Bursa din New York a crescut luni, după ce săptămâna trecută a trecut printr-o febră speculativă, piața suferind cele mai mari pierderi săptămânale din octombrie, potrivit AFP.

Wall StreetFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Dow Jones s-a apreciat cu 0,76% până la 30.211,91 puncte, iar S&P 500 cu 1,61% până la 3.773,86 puncte.

Nasdaq, dominat de acțiunile pe tehnologie, a progresat și mai clar, câștigând 2,55% până la 13.403,39 puncte.

Indicii majori din New York scăzuseră cu peste 3% săptămâna trecută.

"Cererea va crește, economia ar trebui să aibă un al patrulea trimestru spectaculos și rezultatele marilor companii listate vor fi, fără îndoială, mai bune decât se aștepta", a declarat Maris Ogg de la Tower Bridge Advisors pentru a explica optimismul pieței de luni.

„Acești factori pozitivi nu vor fi copleșiți de episoade trecătoare”, prezice expertul, referindu-se la frenezia speculativă de cumpărare care a destabilizat Bursa de Valori din New York în ultimele sesiuni.

Cercurile financiare au rămas, de asemenea, vigilente luni la mișcările mai multor acțiuni care au înregistrat creșteri bruște săptămâna trecută, inclusiv vânzătorul de jocuri video GameStop.

Această companie și alte câteva au beneficiat de sprijinul masiv al investitorilor amatori, hotărâți să lupte împotriva fondurilor mari de investiții care au pariat pe aceste grupuri.

Stocul GameStop a scăzut brusc luni cu aproape 31%.

Dar atenția comercianților de acțiuni părea să se fi concentrat deja asupra altor active, inclusiv argint, uncia de metal prețios având ziua cea mai bună din ultimii opt ani.

După această creștere, agenția americană responsabilă de tranzacționarea mărfurilor, CFTC, a asigurat că „observă îndeaproape activitatea recentă pe piața argintului” și că a rămas „vigilentă pentru a monitoriza această piață în caz de fraudă și manipulare”.

Fenomenul WallStreetBets a făcut înconjorul presei internaționale săptămâna trecută după ce investitorii individuali s-au revoltat pe Reddit împotriva unora dintre cele mai renumite fonduri de investiție din SUA, relatează Market Insider.

Ceea ce a început ca un mic grup de pe Reddit discutând investițiile riscante a explodat rapid, devenind un forum cu 6,2 milioane de membri.

Dacă în trecut marile mutări de pe piețele financiare s-au datorat raportărilor trimestriale sau anunțurilor privind achiziții și fuziuni, astăzi un singur tweet sau o postare de pe forumul WallStreetBets poate afecta semnificativ prețul acțiunilor unor companii.