Bursele europene si cele din zona Golfului au deschis sedintele de joi in crestere, la doar o zi de pierderi semnificative. Pietele din Londra, Paris sau Frankfurt s-au apreciat imediat dupa deschidere. Expertii pun aceasta apreciere pe seama actiunilor luate miercuri de Banca Centrala Europeana (BCE), Federal Reserve si alte banci centrale care au redus dobanzile-cheie cu jumatate de punct procentual, intr-o actiune concertata, menita sa ajute bancile pentru a face fata crizei economice globale.

  • Bursa de la Paris a deschis in crestere cu 1,99%. Miercuri, indicele CAC 40 a incheiat cu o scadere de 6,39%, dupa ce, in cursul zilei, pierduse chiar si 8,18%, cel mai scazut nivel din decembrie 2003.
  • Bursa de la Londra a castigat 1,48%. Indicele FTSE -100 a pierdut miercuri 5,18% in ciuda faptului ca guvernul britanic anuntase in cursul diminetii un plan de sprijinire a sistemului bancar din Regat, care prevede o recapitalizare de pana la 50 miliarde lire sterline (65 miliarde euro sau 87,5 miliarde dolari) si o linie de credit de 200 miliarde lire sterline (260 miliarde de euro) oferita de Banca Angliei. FTSE a inchis ziua de miercuri la 4.366 de puncte
  • Bursa de la Frankfurt s-a apreciat  joi cu 0,81%. Indicele Dax a scazut in ziua precedenta cu 5,88%, dupa ce se depreciase aproape 7%, cea mai scazuta valoare din septembrie 2005 incoace.
  • Principalii indici ai burselor de la Moscova, TTS si Micex, s-au apreciat cu 5,39%, respectiv 8,75%. Bursele de la Moscova s-au inchis, miercuri dimineata, la doar 35 de minute de la inceperea sedintei, din cauza caderilor masive.
  • Aprecieri importante s-au produs si pe bursele din Golf, care se depreciasera puternic in sedinta anterioara.