Federal Reserve a mentinut constanta, la 2%, dobanda la dolar. In regula pana aici. Nu se astepta nimeni ca Federal Reserve sa ridice dobanda de referinta si nici pe cea de discount. Urmarea: un raliu de exceptie al burselor din Statele Unite, desi din textul declaratiei oficiale nu rezulta nimic pozitiv.

S-a pus mare pret, in ultimele zile, pe textul declaratiei oficiale, dar si pe cati “dissenteri” vor fi, adica pe numarul membrilor FOMC care sa nu voteze in favoarea mentinerii constante a dobanzii. Sa le luam pe rand.

Despre dissenteri:

Fata de sedinta trecuta, nicio schimbare: Richard Fisher a votat impotriva si pe 25 iunie si acum, preferand o ridicare a dobanzii. Pietele estimau ca, de aceasta data, ar putea fi 2 sau chiar 3 membri care sa voteze pentru o ridicare, motivand cresterea inflatiei. Personal, nu vad de ce au estimat asta dat fiind trend-ul abrupt de scadere a petrolului si a altor marfuri, in general. In plus, situatia din pietele de credit, care se pastreaza in continuare extrem de alarmanta, nu ar permite acum o scumpire a creditului.

Textul declaratiei FED:

La prima vedere pare “hawkish”, adica orientat preponderent asupra riscurilor ce tin de inflatie:

Inflation has been high, spurred by the earlier increases in the prices of energy and some other commodities, and some indicators of inflation expectations have been elevated. The Committee expects inflation to moderate later this year and next year, but the inflation outlook remains highly uncertain.

Although downside risks to growth remain, the upside risks to inflation are also of significant concern to the Committee.

Sintagma “significant concern” ne duce cu gandul, pe buna dreptate, la un FED care ar fi vrut deja sa semnaleze ca o ridicare a dobanzii este “in carti” in viitorul apropiat.

Insa, daca ne uitam la pasajele care reflecta viziunea FED asupra economiei, vedem ca lucrurile nu stau chiar atat de bine:

Economic activity expanded in the second quarter, partly reflecting growth in consumer spending and exports ,

adica economia a crescut (cu acel 1,9% al GDP) pe de o parte datorita consumului privat (deci nu cel de business), care s-a bazat intr-o oarecare masura si pe acel “stimulus package” oferit de guvern si, pe de alta parte, datorita cresterii exporturilor care au fost incurajate de scaderea dolarului. E bine, nimic de zis, economia americana a evitat pana acum intrarea oficiala in recesiune, dar niciunul dintre aceste argumente nu pot fi solide pe termen mediu si lung, din motive lesne de inteles.

Inseamna ca FED are inca mari ingrijorari in ceea ce priveste ritmul viitor de crestere economica, ceea ce se poate vedea si din pasajul urmator:

[...] labor markets have softened further and financial markets remain under considerable stress. Tight credit conditions, the ongoing housing contraction, and elevated energy prices are likely to weigh on economic growth over the next few quarters.

Fraza este identica cu cea de la sedinta precedenta: avem de-a face cu o piata a muncii in scadere continua, aceleasi conditii grele din pietele de credit si cu o piata imobiliara de asemenea in scadere. Interesant este ca, desi pretul petrolului a scazut destul de drastic in perioada recenta, se pare ca FED nu a dorit sa nuanteze acest aspect in declaratia oficiala. Ori scaderea este prea “proaspata” si FED nu doreste, logic de altfel, sa ia in calcul “zgomotele” din trend-uri ori, intr-adevar, nu estimeaza ca acest pret mic la energie va mai dura mult.

Rezumand cele de mai sus nu reisese mai nimic din care sa se justifice raliul burselor din sesiunea de miercuri. Bine, putem spune ca petrolul a scazut cu 2,31% la 118,61 dolari pe baril, insa cu o zi inainte scaderea acestuia a fost mai mare, de 2,95%, iar bursele au inchis pe minus!

Dupa mine, cresterea burselor nu se datoreaza scaderii petrolului si nici a declaratiei FED. Este o “Irrational Exuberance”…

Comenteaza pe Mersul Trendurilor.