Prețul acțiunilor companiilor chineze listate pe bursa de la New York s-a depreciat puternic de la începutul anului, ele continuându-și trendul de prăbușire înregistrat în ultimele 12 luni, arată Markets Insider.

Bursele au trecut pe scadereFoto: Bbbar, Dreamstime.com

Valoarea indicelui Nasdaq Golden Dragon China, care include acțiunile Alibaba, Baidu și ale altor 67 de companii chineze listate pe bursa americană, a scăzut cu peste 14% de la începutul lunii ianuarie și cu 30% în decursul ultimelor 12 luni.

Cu o singură excepție în octombrie 2022, valoarea indicelui nu a mai fost atât de jos din iunie 2023, potrivit datelor firmei de specialitate Refinitiv.

Trendul de depreciere puternică din ultimele 12 luni s-a adăugat pierderilor multianuale înregistrate începând cu 2021, companiile chineze pierzându-și peste 6 trilioane de dolari din capitalizare de atunci.

Datele oficiale publicate de China săptămâna trecută arată că a doua cea mai mare economie din lume a cunoscut o creștere de 5,2% în 2023, însă îngrijorările investitorilor față de aceasta persistă în condițiile în care guvernul de la Beijing se luptă cu deflația, cererea deprimată și șomajul uriaș în rândul tinerilor.

La acestea se adaugă problemele marilor companii imobiliare din China, care timp de ani de zile au contribuit la creșteri spectaculoase ale economiei.

Exod al investitorilor străini de pe bursă

În aceste condiții, o analiză publicată de Financial Times la finele anului trecut a arătat de asemenea că nu doar companiile chineze listate pe bursa americană întâmpină dificultăți, ci și cea chineză, care s-a confruntat în ultimul trimestru al lui 2023 cu un exod al capitalului străin.

După ce au ajuns la un maxim de 235 de miliarde de yuani în luna august, investițiile străine nete în acțiuni de pe bursa chineză s-au prăbușit cu 87% până pe 28 decembrie, ajungând la doar 30,7 miliarde de yuani, potrivit analizei FT.

Asta înseamnă că investitorii străini au retras de pe bursa chineză aproximativ 29 de miliarde de dolari, exodul fiind provocat în mare parte de îngrijorările legate de economia țării asiatice.

Un punct de cotitură cheie pentru investitori a avut loc în luna august, când unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din China, Country Garden, a ratat pentru prima dată efectuarea plăților aferente obligațiunilor pe care le-a emis și a avertizat că riscă să intre în incapacitate de plată.

Din acel moment bursa chineză a înregistrat vânzări nete de acțiuni din partea investitorilor străini pe fondul îngrijorărilor legate de un risc de contagiune al problemelor din sectorul imobiliar în alte piețe.

FOTO: Bbbar, Dreamstime.com.