Rubla a atins luni cel mai scăzut nivel din ultimele 14 luni în raport cu dolarul, amplificând corecțiile din zilele anterioare, în timp ce acțiunile rusești au scăzut și mai mult pe fondul conflictului dintre Moscova și Occident în legătură cu Ucraina, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Volatilitatea a afectat activele rusești în ultimele săptămâni, în condițiile în care Occidentul a anunțat că va impune sancțiuni contra Moscovei dacă atacă în vreun fel Ucraina.

La ora 09.18 GMT, rubla era cu 0,9% mai slabă față de dolar, la 78,18 unități pentru un USD, cel mai scăzut nivel de după noiembrie 2020. Față de euro, rubla a pierdut 0,8% la 88,60 .

Acțiunile erau și ele în scădere puternică. Indicele RTS al Rusiei, denominat în dolari, a scăzut cu 6% la 1.317,2 puncte. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a scăzut cu 5%, la 3.270,6 puncte.

"Pe piața locală, așteptați-vă ca evitarea riscului să continue, cu tensiuni care mocnesc și puține oportunități de ieșire de ambele părți - viicotrul încă se debate, incertitudinea domină deocamdată", a transmis BCS Global Markets într-o notă către investitori.

Randamentul obligațiunilor rusești OFZ pe 10 ani a ajuns la 9,68%, aproape de cel mai ridicat nivel de după începutul anului 2016, înainte de a scădea la 9,59%. Majorarea randamentelor indică o creștere a riscului perceput de investitori.

Randamentele OFZ ar putea crește în continuare, au declarat analiștii Promsvyazbank, investitorii așteptându-se ca banca centrală a Rusiei să majoreze din nou dobânda cheie pe 11 februarie.