Averea netă a lui Elon Musk, CEO-ul Tesla, SpaceX şi Twitter, a scăzut cu o sumă uriașă în ultimul an după prăbușirea prețului acțiunilor Tesla în ultimele 12 luni, relatează site-ul Yahoo Finance, citat de Agerpres.

Elon MuskFoto: STR-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Potrivit clasamentului miliardarilor realizat marți de agenția Bloomberg, averea lui Musk a scăzut cu nu mai puțin de 100,5 miliarde de dolari anul acesta, el rămânând însă cel mai bogat om din lume, cu o avere de 169,8 miliarde de dolari.

Al doilea cel mai bogat om din lume rămâne Bernard Arnault, deţinătorul LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) - cel mai mare grup de produse de lux din lume, cu o avere de 157 miliarde de dolari.

Nu este însă exclus ca Arnault să îl depășească pe miliardarul sud-african în clasament în perioada următoare dacă actualul trend de scădere în Statele Unite a prețurilor „growth stock”, acțiuni bazate pe o creștere continuă, va continua, în contextul în care marii producători de produse de lux nu par afectați de inflația istorică din numeroase țări dezvoltate și, înregistrează venituri record.

În primăvara anului trecut Bernard Arnault a devenit pentru scurt timp cel mai bogat om din lume, detronându-l pe Jeff Bezos, liderul clasamentului miliardarilor planetei într-o perioadă în care Elon Musk se afla pe poziția a treia.

Elon Musk, afectat de prăbușirea acțiunilor Tesla

Însă în urmă cu 12 luni, când acţiunile companiilor din domeniul tehnologiei înregistrau creşteri la bursă, povestea era diferită pentru Musk, directorul general şi principalul acţionar al Tesla, cel mai valoros producător de vehicule electrice.

Când acţiunile Tesla au atins nivelul de vârf de aproximativ 410 dolari în noiembrie 2021, averea netă a lui Musk se situa la 340 miliarde de dolari, conform estimărilor Bloomberg.

Dar de atunci prețul acțiunilor Tesla s-a prăbușit cu peste 59% din cauza temerilor privind recesiunea, a încetinirii cererii pentru vehicule electrice, iar decizia lui Musk de a achiziţiona reţeaua de socializare Twitter a afectat încrederea investitorilor.

În plus, rechemările la service au afectat perspectivele de creştere ale Tesla. Musk deţine o participaţie de aproximativ 15% la Tesla, iar orice scădere semnificativă a acţiunilor afectează averea sa.

Elon Musk și Mark Zuckerberg, miliardarii care au pierdut cei mai mulți bani în 2022

Elon Musk nu a avut cel mai bun an, întrucât a pierdut mai mulţi bani decât orice alt miliardar.

Spre comparație, suma de 100,5 miliarde de dolari pierdută de Musk în ultimele luni este mai mare decât averea totală a lui Larry Ellison (94,7 miliarde), Larry Page (89,8 miliarde), Mukesh Ambani (88,9 miliarde) și Steve Ballmer (87,3 miliarde), miliardarii care ocupă pozițiile 7, 8, 9 și 10 în clasamentul realizat de Bloomberg.

Un alt mare perdant al lui 2022 a fost CEO-ul și fondatorul Facebook/Meta, Mark Zuckerberg, a cărui avere a scăzut cu 83,5 miliarde de dolari anul acesta.

Changpeng Zhao, directorul general al platformei de tranzacţionare cripto Binance a pierdut la rândul său 81,9 miliarde de dolari din cauza turbulenţelor din sectorul criptomonedelor.