Vladimir Putin s-a incoronat tar al petrolului. Cum a ajuns liderul de la Kremlin sa traga sforile in OPEC, cartel din care Rusia nici nu face parte
De cand a pus la cale intelegerea Rusiei cu Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol pentru reducerea productiei, Putin a devenit cel mai influent jucator al grupului. Liderul de la Moscova "trage toate sforile", a spus – sub conditia anonimitatii – un inalt oficial al OPEC.
Influenta tot mai mare a Kremlinului in cartel arata ca este vorba de o politica externa menita sa contracareze influenta globala a SUA printr-un amestec de masuri economice, diplomatice, militare si de spionaj. Strategia, sustinuta de marea bogatie de resurse naturale a Rusiei, pare sa functioneze.
"Putin este acum tarul energiei mondiale", explica Helima Croft, fost analist CIA, acum sefa strategiei pentru materii prime la RBC Capital Markets din New York.
Puterea lui Putin se va vedea si pe 30 noiembrie, cand cei 14 membri OPEC vor fi gazde, la Viena, pentru producatori independenti -cel putin cu numele – precum Rusia si Mexic, pentru a discuta daca reducerile de productie vor fi extinse si dupa luna martie a anului viitor.
In joc sunt starea economica si politica a tuturor statelor implicate, inclusiv a Kazahstanului si Azerbaidjanului, doua foste republici sovietice aduse in pact de Putin. Tarile parte a acestui acord reprezinta 60% din petrolul lumii.
Putin a provocat un salt de scurta durata al cotatiilor titeiului inaintea primei vizite a unui rege saudit in Rusia, ce a avut loc luna trecuta, doar sugerand ca taierile de productie ar putea fi prelungite pana la sfarsitul lui 2018, desi el a subliniat ca nu a luat o decizie finala.
Declaratia liderului de la Kremlin a declansat o noua runda de discutii intre membrii OPEC si non-OPEC pentru a se incerca ajungerea la un acord.
Iar alianta este una zbuciumata.
Sauditii, cel mai mare exportator din lume, deja nefericiti ca duc greul reducerilor de productie, se plang ca ceilalti nu respecta total intelegerea. Ei sunt si tot mai frustrati din cauza reticentei Rusiei in privinta continuarii acordului, a explicat Bloomberg o persoana ce cunoaste punctul de vedere al sauditilor.
Dupa declaratia lui Putin mentionata mai devreme, Kremlinul a transmis mesaje amestecate, in parte si pentru a-i linisti pe magnatii rusi ai petrolului, precum seful companiei de stat Rosneft, Igor Sechin, sau miliardarul Vagit Alekperov de la Lukoil. Dar, pe de alta parte, presedintele rus incearca sa nu lase preturile sa urce atat de mult incat sa le determine pe companiile americane din sectorul petroluli de sist sa foreze si mai mult.
Mai ales ca productia interna a SUA este preconizata sa atinga anul viitor la 10 milioane de barili pe zi, un nivel depasit doar de Arabia Saudita si Rusia.
Putin, care s-a angrenat in aceasta alianta fara precedent cu OPEC cand cotatiile erau cu 20 de dolari pe baril mai mici decat acum, iar piata era mult mai suprasaturata, are si alt motiv sa nu vrea ca titeiul sa se scumpeasca abrupt. Rusia beneficiaza de rubla mai slaba, care ajuta exportatorii, si devine mai putin dependenta de vanzarile de energie pentru a-si acoperi bugetele.
"Beneficii reciproce"
Pentru producatorii rusi, taierile devin tot mai dureroase. Tinand cont ca sortimentul Brent, referinta mondiala, a ajuns la circa 63 de dolari pentru un baril, aproape cu 30% mai scump ca acum un an, ei sunt nerabdatori sa majoreze productia. Luna aceasta, Rosneft chiar a spus ca trebuie sa fie gata sa deschida robinetele in decembrie, un anunt cel putin ciudat tinand cont ca ar face acest lucru cu trei luni inainte de expirarea actualului acord de reducere a furnizarilor.
"Sunt trei scenarii pe care le luam in considerare: Ca reducerile de productie ale OPEC se vor incheia la sfarsitul anului, in martie anul viitor sau ca vor continua si in tot anul 2018", a spus Eric Liron, prim-vicepresedinte Rosneft.
Totusi, actualele preturi – si realitatile geopolitice - sugereaza ca acordul va fi prelungit, afirma Edward C. Chow, cercetator la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale din Washington si fost director in Chevron.
"Aduce beneficii reciproce. Sauditii au nevoie de un partener cu productie mare pentru a influenta eficient piata, iar sansa pe care o are Rusia de a obtine un rol geopolitic si economic mai mare in Orientul Mijlociu face ca acceptarea reducerilor de productie sa fie o decizie buna pentru Moscova”, a adaugat Chow.
Ministrul saudit al energiei, Khalid Al-Falih, a spus ca ar vrea sa anunte o extindere a acordului pentru tot anul 2018 saptamana viitoare. Oficialii rusi au ezitat sa urmeze planul saudit, dar, recent, au acceptat - in linii mari - o intelegere cu Riadul pentru prelungirea reducerilor de productie pana la finalul anului viitor, potrivit unor surse Bloomberg care cunosc situatia.
Totusi, ambele parti inca mai au de agreat asupra unor detalii cruciale, iar Moscova vrea ca in textul acordului sa se spuna ca acesta depinde de starea pietei titeiului, porivit surselor citate.
Pentru Arabia Saudita, acceptarea faptului ca trebuie sa dea putere de decizie Rusiei, un aliat al inamicului sau, Iranul, este o pilula amara. In trecut sauditii puteau sa-si impuna vointa asupra preturilor si sa-si pedepseasca rivalii prin inundarea pietei, asa cum au facut-o impotriva altor membri OPEC in 1985-1986, impotriva Venezuelei in 1998-1999 si contra industrie de sist din SUA in 2014-2015.
Dar, acum, economia saudita sufera, iar regatul are nevoie de preturi mai mari ale petrolului – la fel de mult ca si altii. Dupa unele calcule, Arabia Saudita are nevoie de cotatii mai inalte decat Iran si Rusia, care isi bazeaza bugetul pe anul viitor pe un pret mediu al petrolului de 40 de dolari pe baril.
Campania printului mostenitor Mohammed bin Salman impotriva coruptiei, inclusiv numeroasele arestari de printi si miliardari, pare doar sa fi intarit noua legatura cu Rusia. Epurarile au distrus modelul vechi de decenii in care elitele se sustineau reciproc si au transformat succesul ambitiosului programul de reforme economice intr-o batalie pentru supravietuire, potrivit lui Amrita Sen, analist-sef pentru petrol la Energy Aspects din Londra.
"Din cauza acestei vulnerabilitatii, cred ca Regatul, si – mai important – Mohammed bin Salman, are nevoie de venituri solide din petrol – deci de cotatii mai mari – pentru a se asigura ca ramane la putere", a spus Sen.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
- cost extragere petrol in Arabia Saudita = 9 USD barilul
- cost extragere petrol in Rusia = 19,21 USD barilul
- cost extragere petrol sist US = 23,35 USD barilul
- cost extragere petrol normal US = 23,99 USD barilul
Iranul, Iraq-ul si Indonezia produc la un pret de 9, 10 respectiv 20 USD barilul.
Ai doua surse de informare :
http://markets.businessinsider.com/commodities/news/how-much-it-costs-both-saudi-arabia-and-the-us-to-produce-oil-2017-3-1001868041
respectiv
http://graphics.wsj.com/oil-barrel-breakdown/
De aici incolo, te las sa faci singur calculele, sau sa le analizezi pe cele facute de altii care stiu exact cu ce se "mananca" industria petroliera.
Multumesc pentru date.
Primele 2 locuri apartin altor tari, te las sa cauti si sa vezi despre care tari vorbesc.
Am inteles ca ar putea fi de acord cu prelungirea intelegerii de reducere a productiei , ceea ce ar ridica pretul , favorabil companiilor de foraj de sist americane , sau s-ar retrage din acord , aducind pretul petrolului la nivelul la care s-ar alege cu praful de pe toba!
Dcei , inca odata , ce l-ar face pe Putin rege al petrolului?
Partea cu reducerea producției e tricky business, sumele care se pierd prin scăderea vânzărilor trebuie atent calculate, în raport cu cele câștigate prin creșterea aferentă de preț. Scăderea de producție OPEC de până acum a dat rezultate, însă a fost deja compensată în proporție de 67% de creșterea producției americane, iar exporturile Statelor Unite au depășit 2 mbpd în prezent.
În orice scenariu, Rusia și OPEC sunt în defensivă și se retrag mereu. Pentru că petrolul american chiar există, este exploatat și vândut. Inclusiv la export, ceea ce timp de 40 de ani a fost interzis.
În rusește e пожалуйста, dacăî te întreabă cineva.
Putin exploatează într-adevăr spațiul rămas disponibil, dar Rusia e deja în budă până la umeri. 3-4 ani mai are spațiu de exploatat.
- cost extragere petrol sist US = 23,35 USD barilul
- cost extragere petrol normal US = 23,99 USD barilul
Iranul, Iraq-ul si Indonezia produc la un pret de 9, 10 respectiv 20 USD barilul
Ai doua surse de informare :
http://markets.businessinsider.com/commodities/news/how-much-it-costs-both-saudi-arabia-and-the-us-to-produce-oil-2017-3-1001868041
respectiv
http://graphics.wsj.com/oil-barrel-breakdown/
Tu m-ai citat cu "e sa fie obiectivi".
Macar cu citarea sa facem lucrurile corect.
Eu sunt doar obiectiv, analizez date publice.
De acolo incolo, fiecare poate fi pro sau contra, sincer, nu ma intereseaza si nici nu comentez atitudinea aleasa de fiecare.
- nicio tara din cele mentionate de mine nu pierde bani pana cand barilul nu scade sub 23 de dolari
- la pretul actual al barilului toate tarile fac profit de cel putin 100% din costul total al extragerii
- sauditii au cel mai mare profit, rusii sunt pe locul doi la profit vs cost, iar americanii pe locul trei
Legat de ce spun sauditii, aici cred ca ar trebui sa avem o discutie legata de interese strategice si politica, nu de alta, dar am speranta ca esti constient ca sauditii nu fac declaratii asa "degeaba".