General Motors va renunta la marca de nisa Pontiac in 2010, iar in urmatorii cinci ani va renunta la jumatate din dealerii din SUA, ca parte a planului de restructurare care ar trebui sa o fereasca de faliment, scrie Automotive News. In plus, compania va elimina alte 7.000 de locuri de munca, pe langa cele peste 10.000 la care se angajase sa renunte in SUA.UPDATE: GM va inceta anul acesta si productia masinilor Saturn, marca pentru care cauta un cumparator, a spus seful GM, Fritz Henderson.

General Motors a spus ca va investi in patru marcii cheie: Chevrolet, Cadillac, Buick si GMC. GM a anuntat ca va mai elimina inca 7-8.000 de locuri de munca in SUA, pe langa cele prevazute initial, astfel ca efectivele de productie vor ajunge la 40.000 in 2010, fata de 61.000 la finalul anului trecut.

Marcile Saab, Saturn si Hummer nu sunt in siguranta, iar o decizie asupra viitorului lor va fi luata anul acesta, se mai mentioneaza in versiunea revizuita a planului de salvare prezentata de GM autoritatilor americane.

Pontiac, simbol al masinilor cu muschi, (muscle car), automobile "fortoase" care au facut furori in anii '60 in SUA, a vandut anul trecut sub 270.000 de unitati, putin fata de maximul din 1978 cand vanzarile s-au apropiat de 900.000 de unitati. In martie vanzarile marcii au scazut cu 44%.

GM a introdus Pontiac in 1926, iar in 2000 a "omorat" o alta marca cu vechime, Oldsmobile care existase din 1897.

UPDATE: GM va inceta anul acesta si productia masinilor Saturn, dar marca are sansa sa fie salvata daca se va gasi un cumparator pentru ea. In planul prezentat in februarie se prevedea productia de Saturn pana in 2011, insa GM noteaza ca in planul de viabilitate nu se pune problema construirii sau vanzarii acesor masini sub umbrela GM.

Saturn a fost infiintata in 1985 ca marca dedicata tinerilor in ideea de a mai lua din clientii masinilor japoneze de clasa mica. De cativa ani Saturn e sora americana a Opel, cateva modele fiind practic identice. Spre exemplu in SUA se vinde Saturn Astra, iar Saturn Vue e identic cu Opel Antara. In plus, masina sport Opel GT s-ai inspirat din modelul american Saturn Sky.

Ca parte a planului de restructurare, producatorul a mai spus ca numarul uzinelor sale principale se va reduce de la 47 in prezent, spre 34 in 2010 si 31 in 2012. In plus, numarul de dealeri din SUA se va reduce de la circa 6.200 in 2008, spre 3.600 la anul.

Casa Alba a salutat masurile ferme de reducere si a spus ca este o etapa importanta a procesului de restructurare.