYD și Lucid. Stand-uri vor avea și brand-uri precum Iveco și Pininfarina.

Până în 2015 și 2016 erau la Salonul Auto de la Geneva peste 30 de mărci auto cu modele la stand, iar cele mai scumpe mașini erau modelele noi de la Ferrari, Lamborghini, Bugatti și Rolls Royce, dar și versiuni ultra-performante de la Mercedes, BMW, Audi sau Range Rover.

După 2015, la marile saloane europene - Geneva, Paris, Frankfurt - tot mai multe mărci au ales să nu mai participe, din cauza cheltuielilor mari, dar și fiindcă s-a ajuns la concluzia că un salon nu mai ajută atât imaginea mărcii, și nici vânzările, cum era cazul în trecut.

Salonul era extrem de important: spre exemplu, recordul de vizitatori a fost atins în 2005, 747.000 de persoane, iar în 2011 au fost 735.000.

În 2020 salonul de la Geneva a fost anulat din cauza pandemiei, cu doar o săptămână înainte să înceapă, și a fost mare scandal, pentru că multe companii deja cheltuiseră milioane de dolari cu organizarea.

În 2021 și 2022 salonul a fost din nou anulat, tot din cauza pandemiei și a unor litigii, iar în 2023, când salonul ar fi trebuit să se țină între 14 și 19 februarie la Palexpo Geneva, a sosit o nouă amânare.

Sursa foto: Dreamstime.com