Bursa de la New York a terminat in crestere sesiunea de marti, investitorii pariind pe o solutionare rapida a crizei fiscale care a dus la paralizia agentiilor federale ale guvernului SUA: Dow Jones a castigat 0,41%, iar Nasdaq 1,23% .

Dow Jones a crescut cu 62.03 de puncte la 15.191,70 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, cu 46.50 puncte la 3.817,98 puncte.

Si Standard & Poor 500 a urcat cu 0,80% (13.45 puncte) la 1.695,00 de puncte.

Investitorii nu au intrat in panica. Cei mai multi par sa creada ca un acord va fi in cele din urma gasit si blocajul guvernului federal nu va dura prea mult timp", spune William Lynch de la Hinsdale Associates, potrivit AFP.

Presedintele Barack Obama si-a acuzat marti adversarii republicani de "paralizare" a statului federal sub pretextul unei "cruciade ideologice", dupa prima zi de concediu fortat si fara plata pentru sute de mii de oficiali americani, scrie AFP.

"Aceasta blocare a statului federal de catre republicani nu a fost inevitabila, vreau ca toti americanii sa inteleaga de ce s-a ajuns aici", a declarat Obama in timpul unei interventii la Casa Alba.

Statul federal american a trimis in somaj tehnic, pentru prima oara in ultimii 17 ani, sute de mii de functionari, in lipsa unui acord asupra bugetului in Congres, o masura extrema care nu vizeaza insa sectoarele cheie precum securitatea.

In ciuda negocierilor intense si a unei seri de dute-vino intre Senat, cu majoritate democrata, si Camera Reprezentantilor, dominata de republicani, niciun proiect de lege a finantelor nu a putut fi adoptat la timp pentru inceputul exercitiului bugetar 2014, respectiv marti, ora 00,00 (04,00 GMT).