Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, a anunțat luni că Sam Altman, fostul șef al companiei OpenAI, se va alătura companiei fondate de Bill Gates, relatează Reuters.

Sam AltmanFoto: Justin Sullivan / Getty Images / Profimedia

Nadella, care a preluat funcția de CEO al Microsoft în 2014, a precizat de asemenea că Greg Brockman, unul dintre cofondatorii OpenAI și fostul CTO (Chief Technology Officer) al companiei specializate în inteligența artificială, se va alătura de asemena Microsoft.

Brockman, care a fost și președintele board-ului OpenAI, s-a opus deciziei majoritare de demitere a lui Altman, anunțând că va pleca alături de el.

Consiliul de administrație al OpenAI este unul atipic în sensul că el nu este format din fondatori sau investitori în companie. El este alcătuit din cercetătorul-șef al OpenAI, Ilya Sutskever, și directori independenți: Adam D’Angelo (CEO-ul Quora), Tasha McCauley (antreprenor tech) și Helen Toner (Centrul Georgetown pentru Securitate și Tehnologie Emergentă).

Directorii independenți nu dețin capitaluri proprii în OpenAI, ideea fiind ca aceștia să ia astfel cele mai bune decizii în interesul companiei, nu unele care să le aducă beneficii financiare personale.

Reuters notează că Nadella a părut de asemenea să confirme că Microsoft sprijină numirea lui Emmett Shear în funcția de CEO al OpenAI. Nadella a afirmat că cei de la Microsoft „sunt entuziasmați să îl cunoască pe Emmett Shear și noua echipă de conducere a OAI și să lucreze cu aceasta.

Negocierile pentru revenirea lui Altman în fruntea OpenAI au eșuat

Mutarea anunțată de Microsoft vine la scurt timp după ce consiliul de administrație al OpenAI, cel care l-a demis pe Altman din funcția de CEO săptămâna trecută, a respins luni revenirea acestuia în fruntea companiei.

Decizia consiliului de administrație al OpenAI a venit în condițiile în care numeroși angajați ai companiei de inteligență artificială și-au exprimat consternarea față de demiterea lui Altman, cerând inversarea deciziei. O revenire a acestuia la conducerea OpenAI era sprijinită inclusiv de unii dintre susținătorii financiari ai companiei.

Presa americană a scris în cursul weekendului că Altman este în negocieri să revină în funcția sa de la conducerea OpenAI, decizia de acum de a se alătura Microsoft reprezentând o nouă lovitură de teatru într-o saga care a luat prin surprindere domeniul tech.

În vârstă de 38 de ani, Altman este unul dintre cofondatorii OpenAI, companie înființată în 2015 de acesta, Elon Musk (Tesla, SpaceX, PayPal etc), Peter Thiel (PayPal, Palantir etc.), Reid Hoffman (fondatorul LinkedIn), Greg Brockman și Jessica Livingston.

OpenAI va fi condusă de fostul șef al Twitch

OpenAI a fost înființată ca organizație non-profit cu misiunea asumată de a se asigura că inteligența generală artificială aduce beneficii întregii omeniri însă în 2019 s-a reorganizat, fiind formată acum din organizația non-profit OpenAI, Inc. și subsidiara sa OpenAI Global, LLC, companie cu scopuri de profit.

În condițiile în care compania nu este listată pe bursă, se crede că 49% din părțile sociale ale companiei sunt deținute de Microsoft, 49% de fondatorii și unii susținători financiari ai OpenAI, și 2% de organizația non-profit OpenAI Inc.

Microsoft este cel mai mare susținător financiar al companiei, investind sute de milioane de dolari pentru dezvoltarea produselor sale legate de inteligența artificială. Emmet Shear, noul CEO al OpenAI, a condus în trecut platforma de videosharing Twitch, cunoscută pentru popularitatea sa în rândul gamerilor.

Consiliul de administrație al OpenAI a spus despre Shear că are calitățile necesare pentru a duce compania mai departe însă mulți se tem că îndepărtarea lui Altman va afecta evoluția companiei și va duce și la alte plecări ale unor angajați importanți.