Romania si Malta sunt singurele tari din UE in care numarul de morti din accidente rutiere a crescut de la inceputul deceniului
UE isi propunea in 2001 sa reduca numarul de morti din accidente rutiere in cele 27 de tari de la 54.400, la 27.000 in 2010. In 2009 aproape 35.000 de oameni si-au pierdut viata in accidentele rutiere din cele 27 de tari membre si numai patru tari au reusit sa atinga tinta de a reduce cu 50% numarul victimelor: Letonia, Spania, Portugalia si Estonia. Romania si Malta au fost singurele tari in care numarul de victime a fost mai mare in 2009, comparativ cu 2001.
Astfel, raportul arata ca daca in 2001 mureau 2.454 de persoane pe drumurile tarii, anul trecut s-a ajuns la 2.796, echivalentul unei cresteri de 14%. Trebuie notat insa ca fata de 2008 s-a inregistrat o scadere de 9%, explicata de raportul consiliului prin numarul mai mare de controale ale Politiei dar si prin scoaterea din uz a unor masini foarte vechi.
Statistica mai arata insa ca Romania are cea mai mare rata a mortalitatii din accidente rutiere, raportat la numarul populatiei. Astfel, la o populatie de 21,5 milioane de locuitori inseamna ca rata este de 130 de persoane decedate/un milion de locuitori. Aproape la fel de rau stau tari precum Grecia (129), Polonia (120) si Bulgaria (118). La polul opus se afla Suedia (39) si Marea Britanie (41).
Raportul ETSC mai contine informatii despre numarul de amenzi date pentru depasirea vitezei legale in diverse tari UE, iar in Romania, cu aproape un milion de amenzi date in 2008, raportul este de una la 20 de locuitori. La acest capitol nu exista date de la toate statele, insa trebuie remarcat ca in Olanda si Austria raportul dintre numarul de amenzi date pentru viteza si cel al numarului total de locuitori este aproape de 1:2. La polul opus, in Lituania raportul este de o amenda/100 locuitori.
Consiliul a facut o estimare a numarului total de kilometri pe care automobilele dintr-o tara ii parcurg intr-un an si l-a raportat la numarul de decese din accidente. A rezultat un clasament in care Romania este iarasi intr-o pozitie nefasta, reiesind ca, fata de Suedia - cea mai bine pozitionata tara - riscul de a-ti pierde viata intr-un accident de masina e de opt ori mai mare la noi.
Raportul contine si o serie de date extrem de interesante despre viteza medie cu care automobilele circula in orasele si satele din diversele tari europene, insa din Romania nu exista informatii la aceasta categorie.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
noi ne dadeam cu carutele inainte iar maltezii cu barcile !!
Sa dea si statistica decenala referitoare la carute si barci si o sa se vada clar ca in Romania si Malta numarul accidentelor ( cu carute si barci) a scazut dramatic.
ghici ciuperca !
cum avem atatzia caini disponibili, nu e exclus si'o fabrica de mezeluri..
delicatessen.
Ce-ar fi sa se inceapa cu DRUMURILE. Si sa se continue cu AUTOSTRAZILE. Apoi cu MARCAJELE. Apoi cu gasirea unor POLITISHTI ADEVARATI nu ciurucarii si vanatorii de motive de amenzi. Si n-ar fi rau sa se continue cu TAIEREA COPACILOR DE PE MARGINEA DRUMURILOR!!!
Nu incerc deloc sa justific vitezomanii dar nu cred ca este normal ca un echipaj de politie ( da fapt sunt doua, ca unul inregistreaza si celalalt amendeaza) sa stea (pe banii nostri) si sa vaneze si sa amendeze soferi care au condus cu 55 de km/h in localitate (care poate fi o centura dreapta, lunga si cu cate 2-3 banzi pe sens ... )
Eu chiar duminica mi-am luat amenda pentru folosirea abuziva a claxonului :))) - si acum sa va spun faza amuzanta:
Il claxonam pe unul care a taiat 3 benzi, mi-a taiat calea si a trecut pe rosu.
Dar deh, vina mea, Fiesta mea este mult mai vizibila pe drum decat un X5.
Traiasca politia romana ca bine isi mai face treaba.
serios.
Asa ca ..... am platit (ca sa evit durerea de cap de ultima data).
Ce sa zic - sa nu ai de-a face cu statul este "de nepretuit" (merita cu varf si indesat amenda de 120 RON).
Însă la noi publicul e mai puţin interesat de săriţii de pe fix, alcoolicii la volan şi mogârlanii cu "dispari din faţa X5ului meu", se pare că obsesia naţională e faptul că şoferii occidentali, amendaţi sau nu, sunt respectuoşi, iar ai noştri nu.
Ia vezi unde e pe lista Germania...
o sa vedem mai jos explicatii cum ca nu sint drumuri, ca nu avem politie, etc etc...
Cred ca este vorba in mare masura de prostie.
Ii vedem la orice pas, si sint din ce in ce mai multi.
Legile de circulatie sint relative, se pot incalca dupa dorinta si posibilitati. Daca este linie continua se poate depasi, daca se intrunesc niste conditii: nu ai vazut politie in preajma, nu vine nimic din contrasens , sau ai masina indeajuns de puternica ca sa faca fata...Sigur, ca prostia se intilneste uneori cu lipsa de experienta si atunci se lasa cu tragedii..
Multe accidente se intampla din urmatoarele situatii:
1. Depasiri, pe autostrada avand 2 benzi riscurile unei "depasiri" sunt mult mai mici.
2. Viteza excesiva, pe autostrada limita de viteza este de 130 KM/h asa ca daca mergi cu 130 km/h pe autostrada sansele sa faci un accident din cauza vitezei sunt mult mai mici decat daca ai circula cu 130 km/h in localitate unde poate oricand sa-ti apara un pieton si asa mai departe.
3. Neacordarea de prioritate, pe autostrada trebuie sa dai prioritate doar cand schimbi banda, iar cand intri pe autostrada ai banda de accelerare deci nu prea apar situatii limita...
4. Marcajele proaste... Personal am experimentat aceasta situatie. Mergeam cu 80 KM/h (reali sunt doar 73 km/h pt ca pe bord arata cu 10% mai mult) pe un drum european. Era 5 dimineata si era lapovita. Aveam cauciucuri de iarna, mergeam cu faza lunga si am ajuns din spate un tir. Conform regulamentului am scos faza lunga si am lasat faza scurta. Tirul a semnalizat dreapta si a mers tot inainte. Din cauza ca nu se vedeau marcajele si mai era si lapovita, am crezut ca drumul merge drept si m-am trezit ca defapt sunt intre 2 drumuri la baza unui pod, unul care mergea relativ drept pe care o luase si tirul si drumul principal pe care vroiam sa ma duc eu care o lua putin la stanga pe un pod.
Asa ca m-am speriat, am apasat frana si am tras destul de brusc de volan in stanga moment in care (cu tot ABS-ul si servo si cauciucuri de iarna) am inceput sa intru in derapaj si deja vedeam iminenta ciocnirea cu parapetul din stanga. Am mai tras o data tare de volan dreapta moment in care masina si-a schimbat directia inspre parapetul din dreapta, am mai dat o data de volan maxim stanga si m-am oprit cu masina pe banda mea dar total invers. M-am intors cu 180 grade. Toate din cauza marcajelor!!
Anul trecut am avut un accident urat abordand o parcare facuta in curba ca extindere de banda in timp ce o masina ma depasea si m-am trezit cu un sant de 80 cm in fata si apoi un cap de pod nesemnalizat. Despre ce drum este vorba? E85... cica european... cu o banda si jumatate pe sens.
Masina dauna totala, colega mea nu mai e...viteza de rulare sub 100 km/h.
..lipsa indicator curba la stanga, lipsa indicator parcare, lipsa banda de delimitare pe asfalt....etc.
Extinderea asfaltului era facuta probabil la cererea vanzatorilor de ceapa rosie ca sa nu mai stea in noroi...
Am dosar penal si sunt acuzat din start de statul Roman pentru ucidere din culpa.
Conduc de 19 ani dar asta chiar nu cred ca mai conteaza.
In Romania este o aventura sa mergi cu masina.
Stiu ca probabil vor fi multi care vor da sfaturi ce trebuia sa fac in acele momente... Si eu ma simteam asa de " priceput" la volan.
Sincer, mi-as dori sa infiintez o asociatie ( inclusiv avocati )si sa dam in judecata proprietarii drumurilor ( probabil Consiliile Judetene) pentru nerespectarea normelor impuse in domeniu.
Nu am dorinta de imbogatire ci doar speranta din ce in ce mai palida ca poate ne mai putem face bine ca natiune.
Felul in care sunt proiectate drumurile sunt extrem de importante. In proportie de 90% cand se explica faptul ca soferul X nu a adaptat viteza masinii la conditiile de drum, nu tine obligatoriu de faptul ca iti bate soarele in ochi sau ploua sau e ulei pe sosea sau mai stiu eu ce altceva, ci este vorba de modul in ca AU FOST PROIECTATE DRUMURILE. Mai ales in situatia in care se intampla cel putin 2 accidente in acelasi loc (panta, curba, inclinatie etc).
Cu atat mai trist cu cat nici autoritatile si nici oamenii obisnuiti nu sunt in stare sa vada padurea din cauza copacilor.
Sunt numeroase "puncte negre" pe sosele, in care se intampla frecvent accidente grave.
Politia se grabeste insa mereu sa proclame, drept cauza exclusiva, neatentia la volan sau neadaptarea vitezei.
Desigur, in astfel de accidente si soferii au o buna parte de vina .
Dar nimeni insa nu se gandeste ca, atat timp cat se intampla frecvent accidente in aceleasi locuri, ceva nu este in regula cu locurile respective. Modificand marcajele, semnalizarea, protectia (balustrade) sau configuratia drumului in zonele respective, se pot salva destine si vieti.
Proiectarea, realizarea si intretinerea drumurilor sunt toate caracterizate de superficialitate si incompetenta.
Sa vezi tu daca ce rau ar fi daca nu s-ar mai permite acest "lane sharing" pentru ca nici tu nu o sa poti depasi (legal). Adica trebuie sa il tratezi ca pe o masina. Cum ti-ar fi sa te tarasti km intregi dupa un scuter asezat in pozitie de blocare?
Luminatu-te-ai?
Uite, in USA "line sharing-ul" e specific interzis in toate statele (au legislatii diferite), cu exceptia Californiei, unde nu e specificat nimic (deci e permis). Acolo se face Lane Sharing.
"While most states do not recognize lane splitting as a legal maneuver, they also do not specifically prohibit it. However, police and the courts often interpret lane splitting as unlawful. One state, California, does specifically permit lane splitting, but only if it is done in a "safe and prudent" manner. Of course, the definition of "safe and prudent" is very much up to interpretation by police officers and judges."
"If an accident happens while a motorcycle is lane splitting, there's a good chance that fault for the accident will be attributed to the motorcycle rider."
http://www.nolo.com/legal-encyclopedia/article-29730.html
deci lane splitting, dar pe barba ta ;))
eu recunosc am vrut sa-mi cumpar examenul, dar spre deosebire de ceilalti 90% dintre candidati dadeam peste probabil singurul politist din comisie care nu lua spaga...
a 4-a oara l-am luat, pe bune... instructorul meu s-a inchinat cand a vazut ca si a 4-a oara l-am nimerit pe ala care nu ia spaga...
eu zic ca "nenorocul" m-a ajutat... cred ca am facut de 3 ori mai multe ore de pregatire decat face un sofer normal...
Cand se duce marletele prin tari straine si isi cumpara masina la 1000 de euro si nu mai poate de impresii.
Nu da prioritate,nu este atent,beat la volan (ca na,are masina de afara) si il doare la basca de politie.
P.S.Femeile ar trebui sa stea la coada tigaii ,nu la volan.
Din cauza lor se fac foarte multe accidente.
Se machiaza,dorm in timp ce conduc...pfff.
asta inseamna, semne aiurea, pandari in loc de politisti, amenzile care se dau ca ajustare a bugetului.
luati masina intr-o zi si incercati sa mergeti legal. va spun eu, nu se poate, sau veti avea accident.
Probabil esti din acei oameni care imita ce fac celalalte maimute. De ce sa conduci legal, ca altfel patesti vreun accident.
Mult succes in continuare. Probabil vei avea copii cu creier de amoeba.
Nu pentru toate accidentele in care esti implicat esti tot tu de vina...
1. ai oprit vreodata in intersectie pe carourile alea care inseamna "nu bloca intersectia"?
ori ai oprit, ori nu mergi cu masina, ori unde locuiesti tu nu sunt decat 2 strazi, caci, NU SE POATE.
2. de la unirii la p-ta alba iulia in bucuresti. se alearga si cu suta. legal 60. la 60 te mai ocolesc altii (aia care merg cu viteza), diferenta e de 40km/h fata de unu care alearga cu suta.
ei, pe o portiune de-aia, brusc se face limita 30km/h. iti recomand sa te urci pe frana si sa incetinesti brusc de la 60 la 30. sa ai capul lipit de tetiera ca sfat.
mai vrei? semne de circulatie orientate gresit? pe alea le respecti?
sunt in romania de 17 luni. am 73,000km (cred ca 30,000km in afara, restul in tara). m-a lovit un autocar in spate pentru ca "am oprit" la un semn de "stop", in rest n-am decat un radar de 117km/h pe o zona de 100km/h (sebes-sibiu). cred ca ma calificla "sofer bun" fara sa fiu sofer de meserie
La noi a crescut doar numarul de masini, betivi la volan, vitezomani, normal ca a crescut si numarul de accidente cu victime. Cred ca si la cele fara victime (tamponari usoare) suntem campioni.
-regulile de circulatie trebuie respectate de altii...nu de mine, ca eu ma grabesc, da?
-politistul care m-a prins depasind pe linie continuua...statea la panda nenorocitul!!!
-habar-n-au sa conduca aia care stau la semafor. Eu care sunt meserias, depasesc toata coloana, si o sa ma bag in fata fraieriilor, care o sa ma lase si pe mine
-etc
depasirea pe linie continua este generatoare de accidente dar daca in fata ai unul care merge cu 40 pe un drum national, nu cred ca ti-ar conveni sa mergi kilometri intregi cu 40 pentru ca un iresponsabil nu stie sa conduca.... iar faptul ca politia sta la pinda este deja un lucru stabilit cu precizie...
depasirea coloanei la semafor este infractiune la legea circulatiei si este corect sa fie asa dar ce te faci cind se face verde si ala care este primul la semafor isi cauta schimbatorul de viteze dupa ce cel din spate vede ca ala nu pleaca pentru ca este neatent. nu este normal sa nu pleci in jumatate de secunda dupa ce se pune verde si nu este normal sa pleci dupa ce cel din fata s-a indepartat 3 metri. cu astfel de specimene, dupa ce se pune verde trec 3 masini in loc de 10 cite ar trece cu soferi normali.....
Si ca sa revin la subiect, din statistica rezulta ca nu stam cel mai prost la numar de morti pe milionul de locuitori. Iar Malta sta cel mai bine. Noi suntem undeva la mijloc. Da, ideal ar fi sa nu moara nimeni pe sosele. Ideal ar fi chiar sa nu moara nimeni. De nimic.
Intre 2001-2009 parametrii astia trebuie sa fi crescut de cel putin 3-4 ori la practic exact aceeasi infrastructura rutiera...
Suntem in secolul vitezei cautam sa ajungem dintr-un loc in altul cat mai repede iar in ultimii ani tot mai multi. Pe unde? Pe aceleasi drumuri pe care acum 20 ani mergea o masina la jumate de ora. Daca 2000 din Oradea a facut pana la Costinesti 13 ore in 2008 cand am fost ultima data am facut 17 ore si am calatorit noaptea condus non-stop. Medie de aproximativ 50 Km/h. E mult e putin.
Nu ma consider un vitezoman, nu sunt printre cei care depasesc o coloana de masini prea lenesa pentru spiritul meu de Schumi. Dar cand te uti la ceas si vezi ca trecut 1 ora de cand ai plecat din fata blocului si nu esti decat la 30 de km de oras intr-o coloana interminabila de masini, traversand a cincea localitate la rand si ai trecut de 2 radere ale politiei, iti vine sa iti pui casca pe cap si sa visezi ca esti Schumi si conduci un Ferrari.
Asta este imaginea pe care o vezi pe un drum coloane interminabile de masini si intrari dintr-o localitate in alta. Deci volumul traficului si limitarile de viteza au dus la cresterea numarului de accidente. Pentru ca soferul merge regulamentar in localitati si o calca exagerat in afara pentru a recupera timpul pierdut.
Si in aceste premise politistul cu radarul si radarul fix nu sunt decat niste surse de a aduce bani la buget de la fraieri si nu unul care sa reduca numarul accidentelor asa cum declara Politia Romana. In 2008 pe tronsonul DN 1 din Bihor erau frecvent amplasate radere rezultatul, fara a fi si o cauzalitate directa, numarul de accidente mortale pe aceasta portiune a fost usor mai mare decat in anul precedent 2007.
Am vazut varianta drumurilor noastre nationale in Ungaria, Spania, Germania dar acolo drumurile ocolesc localitatile si ai astfel o viteza medie de peste 80-90 km/h si toata lumea merge peste aceasta limita, La noi au ramas prin localitati si efectul in numarul de accidente.
De fiecare dată când se proiectează un pod, fie el şi cel de la Basarab, un tunel, o rampă, au grijă toţi, de la directorul general până la ultimul ingineraş, au grijă să îşi aducă aminte că ei sunt români şi nu francezi. :D
~Nautilus
Altfel spus, opinia mea e ca indisciplina in trafic ne caracterizeaza si constituie un factor important, dar mai putin important decat lipsa infrastructurii si parcul auto invechit .
http://www.codres.de/2009/01/de-ce-trebuie-sa-facem-intai-drumuri-inainte-de-a-aduce-masini-de-afara
Ps. Nu putem cauta (alti) vinovati, pentru "mortii de pe drumuri" decat uitandu-ne in oglida.. Toti suntem vinovati, iar vina noastra incepe cu felul in care fiecare din noi se comporta in viata de zi cu zi (inclusiv in trafic) si se termina cu felul in care votam odata le 4ani (5ani)... Daca o sa intelegem (vreodata) asta, avem o sansa... daca nu... o sa mai moara din noi (pe stranzi, in spitale, etc) pana cand ne trezim...
Avand in vedere ca nu este o concordanta intre calitatea drumurilor si ce masini circula pe ele o prima solutie ar fi o marire a amenzilor(as zice chiar semnificativa), si din banii din amenzi sa se faca o data autostrazile alea din povesti.
Istanbulul are cu totul 4 bulevarde mari, din care 2 corespund la un capat cu cate un nod rutier masiv, cu multe rampe de acces, parcă preluat din filmele americane, şi la celălalt cu podurile peste Bosfor. Celelalte 2 sunt unul în jurul vechiului oraş (Kennedy Caddesi, arată exact ca ca o centură) şi celălalt spre nord. În rest, binecunoscutul decor de Istanbul, străzi mici, rampe, pante, dealuri etc, în care la ora de vârf se stă pe loc mai rău decât în orice fel de ambuteiaj de la noi.
Spre deosebire de ei, la noi nici măcar podul de la Basarab şi rahatul de lărgire a bd. T. Vladimirescu nu le pot face într-un timp rezonabil.
Daca si in probleme atat de grave cum e "de ce murim ca prostii si nu gasim solutii" se gasesc unii sa faca glume in pur stil romanesc "de doi bani" atunci nu va mirati romani ca sunteti coada europei. Va meritati soarta ca ati pus cretinii in aceste functii cheie in societate si nu le-ati dat peste bot cand s-au gurgutat sa va povatuiasca precum mai jos...
Articolul cauta cauze si solutii nu glume cretine pe tema asta...
BMW-ul din spate se apropie pana la max. 1 m. de mine si semnalizeaza cu farurile, gesticuleaza. Prinde un moment si reuseste sa ma depaseasca pe dreapta lovindu-mi usor masina. Vad cu surprindere ca are numere de inmatriculare de Bucuresti. Sun imediat la 110, descriu situatia, politia imi cere sa-l urmaresc cativa km. pentru a vedea in ce directie o va lua, apropiindu-se o intersectie. Le comunic directia spre Basel mentinand contactul vizual cu BMW din Romania.
Dupa cca. 7 Km. este oprit de o patrula civila a politiei, dupa alte 2 minute apare si politia rutiera.
Opresc la cca. 50 m. de BMW-il oprit de politie. Soferul este scos afara, da semne de agresivitae si aroganta. Urmeaza cateva clipe de discutie, vad cum tipul scoate ceva din buzunar si le intinde politistilor. In clipa urmatoare i se pun catuse la maini si este urcat in duba. Ulterioar am aflat ca idiotul a incercat mituirea celor 3 politisti germani, fiecaruia cate o bancnota de 100 Euro.
Pe scurt consecintele ptr. soferul roman : arest preventiv pana la judecata, capetele de acuzare fiind : constrangere in traficul rutier, periclitarea grava a circulatiei rutiere, incercarea de mituire a politiei, delict de ofensa, accident si fuga de la locul accidentului. BMW-ul a fost confiscat, soferul poate fi pus in libertate pentru o cautiune de25.000 Euro, amenzile ptr. restul contraventiilor se ridica la cca. 10.000. Interzicere de a mai calca in Germania pe urmatorii 6 ani. Se vor mai adauga costurile de judecata, avocat, translator etc
2. Până se obţine hotărârea instanţei s-ar putea să vezi cum "amenzile de până la 10 000 EUR" se transformă în zile de închisoare.
"Periclitarea gravă a circulaţiei rutiere" e infracţiune şi se sancţionează grav, cu amenzi de multe zeci de mii de euro, după cum s-a întâmplat în mai multe cazuri pe care un domn chelios pe nume Urban Iulian a încercat să le prezinte drept "sancţiuni pentru viteză".
~Nautilus
de exemplu, daca s-ar da raportul intre numarul de amenzi pentru viteza si numarul de morti din cauza vitezei atunci am vedea daca radarele reduc sau nu numarul de accidente.
de asemenea, daca firme independente de politie ar da cauzele reale ale accidentelor, din nou am putea sti ce este de facut.
este foarte important de inteles ca POLITIA NU ESTE CALIFICATA sa stabileasca cauzele unui accident. politia este calificata doar sa spuna ce lege s-a incalcat....
a fost un microbus care a oprit pe calea ferata si a fost lovit in plin cu aprox. 10 morti. pai nu stia soferul ca trebuie sa se asigure? pai bineinteles ca stia.
politia zice ca accidentul s-a produs deoarece soferul nu s-a asigurat. bineinteles ca nu s-a asigurat dar soferul stia ca trebuie sa se asigure (a raspuns corect la test cind i-au dat carnetul) si atunci de ce nu s-a asigurat?
politia nu stie sa raspunda deci politia nu stie cauza reala a accidentului deci nu stie sa previna astfel de accidente foarte grave...
n-am date statistice deoarece politia nu le da dar eu nu cred ca exista vreo legatura intre numarul de accidente din cauza vitezei (relativ putine) si numarul relativ mare de amenzi pentru viteza....
cum ziceam, exista minciui, minciuni sfruntate si date statistice....
Multi zic ca din cauza ca ne lipsesc autostrazile, dar eu zic ca nu asta-i principala problema.
Toate drumurile nationale-europene au o singura banda pe sens, iar depasirile sunt periculoase; trec prin multe localitati, sate-comune, unde lipsesc tortuarele si acostamentul, iar pietonii merg pe carosabil riscand sa fie loviti mortal; drumurile nu au scuaruri de delimitare a sensurilor, iar riscul de accident prin coliziune frontala este enorm.
Deci solutiile sunt simple si ieftine:
1. in loc sa se iroseasca sume enorme pe construirea de autostrazi cu viaducte, tuneluri, noduri...etc, mai bine s-ar folosi banii pentru a largi DN-urile de la 2 la 4 benzi de circulatie.
2. construirea de drumuri adiacente pentru carute si alte atelaje de-a lungul DN-urilor europene cu trafic ridicat.
3.largirea acostamentelor
4.construirea de trotuare in localitatile traversate de DN-uri si protejarea lor prin balustrade de protectie.
5.Construirea de pasarele pietonale in localitati si acolo unde se impune.
5. delimitarea sensurilor de circulatie prin scuaruri betonate sau prin balustrade.
6. construirea de centuri ocolitoare pentru localitatile mari.