Bursa de Valori din Viena a lansat marti indicele de sustenabilitate CEERIUS - CEE Responsibility Investment Universe, devenind astfel prima bursa care va calcula un indice al sustenabilitatii pentru Europa Centrala si de Est, se arata intr-un comunicat al institutiei. Acest indice include companiile ale caror titluri sunt tranzactionate pe bursele din regiunea Europei Centrale, de Est si de Sud, si care sunt lideri in zonele de performanta sociala si ecologica.

Potrivit datelor oferite de Bursa din Viena, CEERIUS cuprinde in prezent 17 companii din Croatia, Polonia, Serbia, Slovenia, Republica Ceha si Ungaria, fiind un indice de pret ponderat cu capitalizarea si este calculat in euro. In fiecare an, este realizata o evaluare a sustenabilitatii companiilor in baza a noua clase de rating. Componenta indicelui este revizuita in fiecare luna decembrie si este valida, in general, timp de un an. O analiza a parametrilor de calcul are loc trimestrial.

Valoarea indicelui a fost stabilita la 1.000 puncte pentru data de 2 ianuarie 2009.

Indicele a fost dezvoltat ca un indice tranzactionabil si poate fi folosit ca suport pentru produsele derivate standard precum contractele futures si options, dar si pentru produse structurate.