Fabrica Gigafactory a Tesla de lângă Berlin și-a oprit marți producția după un act de incendiere premeditată în apropierea sa, un act descris ca fiind „extrem de stupid” de către CEO-ul producătorului auto, Elon Musk, citat de Reuters.

Elon Musk la inaugurarea Gigafactory Berlin in 2022Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Incendiul a cuprins un stâlp de electricitate în apropierea fabricii Tesla aflată la sud-vest de capitala germană, însă nu s-a extins la uzină și a fost stins de pompierii germani. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Tesla a declarat că producția a fost oprită și personalul evacuat ca măsură de siguranță.

Presa locală a publicat o scrisoare de la o organizație activistă de extrema stângă numită „Grupul Vulcan”, care a revendicat responsabilitatea pentru incident. Grupul a atacat în scrisoarea de 2.500 de cuvinte atât Tesla, cât și pe șeful său.

Poliția germană a declarat că este la curent cu existența scrisorii și că verifică autenticitatea sa.

„Aceștia fie sunt cei mai tâmpiți eco-teroriști de pe Pământ ori sunt marionetele unora care nu au obiective legate de mediu”, a reacționat Musk pe „X”, platforma social media pe care o deține din octombrie 2022.

„Să oprești producția de vehicule electrice în locul celor care folosesc combustibili fosili este extrem de stupid”, a adăugat el, folosind cuvântul german pentru „extrem de stupid”.

Autoritățile germane amenință cu măsuri severe după incendiul care a afectat și fabrica Tesla

„Dacă constatările preliminare sunt confirmate, acesta va fi un atac perfid asupra infrastructurii noastre electrice”, a declarat și Michael Stuebgen, ministrul de interne al landului Brandenburg, unde se află fabrica Tesla.

„Acest lucru va avea repercusiuni. Mii de persoane de aici au fost lăsate fără servicii de bază și puse în pericol”, a amenințat el, adăugând că autoritățile locale vor reacționa cu „cea mai mare severitate” posibilă.

El a avertizat totuși împotriva tragerii unor concluzii pripite cu privire la posibilii făptași și a cerut răbdare pentru finalizarea anchetei.

E.ON a anunțat că angajații săi efectuează lucrări de reparații la stâlpul avariat și a precizat că electricitatea a fost repornită pentru comunitățile înconjurătoare, cu excepția unui sit industrial și a unui centru de logistică.

Elon Musk a inaugurat personal Gigafactory Berlin în mai 2022 după ce Tesla a investit 5 miliarde de euro în uzina cu 12.000 de angajați și în una separată pentru producerea de baterii electrice.

Gigafactory Berlin s-a confruntat cu dificultăți mai grave mai devreme în cursul acestui an, anunțând pe 12 ianuarie că va suspenda producția timp de 2 săptămâni din cauza lipsei pieselor necesare ca urmare a lungirii lanțurilor logistice, o repercusiune a atacurilor rebelilor Houthi asupra navelor comerciale ce trec prin Marea Roșie.