Corina Crețu o contrazice pe Rovana Plumb: Studiul de fezabilitate a costat 1,8 milioane de euro, nu 120 de milioane de euro

de CZ     HotNews.ro
Joi, 1 noiembrie 2018, 19:37 Economie | Bani europeni


Corina Cretu si Rovana Plumb
Foto: Comisia Europeana
Comisarul European pentru Politică regională, social-democrata Corina Crețu, o contrazice pe colega ei de partid, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, în legătură cu costurile studiilor de fezabilitate pentru proiectele celor 3 spitale regionale, care ar urma să fie construite la Cluj-Napoca, Iași și Craiova, din fonduri europene.

Rovana Plumb declarase anterior că documentația tehnică pentru spitalele regionale costă 120 de milioane de euro, astfel încât va fi nevoie de re-etapizarea investițiilor, în condițiile în care Comisia Europeană oferă 150 de milioane de euro pentru cele 3 obiective.

"Spitalele acestea trei regionale se vor finaliza din fonduri europene etapizat. Prima etapă de finanţare va fi pentru documentaţia tehnică, care însumează conform datelor furnizate de Banca Europeană de Investiţii 120 de milioane de euro, iar în etapa a doua, până la concurenţa sumei medii de 450 de milioane de euro, se va merge pe construcţie şi dotare, 450 de milioane de euro medie per spital. Atât a ieşit din studiile pe care Banca Europeană de Investiţii le-a prezentat Ministerului Sănătăţii. Deci, vom merge etapizat. Nu excludem faptul că se pot face finanţări şi în parteneriat public privat", a spus Rovana Plumb.

Comisarul UE Corina Crețu o contrazice însă pe Rovana Plumb, într-o postare pe Facebook, arătând că studiile de fezabilitate costă doar 1,8 milioane de euro.

Ce spune Corina Crețu:

 • „Conform informațiilor primite de la Banca Europeană de Investiții (BEI) care finanțează studiul de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale, valoarea acestui studiu este de 1,8 milioane de Euro.
 • Reamintesc faptul că în timpul procesului de pregătire a perioadei de finanțare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene finanțarea construcției a trei spitale regionale în cadrul Programului Operațional Regional. În acest sens, România a propus atunci utilizarea a 300 de milioane de euro : 150 milioane euro finanțare UE, 150 milioane fonduri naționale.
 • În cadrul întrevederii avute cu doamna Prim Ministru, Viorica Dăncilă, luni, 29 Octombrie, la București, am convenit ca Guvernul României să transmită Comisiei, în perioada următoare, propunerea României în ceea ce privește modalitatea prin care se dorește continuarea finanțării acestor 3 spitale, astfel încât să ne asigurăm că banii alocați în acest scop din fonduri europene nu vor fi pierduți.
 • Așa cum am reiterat și în cadrul întâlnirii noastre, în cazul în care România dorește să aloce o sumă mai mare din fonduri europene pentru aceste spitale, autoritățile române trebuie să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgență.
 • În cazul în care autoritățile naționale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Și în acest caz, este nevoie de o solicitare din partea autorităților naționale.
 • Totodată, în cadrul întâlnirii noastre de la București s-a propus și ideea etapizării, adică realizarea acestor spitale în două etape: documentația în actuala perioadă de programare, iar construcția efectivă în perioada 2021-2027, idee prezentată de Dna Ministru Rovana Plumb în cadrul conferinței de presă comună susținută în data de 30 octombrie.
 • În acest context, așteptăm din partea Guvernului României, o solicitare în scris, pentru care dintre aceste variante optează, scopul nostru comun fiind acela de a nu pierde finanțarea europeană.
 • În ceea ce mă privește, rămân același sprijin necondiționat pentru România și români.
 • Sunt deschisă să discut orice modificare a POR și orice varianta posibilă, în limitele regulamentului actual, care poate să conducă la accelerarea construcției celor 3 spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6967 vizualizari

 • -28 (32 voturi)    
  fronda lui Cretu... (Joi, 1 noiembrie 2018, 19:41)

  demaGOGU [utilizator]

  ...impotriva pesede e cu voie, citeste ordin, de la stapanire, citeste tutela europeana.

  sa fie vorba de noul prim-ministru, scos deja la incalzire ptr 1 ianuarie 2019?
  • +25 (25 voturi)    
   Asa este. (Vineri, 2 noiembrie 2018, 1:45)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Cine critica PSD, acest partid ai carui membri sunt ingeri, ingerasi, super profesionisti, super calificati, super manierati, super destepti si isteti, plin de cultura si incultura generala, inseamna ca e platit de Soros si/sau drogat si/sau cu voie (citeste ordin) de la stapanire (citeste tutela ieuropeana, nu cea ruseasca).

   Sa fie vorba de noul PM scos deja la incalzire pentru 1 Ianuarie douazeci nouaspe?

   Da' conteaza? Importat e ca cine vine de la PSD ca PM va fi cel mai bun: asa a fost nascase, asa a fost si tonta, asa este si drancila. Deci, oricine va veni, voi aveti deja limbile pregatite. Odele sunt scrise deja de voi, doar trebuie sa inlocuiti numele si gata. De exemplu, peste un an, o sa scrii la fel, doar ca schimbi numele si anul: "...impotriva pesede e cu voie, citeste ordin, de la stapanire, citeste tutela europeana.

   sa fie vorba de noul prim-ministru, scos deja la incalzire ptr 1 ianuarie 2020?"
   • +8 (8 voturi)    
    din câte (Vineri, 2 noiembrie 2018, 8:03)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    știu, schimbarea actualului prim ministru nu s-ar putea face decât dacă mai câștigă psd alegerile parlamentare din 2020. Altfel, cum? Că nu mai ține figura nici cu moțiune de cenzură ca la grindescu și nici vasilica nu vrea să demisioneze ca 2doze.
  • +18 (18 voturi)    
   trebuie (Vineri, 2 noiembrie 2018, 7:59)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   să fii cel puțin idiot, în afară de hoț, ca să respingi oferta de bani UE, bani cu care să dezvolți România.
   Cum să o ții langa cu parteneriatul public-privat, în timp ce ai la îndemână fonduri europene, dacă nu cumva te paște frica că te prinde UE cu mâna adânc băgată în firfirei? OLAF știe de ce. Și dragnea la fel.
  • +6 (6 voturi)    
   frate... (Vineri, 2 noiembrie 2018, 10:06)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Si cand ti se doreste binele, tot cu fundul stati la situatie.
   Nationalism si patriotism desantat ca la voi, nu am vazut la nimeni.
   Sunteti in fundul gol, dar... mandri ca sunteti romani!
 • -7 (13 voturi)    
  In Loc De Razboiul Rozelor (Joi, 1 noiembrie 2018, 19:45)

  un domn [utilizator]

  Razboiul Tutelor Absolute
 • +16 (20 voturi)    
  pai da... (Joi, 1 noiembrie 2018, 19:50)

  minus [utilizator]

  studiul a costat 1,8 milioane dar noi am vrea sa decontam 120 milioane. Daca doream 1,2 miliarde batea la ochi si isi dadeau seama....

  Problema este casi asa, ei nu ne dau banii astia. Asa ca de vina este numita Corina Creu care a uitat de unde a plecat.
  Se contamineaza cu prostii de Bruxeles romanii astia ajunsi comisari, ceva de groaza!
 • +8 (10 voturi)    
  Plumb (Joi, 1 noiembrie 2018, 20:01)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Asa e mai grea... la minte. Cum sa contrazici o carierista incompetenta si fudula, una inhâitata cu toti hotii din cloaca psd+alde+udmr?
 • -27 (29 voturi)    
  studii (Joi, 1 noiembrie 2018, 20:39)

  gpavel [utilizator]

  nu e vorba de studiul de fezabilitate,e vorba de "studii",adica :fezabilitate+design(proiectare),care intradevar fac peste 100 de milioane!deci comisia ofera romaniei 150 milioane care practic reprezinta "studii",pe care practic comisia le impune!!!!,pentru constructie,dotari si utilitati nu se prevad sume din partea "comisiei".....,o fi corect.
  • +11 (13 voturi)    
   daca tu chiar crezi ce spui... (Joi, 1 noiembrie 2018, 21:22)

   EMC2*2/2#@4 [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   mi-e mila de tine.

   peste 100 de milioane? tu ai o idee cam ce inseamna aceasta cifra?

   sau esti ironic si nu m-am prin eu?
   • -18 (18 voturi)    
    Se pare ca tu n-ai auzit-o pe (Vineri, 2 noiembrie 2018, 0:18)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

    Sorina Pintea, ea a confirmat ca toate studiile costa chiar in jur de 120 milioane de euro, asta spun chiar consultantii BEI!
    • +6 (8 voturi)    
     Da, stiu! (Vineri, 2 noiembrie 2018, 10:11)

     , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     BEI, restul pana la 120 milioane trebuie la gura lu' pesede-mure!
     E bine asa, BEI?
     • +3 (3 voturi)    
      Restul pentru plata salariilor (Vineri, 2 noiembrie 2018, 13:03)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

      Haznauatrei
     • 0 (0 voturi)    
      Dovada ca @xgroho de acolo isi ia (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 9:21)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

      Cum spune el si Pastorul : Parnosul

      https://www.g4media.ro/corina-cretu-acuza-psd-ca-plateste-sume-incredibile-catre-presa-prin-intermediul-ministerelor-pentru-a-denigra-oponentii-si-anunta-ca-va-da-in-judecata-partidul.html
   • +1 (5 voturi)    
    10% din investitie! (Vineri, 2 noiembrie 2018, 9:30)

    gpavel [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

    "Suma alocată spitalelor regionale din fonduri europene, mai precis din Fondul European de Dezvoltare Regională, este de 150 de milioane de euro. Aceasta este suma dinspre Uniunea Europeană prevăzută în acordul de parteneriat şi în programul operaţional, la care se adaugă contribuţia României de 150 de milioane de euro. Ce a făcut Guvernul României? Pentru a putea finanţa spitalele ai nevoie de documentaţii tehnice. Pentru a realiza aceste documentaţii tehnice, începând cu studiul de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de execuţie, maparea serviciilor necesare de sănătate în aceste spitale s-a recurs la suportul şi sprijinul tehnic al echipei Băncii Europene de Investiţii. Costul designului acestor spitale, atât din punct de vedere al proiectului tehnic, al studiului de fezabilitate, dar şi al celui de execuţie, pentru toate trei se ridică la suma 120 de milioane de euro.
  • +14 (16 voturi)    
   Ba baiatule (Joi, 1 noiembrie 2018, 21:58)

   Laic [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   cum sa coste un studiu de proiectare peste 100 de milioane de euro? Pai cu banii aia, Romania isi construieste cel mai performant supercalculator din lume pe care sa faca simulari de structura sau mai stiu eu ce si nu cred ca e vorba de asa ceva. Hai sa fim realisti !
   • -4 (4 voturi)    
    10%din investitie! (Vineri, 2 noiembrie 2018, 9:31)

    gpavel [utilizator] i-a raspuns lui Laic

    "Suma alocată spitalelor regionale din fonduri europene, mai precis din Fondul European de Dezvoltare Regională, este de 150 de milioane de euro. Aceasta este suma dinspre Uniunea Europeană prevăzută în acordul de parteneriat şi în programul operaţional, la care se adaugă contribuţia României de 150 de milioane de euro. Ce a făcut Guvernul României? Pentru a putea finanţa spitalele ai nevoie de documentaţii tehnice. Pentru a realiza aceste documentaţii tehnice, începând cu studiul de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de execuţie, maparea serviciilor necesare de sănătate în aceste spitale s-a recurs la suportul şi sprijinul tehnic al echipei Băncii Europene de Investiţii. Costul designului acestor spitale, atât din punct de vedere al proiectului tehnic, al studiului de fezabilitate, dar şi al celui de execuţie, pentru toate trei se ridică la suma 120 de milioane de euro.
  • 0 (2 voturi)    
   ??? (Joi, 1 noiembrie 2018, 23:04)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Pai vrei sa faca spitale FARA nici un proiect tehnic? :O
   • -2 (2 voturi)    
    10% (Vineri, 2 noiembrie 2018, 9:32)

    gpavel [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    dar nu 10%,spitalele sunt practic "tip"cu adaptari la zona!
 • -13 (15 voturi)    
  Ce nu spune e faptul ca acesti bani pentru (Joi, 1 noiembrie 2018, 21:08)

  xrogo [utilizator]

  studii se cheltuie tot de firme dinafara UE, firme impuse de consultantii BEI, deci ne dau 150 de milioane din care iau inapoi 120 milioane euro, faina afacere!
  • +9 (11 voturi)    
   pai sa faca romanii! (Vineri, 2 noiembrie 2018, 4:08)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   N-au decat sa faca EI proiect - daca se pricep!
   Se si VEDE, din cum sunt spitalele existente, CE TARE se pricep! :P
 • +17 (19 voturi)    
  Diferenta a furat-o Valcov .... (Joi, 1 noiembrie 2018, 22:39)

  cartofil [utilizator]

  Are chiar si diploma=condamnarea de 8 ani pentru furt.
 • +16 (18 voturi)    
  ei, si voi, acu'... (Joi, 1 noiembrie 2018, 23:09)

  Codruta N [utilizator]

  Daca Rovana vrea sa dea 120 meleoane (in loc de 1,8) pe "studii de fezabilitate", CE aveti si voi, cu biata femeie? Poate are sa plateasca niste datorii... :P
  Vai, vai... cata rautate, domne...!
 • +13 (13 voturi)    
  Prețuri (Vineri, 2 noiembrie 2018, 8:08)

  Celbland [utilizator]

  Rovana știe cât costă un astfel de studiu făcut de firme pesediste, iar Corina știe cât costă la Bruxelles.
 • +3 (5 voturi)    
  sa facem un calcul (Vineri, 2 noiembrie 2018, 8:16)

  zot [utilizator]

  din cate cunosc, proiectarae (studiul de fezabilitate + proiectul) costa cam 10-15% din toata lucrarea;
  atunci spitalele ar costa cca 1,5 miliarde euro?
  cam mult!
 • +13 (13 voturi)    
  Am norocul (Vineri, 2 noiembrie 2018, 8:23)

  Toreador [utilizator]

  sa fi lucrat in domeniul proiectarii vreo 14 ani. Vazic sincer ca oricum ai da-o studiul de fezabilitate pt un spital nu are cum sa coste 600000 de euro. Aceasta lucrare suna foarte pompos, Te duce cu gandul la nu stiu ce studii care se fac. In realitate este un mare fas. Este un studiu care imi arata oportunitatea unei investitii si imi estimeaza costurile ei. Nu va imaginati ca este ceva nemaipomenit ca nu este. Iar pt un spital sa dai 600000 de euro mi se pare fabulos. Va recomand sa vedeti cat costa SF-ul la o autostrada. E vorba de milioane de euro. Pt cine nu stie din chestiile astea se fura bani pe banda rulanta. Ma rog ... trageti voi concluziile.
  • +9 (9 voturi)    
   Reteta de smecheri (Vineri, 2 noiembrie 2018, 8:54)

   mistydo [utilizator] i-a raspuns lui Toreador

   PSD s-a specializat de pe vremea lui Nastase sa consume banii de la UE pe baza unor devize intocmite cu tarife luate din Luxemburg... Fara jena!
   S-a uitat cate procese au fost cu psd-isti implicati in formare de personal pentru care s-au stabilit tarife orare ca pentru un profesor universitar de la Paris! Dragnea este mic copil pe langa psd-isti fara renume .... Sigur, exista o cota stabilita de partid pentru venituri pentru campanii electorale...
  • 0 (0 voturi)    
   Costul proiectului. (Vineri, 2 noiembrie 2018, 18:30)

   Zamolxe2017 [utilizator] i-a raspuns lui Toreador

   Cred ca un studiu de fezabilitate+ proiectul poate fi luat ca un procent din totalul investitiei estimate si aici nu discutam doar de proiectarea propiu zisa ci si de aparatura necesara iar in ceea ce priveste fezabilitatea aici cred ca este mai mult vorba despre un studiu de oportunitate si anume de cati pacienti se estimeaza ca se vor trata in aceste spitale si de ce boli ... Cred ca estimarea costului proiectarii + studiu de oportunitate (fezabilitate) este calculata la nivelul de salarizare de la Bruxels sau la un nivel mediu din UE si nu la nivelul din Romania si de aceea costul este de 1,2 mil. Euro.
 • -13 (13 voturi)    
  design (Vineri, 2 noiembrie 2018, 8:29)

  gpavel [utilizator]

  corina uita sa mentioneze ca studiul de proiect(design)costa cam 40 milioane pe spital(cu toate ca spitalele sunt foarte asemanatoare(tip)),deci valcov avea dreptate cand a spus de "studii"!,socotim cam toti bani"gratuiti"s-ar duce pe "studii"....
  • +6 (6 voturi)    
   ai (Vineri, 2 noiembrie 2018, 8:58)

   Toreador [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   putea sa imi explici si mie ce e ala studiu de proiect. Ce spui tu aici sunt aberatii.
   Sunt niste pasi clari:
   - Studiu de prefezabilitate (daca e cazul)
   - Studiu de fezabilitate
   - Proiect e avizare (toate avizele necesare)
   - DTAC
   - PTh
   - DE
   Nu stiu ce e ala "studiu de proiect".
   • -4 (4 voturi)    
    proiect tehnic de executie (Vineri, 2 noiembrie 2018, 9:38)

    gpavel [utilizator] i-a raspuns lui Toreador

    toate proiectele necesare avizarii si executiei!("studiul de proiect"nu-i cel mai nimerit termen),10% din investitie cred ca-i mult,mai ales ca toate spitalele sunt asemanatoare(tip)adaptate doar la zona si teren!
 • +9 (9 voturi)    
  manipulare tip PSD (Vineri, 2 noiembrie 2018, 8:43)

  mistydo [utilizator]

  PSD continua sa foloseasca metode comuniste de informare.....Una spune pentru noi in tara...Alta raporteaza in scris... unde ii manipuleaza pe cei de la UE... Diferenta? De la 120 la 1,8 unde credeti ca se duce? Madam Plumb stie de ani de zile regulile din PSD si de unde au venituri... Nu pot sa renunte... cancerul este generalizat!
  • +4 (4 voturi)    
   da in ce buzunare intra diferentele ???? (Vineri, 2 noiembrie 2018, 9:44)

   viziru [utilizator] i-a raspuns lui mistydo

   da in ce buzunare intra diferentele ???? DIICOT ne miscam si noi cu ceva talent ?? ca nu cred ca e prima oara cand PSD-ul fura pe fata, sunt si alte proiecte .... de exemplu centura Bacaului (s-a facut de cateva ori si refacut, etc...), autostrada Comarnic-Brasov si acolo s-au platit bani grei pe asazise studii .....
   • 0 (0 voturi)    
    Radetul Bacaului (Vineri, 2 noiembrie 2018, 21:09)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui viziru

    Apa Nova Bacaului...a fost dezastru, este in continuare la Bacau ?
    Sechelarie a Murir, placita...dar Bacaul este al Shobolanului Rozaliu...si fiisu membru in Consiliul de Administratie Biofarm
 • -1 (1 vot)    
  corina! (Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, 18:55)

  gpavel [utilizator]

  corina nu face deosebire intre studiul de fezabilitata si documentatia tehnica(design) necesara inceperii constructiei?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by