





Corectiile de pe pietele externe fac ca indicii BVB sa se deprecieze pentru a treia zi consecutiv
"Cadere generalizata pe intreaga piata, in special pe SIF-uri", a descris sedinta de tranzactionare de miercuri Adrian Ceuca, director general adjunct la SSIF Broker Cluj. Printre motivele acestei caderi, Ceuca a enumerat pierderile de pe piata din Statele Unite, o anumita lipsa de interes pentru societatile listate la BVB, dar si o neincredere din partea investitorilor.
De aceeasi parere este si Adrian Simionescu, director general Vienna Investment Trust, care ne-a spus ca "piata a fost caracterizata de scaderi puternice cauzate de panica determinata de evolutia indicatorilor americani. Vanzatorii au dominat piata, iar cumparatorii au asteptat sa obtina un pret bun, unii dintre ei reusind sa cumpere la preturi mult mai bune decat ar fi sperat".
"Majoritatea pietelor au inregistrat astfel de corectii, insa nu la fel de puternice ca la noi", a mai spus Simionescu.
Din volumul total al rulajului de miercuri, drepturile de alocare Transgaz au inregistrat o lichiditate de 5,13 milioane de lei, iar 129.494 lei au reprezentat tranzactii cu obligatiuni ale Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare. Cotatia de inchidere al unui drept de alocare a fost de 308,5 lei lei, cu 3,59% sub valoarea de marti.
BET-C, indicele compozit al bursei, a pierdut 1%, pana la nivelul de 6.351,79 puncte, iar indicele celor mai lichide zece titluri listate, BET, s-a depreciat cu 0,96%, pana la 9.318,61 puncte.
Cea mai mare scadere, de 3,83%, a fost inregistrata de BET-FI, indicele celor cinci societati financiare, care a atins 70.561,83 puncte. Valoarea tranzactiilor cu actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) s-a ridicat la aproximativ 29,68 milioane de lei si a reprezentat 50,74% din rulajul total al pietei.
Titlurile SIF Oltenia au avut cel mai ridicat rulaj de pe piata, de 8,79 milioane de lei, fiind urmate de actiunile Banca Transilvania si SIF Moldova, care au avut un rulaj de 8,28 milioane de lei, respectiv 7,64 milioane de lei. SIF Muntenia s-a clasat pe locul patru in topul lichiditatii, cu 6,65 milioane de lei, urmata de BRD - Groupe Societe Generale, cu un rulaj de 3,76 milioane de lei.
Actiunile companiei Agras Vienna Insurance Group s-au situat in topul pierderilor (-13,04%), urmate de Amonil (-5,76%) si Titan (-5,29%), in vreme ce titlurile Turbomecanica (4,00%), Turism Felix Baile Felix (3,89%) si Aerostar (3,33%) s-au situat in topul cresterilor.
Potrivit directorului general adjunct al SSIF Broker Cluj, in urmatoarea perioada ar trebui sa asistam la o consolidare a pietei, avand in vedere ca pierderile inregistrate pana in prezent sunt mult prea mari.
Adrian Simionescu se asteapta la o revenire a pietei incepand chiar de maine, "pentru ca trei zile de corectii destul de aspre este foarte mult. Asta si pentru ca piata americana da semne de revenire, ca si pietele europene".

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online