Cei „7 magnifici” ai bursei americane au înregistrat noi creșteri ale prețului acțiunilor lor în contextul în care turbulențele cu demiterea lui Sam Altman de la OpenAI au reatras atenția investitorilor către inteligența artificială, scrie Markets Insider.

Bursa de la New YorkFoto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

Capitalizarea de piață a companiilor în cauză - Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (compania-mamă a Google), Nvidia, Meta și Tesla - a crescut cu 150 de miliarde de dolari într-o singură zi de tranzacționare pe bursa de la New York.

Cel mai mare câștigător a fost Microsoft în condițiile în care a fost cel mai menționat nume în presa financiară după anunțul că l-a cooptat în cadrul companiei pe Sam Altman, o veritabilă lovitură de teatru în unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri din istoria Silicon Valley.

Până la închiderea bursei luni prețul acțiunilor Microsoft a crescut cu 2%, ceea ce a dus la o capitalizare de piață cu 57 de miliarde de dolari mai mare, potrivit datelor site-ului de specialitate Refinitiv. Valoarea totală de piață a Microsoft este acum de 2,8 trilioane de dolari.

Nvidia s-a bucurat la rândul ei de un început de săptămână bun în contextul în care urmează să își publice datele financiare și analiștii se așteaptă la noi rezultate bune.

Motivul pentru care prețul acțiunilor Nvidia crește mereu când inteligența artificială sau evoluțiile legate de aceasta stârnesc entuziasm este legat de faptul că producătorul de cipuri domină piața plăcilor grafice cu putere ridicată de procesare (GPU), cele folosite pentru antrenarea și operarea sistemelor A.I.

Nvidia, campioana bursei americane în 2023

Entuziasmul față de inteligența artificială și această dominație a pieței GPU au făcut din Nvidia compania ale cărei acțiuni au avut cel mai bun randament anul acesta, dintre cele incluse în indicele de referință S&P 500.

Prețul acțiunilor Nvidia a mai crescut cu 2,3% luni, ceea ce i-a urcat capitalizarea de piață la un total de 1,2 trilioane de dolari, ceva de neimaginat cu doar câțiva ani în urmă când compania era cunoscută preponderent de către gameri datorită plăcilor grafice pe care le producea pentru jocuri video.

Capitalizarea de piață a Nvidia a crescut cu 27 de miliarde de dolari luni, după ce acțiunile s-au apreciat cu peste 2%.

Celelalte 5 companii din grupul celor „7 magnifici”, poreclite astfel atât datorită creșterilor uneori spectaculoase de pe bursă, cât și a faptului că dețin tehnologii cu perspectivă de creștere pe viitor - Apple, Alphabet, Amazon, Meta Platforms și Tesla - s-au bucurat și ele de o majorare a capitalizării de piață cu 66 de miliarde de dolari.

Prețurile acțiunilor lor au început din nou să crească la începutul lui noiembrie, după trei luni deloc strălucite, deci noile aprecieri de luni nu sunt legate exclusiv de evoluțiile aferente OpenAI.