Wall Street a recidivat miercuri, descurajat de constanta bancii centrale americane (Fed) care, desi a luat act de relansarea economica, nu a pus in discutie intentia sa de a majora dobanda de interventie: Dow Jones a pierdut 1,38% iar Nasdaq 2,18%, informeaza AFP.

Potrivit rezultatelor finale, indicele vedeta Dow Jones Industrial Average a pierdut 222,77 puncte, ajungand la 15.944, 46 puncte, iar Nasdaq, dominat de tehnologie, a scazut cu 99,51 puncte, ajungand la 4.468,17 puncte.

Indicele extins S&P 500, considerat reprezentativ de numerosi investitori, a scazut cu 1,09% (20,68 puncte), ajungand la 1.882,95.

Indicii bursieri au fost mai intai ezitanti, impartiti intre vestile proaste cu privire la previziunile pentru Apple si Boeing si surpriza placuta reprezentata de recuperarea pietei petrolului, confirmata in pofida unei cresteri puternice a stocurilor de titei in SUA.

Dar au cazut ulterior, caderea accelerandu-se dupa reuniunea Comitetului de politica monetara a Rezervei Federala. Cum era de asteptat, Fed a lasat neschimbate dobanda de interventie, afirmand ca "supravegheaza indeaproape evolutiile financiare si economice mondiale".

Insa Fed, care in luna decembrie a majorat dobanda de interventie pentru prima oara dupa 10 ani, continua sa promita o inasprire "treptata" a politicii monetare.

Per total, "responsabilii cu politica monetara nu sunt la fel de intelegatori ca pietele pe care si le-ar dori", a subliniat Steven Ricchiuto, de la Mizuho Securities, estimand ca declaratiile lor "lasa usa deschisa unei mariri a dobanzii in martie".

"Fed este ingrijorata de inflatie insa nu este gata sa sustina cresterea chiar daca vede ca economia a incetinit: rezultatul este ca piata bursiera nu are prea multe motive sa fie optimista", a adugat analistul financiar.