Günter Verheugen, comisarul european pentru industrie, spune ca planul de salvare a Opel va fi analizat temeinic, mai ales ca in prezent rusii par a fi extrem de avantajati, deoarece se expun la riscuri extrem de reduse, scrie AFP. Confom intelegerii preliminare, banca rusa Sberbank ar urma sa detina 35% din Opel, la fel ca si GM Europe, in timp ce canadienii de la Magna vor avea 20%, iar angajatii GM 10 procente.

Comisarul german a spus ca planul de salvare trebuie examinat in detaliu de la cap l;a coada inainte de a fi aprobat. Ideea principala este ca planul sa garanteze faptul ca Opel va supravietui si va fi competitiva pe termen lung. El a adaugat ca niciun investitor din lumea aceasta nu s-a aventurat sa preia activitatile GM Europe fara sa ceara garantii de stat, iar asta e o dovada ca afacerea comporta un risc urias.

"Singurii care sunt expusi unui risc relativ redus in afacerea GM Europe sunt rusii. Vor avea acces la tehnologii moderne si isi pot construi industria auto interna pentru a fi competitivi la export", spune Verheugen.

Opel a primit o gura substantiala de oxigen luna trecuta de la guvernul german care i-a aprobat imprumuturi de 1,5 miliarde euro, iar alte 700 milioane euro au fost promise de Magna, compania care a condus grupul ce a semnat intelegerea preliminara de preluare a Opel.