Pretul barilului de petrol a ajuns luni aproape de valoarea de 120 de dolari, dupa o greva a petrolistilor din Scotia care a afectat rafinariile din Marea Britanie, transmite CNN.

Pe Bursa de la New York, pretul petrolului a atins 119.93 dolari/baril, coborand luni la pranz la 119.40 dolari/baril la Singapore.

Angajatii de la rafinaria Grangemouth au declansat o greva generala la sfarsitul saptamanii, ceea ce a determinat inchiderea, de catre BP, a Sistemului Forties Pipeline, care transporta mai mult de 700.00 de barili pe zi catre Marea Britanie. Petrolistii de la Grangemouth contesta decizia companiei Ineos, proprietarul rafinariei, de a nu-i include pe noii angajati intr-un plan de pensii generos.

Greva rafinariei din centrul Scotiei va dura pana marti, iar compania Ineos sustine ca va fi nevoie de o saptamana pana ce productia va reveni la normal.

In acelasi timp, productia de petrol continua sa fie afectata in Nigeria, dupa ce rebelii au sabotat o conducta petroliera apartinand companiei Royal Dutch. In plus, angajatii nigerieni de la ExxonMobil au redus productia pentru a cere suplimentarea salarilor.

"Am avut o multime de evenimente care au afectat livrarile de petrol crud", a declarat Victor Shum, un analist al companiei Purvin & Gertz in Singapore. "Aceasta este lucrul care indreapta pretul petrolului spre un nou record chiar daca dolarul american s-a mai intarit putin", a afirmat specialistul.

Pe de alta parte, piata mondiala asteapta concluziile intalnirii Fed din acesta saptamana, care ar putea decide reducerea dobanzii de referinta. Intalnirea va avea loc marti si miercuri.